تاثیر منابع مختلف کربوهیدرات‌های غیر الیافی بر مدل نوع اول کنتیک ناپدید شدن ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی برخی مواد خوراکی در شرایط برون‌تنی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

به منظور بررسی اثر کربوهیدرات‌های غیرالیافی بر کنتیک ناپدید شدن ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی برخی از مواد خوراکی مورد استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان، آزمایشی در شرایط برون‌تنی انجام شد. مواد خوراکی مورد استفاده شامل علف خشک یونجه، سبوس گندم و تفاله چغندر قند بودند. نمونه‌های خوراکی به صورت مکمل نشده یا مکمل شده با کربوهیدرات‌های غیرالیافی (70 میلی‌گرم ساکارز، نشاسته یا مخلوط مساوی از هر دو به ازای گرم ماده خشک ماده خوراکی) مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی در محیط کشت حاوی 40% مایع شکمبه در زمان‌های 4، 8، 16، 24، 48 و 96 ساعت در دمای 39 درجه سانتی‌گراد کشت داده شدند. پس از سپری شدن هر زمان کشت محتویات ظروف کشت صاف شدند، و ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی محتویات باقی‌مانده بر روی صافی اندازه‌گیری شدند. مایع فیلتر شده نیز برای تعیین غلظت نیتروژن آمونیاکی مورد استفاده قرار گرفت. ثابت نرخ ناپدید شدن با استفاده از یک مدل غیر خطی نوع اول اندازه‌گیری شد. نتایج این آزمایش نشان داد که نوع کربوهیدرات غیرالیافی، ناپدید شدن ماده خشک علف خشک یونجه را تحت تاثیر قرار داد (P<0.01). نوع ماده خوراکی، نوع کربوهیدرات غیرالیافی و زمان کشت بر ناپدید شدن الیاف نامحلول در شوینده خنثی و غلظت نیتروژن آمونیاکی تاثیر معنی‌داری داشتند. ناپدید شدن الیاف نامحلول در شوینده خنثی تفاله چغندر قند و سبوس گندم با افزودن نشاسته و مخلوط مساوی ساکارز + نشاسته به طور معنی‌داری کاهش یافت (P<0.01). بخش فاقد پتانسیل هضم ماده خشک در علف خشک یونجه به طور معنی‌داری با افزودن انواع مختلف کربوهیدرات‌‌های غیرالیافی افزایش یافت (P<0.05). همچنین ثابت نرخ ناپدید شدن ماده خشک تفاله چغندر قند با افزودن کربوهیدرات‌های غیرالیافی به طور معنی‌داری تحت تأثیر قرار گرفت (P<0.05). ثابت نرخ ناپدید شدن الیاف نامحلول در شوینده خنثی علف خشک یونجه و سبوس گندم در پاسخ به افزودن کربوهیدرات‌های غیرالیافی افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها