اثرات اسانس‌های آویشن شیرازی و گل شمعدانی بر مهار رشد تعدادی از قارچ‌های توکسین‌زا

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

چکیده

تاثیر دو گیاه دارویی ایرانی شامل آویشن شیرازی و گل شمعدانی بر مهار رشد تعدادی از قارچ‌های توکسین‌زا مثل آسپرژیلوس فلاوس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس، آسپرژیلوس اکراسئوس و فوزاریوم ورتیسیلیوییدس ارزیابی شد. در این مطالعه، روغن‌های اسانسی استاندارد آویشن شیرازی و گل شمعدانی در دی‌متیل سولفوکساید 01/0 درصد رقیق شدند. رقت‌های مختلفی از روغن‌های اسانسی آویشن شیرازی (500، 1000، 2000 و 4000 پی‌پی‌ام) و گل شمعدانی (1000، 2000، 4000 و 8000 پی‌پی‌ام) همراه با 1/0 میلی‌لیتر از هر سوسپانسیون قارچی بر روی محیط سابورو گلوکز آگار تلقیح شدند و در 25 درجه‌ سانتی‌گراد به ‌مدت 7 روز گرمخانه‌گذاری شدند. روغن‌های اسانسی آویشن شیرازی (پی‌پی‌ام 2000≥) و گل شمعدانی (پی‌پی‌ام 8000≥) تمام قارچ‌های آزمایش شده را به طور کامل مهار کردند. گونه‌های آسپرژیلوس حساس‌تر از فوزاریوم ورتیسیلیوییدس به 2 روغن اسانسی بودند. روغن‌های اسانسی اثرات مهارکنندگی قابل توجهی در برابر این قارچ‌های مهم توکسین‌زا نشان دادند و غلظت‌های مختلف آن‌ها درجات متفاوتی از مهار رشد را ثابت نمودند. این مطالعه اثرات مهارکنندگی روغن‌های اسانسی آویشن شیرازی و گل شمعدانی برابر تعدادی قارچ‌های توکسین‌زا شامل آسپرژیلوس فلاوس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس، آسپرژیلوس اکراسئوس و فوزاریوم ورتیسیلیوییدس را نشان داد.


 

کلیدواژه‌ها