اثرات مقایسه‌ای افزودنی‌های گیاهی، سین‌بیوتیک و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد، ترکیبات خونی، میکروبیوتای روده و پاسخ ایمنی در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

10.22099/ijvr.2024.49567.7298

چکیده

پیشینه: استفاده از گیاهان دارویی در جیره جوجه‌های گوشتی به دلیل مزایای بالقوه سلامتی و خطر کمتر تجمع بقایای آن‌ها به عنوان جایگزینی برای افزودنی‌های سنتزی مورد توجه قرار گرفته است. هدف: این مطالعه به منظور مقایسه پاسخ جوجه‌های گوشتی به مکمل‌های زرشک (Breberis vulgaris)، سماق (Rhus coriaria, L.)، سین‌بیوتیک و آنتی‌بیوتیک انجام شد. روش کار: تعداد 384 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نژاد راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی به 8 تیمار و 6 تکرار در هر تیمار اختصاص داده شدند. جیره‌های آزمایشی عبارت بودند از: جیره کنترل، تیمارهای آزمایشی دریافت کننده 2/0 گرم در کیلوگرم آنتی‌بیوتیک ویرجینامایسین، سین‌بیوتیک، 1 و 2 گرم در کیلوگرم پودر زرشک، 1 و 2 گرم پودر سماق و مخلوط پودر زرشک و سماق (1 گرم در کیلوگرم). نتایج: نتایج نشان داد وزن بدن در پرنده‌های تغذیه شده با مکمل ویرجینامایسین و پودر سماق در طی 1 تا 42 روزگی افزایش یافت (P<0.05). همه تیمارهای آزمایشی باعث افزایش تعداد لاکتوباسیلوس‌ها و کاهش کلی‌فرم‌ها در مقایسه با گروه کنترل در پایان آزمایش شد (P<0.05). تیتر آنتی‌بادی علیه بیماری گامبورو در پرنده‌های تغذیه شده با جیره حاوی 2 گرم پودر سماق و مخلوط پودر سماق و زرشک (1 گرم در کیلوگرم) بالاتر بود (P<0.05). نسبت هتروفیل به لنفوسیت در گروه دریافت کننده پودر سماق و مخلوط پودر زرشک و سماق (1 گرم در کیلوگرم) به طور معنی‌داری در مقایسه با گروه کنترل کمتر بود. نتیجه‌گیری: در کل مخلوط پودر سماق و زرشک پتانسیل بهبود عملکرد رشد، بهبود سیستم ایمنی و جمعیت میکروبیوتای روده در پرورش جوجه‌های گوشتی را دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Abu-Reidah, IM; Ali-Shtayeh, MS; Jamous, RM; Arráez-Román, D and Segura-Carretero, A (2015). HPLC-DAD-ESI-MS/MS screening of bioactive components from Rhus coriaria L. (Sumac) fruits. Food. Chem., 166: 179-191.
Abu-Reidah, IM; Jamous, RM and Ali-Shtayeh, MS (2014). Phytochemistry, pharmacological properties and industrial applications of Rhus coriaria L. (sumac). Jordan. J. Biol. Sci., 7: 233-244.
Abushouk, AI; Salem, AMA and Abdel-Daim, MM (2017). Berberis vulgaris for cardiovascular disorders: a scoping literature review. Iran. J. Basic. Med. Sci., 20: 503-510.
Ahmadian, A; Seidavi, A and Phillips, CJC (2020). Growth, carcass composition, haematology and immunity of broilers supplemented with sumac berries (Rhus coriaria L.) and thyme (Thymus vulgaris). Animal. 10: 513.
Alsamri, H; Athamneh, K; Pintus, G; Eid, AH and Iratni, R (2021). Pharmacological and antioxidant activities of Rhus coriaria L. (sumac). Antioxidants (Basel). 10: 73.
AOAC International (2000). Official Methods of Analysis. 17thed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Azizi, M; Passantino, G; Akter, Y; Javandel, F; Seidavi, A; Bahar, B; O’Shea, CJ; Laudadio, V and Tufarelli, V (2020). Effect of sumac (Rhus coriaria L.) seed powder on growth, carcass traits, blood parameters, immune system and selected ileal microorganisms of broilers. Vet. Ital., 56: 185-192.
Baskara, AP; Ariyadi, B; Dono, ND; Martien, R and Zuprizal, Z (2020). The potential use of essential oil nanoemulsion as a novel alternative to antibiotics in poultry production-A review. Iran. J. Appl. Anim. Sci., 10: 203-212.
Bedford, M (2000). Removal of antibiotic growth promoters from poultry diets: Implications and strategies to minimise subsequent problems. World’s Poult. Sci. J., 56: 347-365.
Bukhari, I; Hassan, M and Abbasi, FM (2011). A study on comparative pharmacological efficacy of Berberis Lycium and Penicillin G. Afr. J. Microbiol. Res., 5: 725-728.
Chand, N; Durrani, FR; Qureshi, MS and Durrani, Z (2007). Role of Berberis lyceum in reducing serum cholesterol in broilers. Asian-Australas. J. Anim. Sci., 20: 563-568.
Chayatid, K; Choawit, R; Chaiyapoom, B and Wiriya, L (2019). Effect of prebiotic and synbiotic supplementation in diet on growth performance, small intestinal morphology, stress, and bacterial population under high stocking density condition of broiler chickens. Poult. Sci., 98: 4595-4605.
Cho, JH; Kim, HJ and Kim, IH (2014). Effects of phytogenic feed additive on growth performance, digestibility, blood metabolites, intestinal microbiota, meat color and relative organ weight after oral challenge with Clostridium perfringens in broilers. Livest. Sci., 160: 82-88.
Cunningham, CH (1971). Virologiapractica. 6th Edn., Zaragoza, Acribia. P: 260.
Dibaji, SM; Seidavi, A; Asadpour, L and Da Silva, FM (2014). Effect of a synbiotic on the intestinal microflora of chickens. J. Appl. Poult. Res., 23: 1-6.
Fidan, ED; Nazlıgül, A; Türkyılmaz, MK; Aypak, SÜ; Kilimci, FS; Karaarslan, S and Mehmet, K (2017). Effect of photoperiod length and light intensity on some welfare criteria, carcass, and meat quality characteristics in broilers. Rev. Bra. Zootec., 46: 202-210.
Gaskins, HR; Collier, CT and Anderson, DB (2002). Antibiotics as growth promotants: mode of action. Anim. Biotechnol., 13: 29-42.
Ghasemi, R; Faghani, M; Reza, JP; Khonmirzaie, N and Rahimian, Y (2014). Using sumac (Rhus coriaria L.) extract affect performance and intestinal characteristics of broiler chicks. J. Agric. Sci., 4: 442-445.
Greene, ES; Cauble, R; Kadhim, H; de Almeida Mallmann, B; Gu, I; Lee, SO; Orlowski, S and Dridi, S (2020). Protective effects of the phytogenic feed additive “comfort” on growth performance via modulation of hypothalamic feeding- and drinking-related neuropeptides in cyclic heat-stressed broilers. Domest. Anim. Endocrinol., 74: 106487.
Jin, LZ; Ho, YW; Abdullah, N and Jalaludin, S (1998). Growth performance, intestinal microbial populations, and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus cultures. Poult. Sci., 77: 1259-1265.
Khodambashi Emami, N; Samie, A; Rahmani, HR and Ruiz-Feria, CA (2015). The effect of peppermint essential oil and fructooligosaccharides, as alternatives to virginiamycin, on growth performance, digestibility, gut morphology and immune response of male broilers. Anim. Feed. Sci. Technol., 175: 57-64.
Kogut, HM; Lee, A and Santin, E (2020). Microbiome and pathogen interaction with the immune system author links
open overlay panel. Poult. Sci., 99: 1906-1913.
Li, J; Cheng, Y; Chen, Y; Qu, H; Zhao, Y; Wen, C and Zhao, Y (2019). Effects of dietary synbiotic supple-mentation on growth performance, lipid metabolism, antioxidant status, and meat quality in partridge shank chickens. J. Appl. Anim. Res., 47: 586-590.
Lopez Romero, JC; González Ríos, H; Borges, A and Simões, M (2015). Antibacterial effects and mode of action of selected essential oils components against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. J. Evid based Complement. Altern. Med, 2015:795435.
Mansoub, NH (2011). Effect of different levels of sumac powder (Rhus Coriaria L.) on performance, carcass and blood parameters of broiler chickens. Ann. Biol. Res., 2: 647-652.
Nasar-Abbas, SM and Halkman, AK (2004). Antimicrobial effect of water extract of sumac (Rhus Coriaria L.) on the growth of some food borne bacteria including pathogens. Int. J. Food Microbiol., 97: 63-69.
Phillips, I (2007). Withdrawal of growth-promoting antibiotics in Europe and its effects in relation to human health. Int. J. Antimicrob. Agents., 30: 101-107.
SAS Institute Inc. (2001). SAS User’s Guide: Statistics. Version 8. Cary, NC.
Shariatmadari, F and Shariatmadari, R (2020). Review: Sumac (Rhus Coriaria L) supplementation in poultry diet. World’s Poult. Sci. J., 76: 358-364.
Tabeshpour, J; Imenshahidi, M and Hosseinzadeh, H (2017). A review of the effects of Berberis vulgaris and its major component, berberine, in metabolic syndrome. Iran. J. Basic. Med. Sci., 20: 557-568.
Toghyani, N and Faghan, M (2017). Effect of sumac (Rhus Coriaria L.) fruit powder as an antibiotic growth promoter substitution on growth performance, immune responses and serum lipid profile of broiler chicks. Indian J. Pharm. Educ. Res., 51: S295-S298.
Zhu, C; Huang, K; Bai, Y; Feng, X; Gong, L; Wei, C; Huang, H and Zhang, H (2021). Dietary supplementation with berberine improves growth performance and modulates the composition and function of cecal microbiota in yellow-feathered broilers. Poult. Sci., 100: 1034-1048.