کنترل زیستی اشریشیا کلی و سالمونلا در گوشت طیور با استفاده از کوکتل فاژ

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

چکیده

پیشینه: علی رغم پیشرفت در تکنیک‌های مدیریت مواد غذایی، بیماری‌های ناشی از غذا همچنان یک نگرانی اساسی هستند. آلودگی به پاتوژن‌های سالمونلا و اشریشیا کلی خصوصا در بخش طیور، مسبب ایجاد سالمونلوز و سایر بیماری‌های دستگاه گوارش است که منجر به مرگ ‌و میر میلیونی در سراسر جهان می‌شود. استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک‌ها و سایر درمان‌های شیمیایی سبب افزایش بیشتر پیدایش باکتری‌های مقاوم به آنتی بیوتیک‌ها شده است هدف: این مطالعه با هدف بررسی اثر کوکتل فاژ در کاهش بار باکتری‌های اشریشیا کلی و سالمونلا بر روی گوشت طیور انجام شد. روش کار: در این مطالعه، از یک کوکتل (مخلوط) وسیع الطیف فاژها برای تجزیه اشریشیا کلی و سالمونلاهای چسبیده به گوشت مرغ استفاده شد. نتایج: بر اساس نتیجه CFU drop assay فاژهایی از قبیل اشریشیا کلی 153T 3ii و سالمونلا 191(3) انتخاب شدند. فاژ با غلظت 01/0 MOI باعث کاهش تعداد اشریشیا کلی و سالمونلا به ترتیب در ساعت‌های ششم و دوم شد. علاوه بر این، فاژها بر روی سطح گوشت مرغ نیز مورد آزمایش قرار گرفتند. تعداد باکتری‌های اشریشیا کلی تا ساعت چهارم 90% کاهش پیدا کرد در صورتی که تعداد باکتری‌های سالمونلا تا ساعت ششم کاهش 90% را نشان داد. زمانی که تیمار با فاژها به صورت ترکیبی انجام شد، کاهش معنی‌داری تا ساعت دوازدهم مشاهده شد که نشان دهنده اثر ضد میکروبی بهتر آن است. نتیجه‌گیری: غلظت مناسبی از فاژ اختصاصی یا کوکتل (مخلوط) فاژها می‌تواند به طور معنی‌داری سبب کاهش تعداد باکتری‌ها در گوشت مرغ شود. کنترل زیستی به واسطه فاژها می‌تواند به عنوان یک روش جایگزین برای از بین بردن پاتوژن‌های روده‌ای در صنعت طیور مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


Abedon, ST; Garcia, P; Mullany, P and Aminov, R (2017). Phage therapy: past, present and future. Front. Microbiol., 8: 1-7.
Ahmad, SR; Kalam, A and Ghosh, P (2021). Biocontrol effect of lytic bacteriophages against various foodborne diseases. Biomed. Pharmacol. J., 14: 709-724.
Apostolakos, I and Piccirillo, A (2018). A review on the current situation and challenges of colistin resistance in poultry production. Avian Pathol., 47: 546-558.
Bantawa, K; Sah, SN; Limbu, DS; Subba, P and Ghimire, A (2019). Antibiotic resistance patterns of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella, Shigella and Vibrio isolated from chicken, pork, buffalo and goat meat in eastern Nepal. BMC Res. Notes. 12: 1-6.
Bardina, C; Spricigo, DA; Cortes, P and Llagostera, M (2012). Significance of the bacteriophage treatment schedule in reducing Salmonella colonization of poultry. Appl. Environ. Microbiol., 78: 6600-6607.
Caniça, M; Manageiro, V; Abriouel, H; Moran-Gilad, J and Franz, CM (2019). Antibiotic resistance in foodborne bacteria. Trends Food Sci. Technol., 84: 41-44.
Carter, CD; Parks, A; Abuladze, T; Li, M; Woolston, J; Magnone, J; Senecal, A; Kropinski, AM and Sulakvelidze, A (2012). Bacteriophage cocktail significantly reduces Escherichia coli O157: H7 contamination of lettuce and beef, but does not protect against recontamination. Bacteriophage. 2: 178-185.
Carvalho, CM; Gannon, BW; Halfhide, DE; Santos, SB; Hayes, CM; Roe, JM and Azeredo, J (2010) The in vivo efficacy of two administration routes of a phage cocktail to reduce numbers of Campylobacter coli and Campylobacter jejuni in chickens. BMC Microbiol., 10: 1-11.
Davis, GS; Waits, K; Nordstrom, L; Grande, H; Weaver, B; Papp, K; Horwinski, J; Koch, B; Hungate, BA; Liu, CM and Price, L (2018). Antibiotic-resistant Escherichia coli from retail poultry meat with different antibiotic use claims. BMC Microbiol., 18: 1-7.
Duc, HM; Son, M; Honjoh, KI and Miyamoto, T (2018). Isolation and application of bacteriophages to reduce Salmonella contamination in raw chicken meat. Lebensm. Wiss. Technol., 91: 353-360.
EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ), EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM) and EFSA Panel on Animal Health and Welfare (AHAW) (2012). Scientific opinion on the public health hazards to be covered by inspection of meat (poultry). EFSA J., 10(6): 2741: 1-179.
El-Dougdoug, NK; Cucic, S; Abdelhamid, AG; Brovko, L; Kropinski, AM; Griffiths, MW and Anany, H (2019). Control of Salmonella Newport on cherry tomato using a cocktail of lytic bacteriophages. Int. J. Food Microbiol., 293: 60-71.
Hudson, JA; Billington, C; Wilson, T and On, L (2015). Effect of phage and host concentration on the inactivation of Escherichia coli O157: H7 on cooked and raw beef. Food Sci. Technol. Int., 21: 104-109.
Ishaq, A; Ebner, PD; Syed, QA and Rahman, HU (2020). Employing list-shield bacteriophage as a bio-control intervention for Listeria monocytogenes from raw beef surface and maintain meat quality during refrigeration storage. LWT., 132: 109784.
Kazi, M and Annapure, US (2016). Bacteriophage biocontrol of foodborne pathogens. J. Food Sci. Technol., 53: 1355-1362.
Lee, S; Kim, MG; Lee, HS; Heo, S; Kwon, M and Kim, G (2017). Isolation and characterization of Listeria phages for control of growth of Listeria monocytogenes in milk.
Korean J. Food Sci. Anim. Resour., 37: 320-328.
Ramirez, K; Cazarez-Montoya, C; Lopez-Moreno, and Castro-del Campo, N (2018). Bacteriophage cocktail for biocontrol of Escherichia coli O157: H7: Stability and potential allergenicity study. PLoS One. 13: e0195023.
Richards, PJ; Connerton, PL and Connerton, IF (2019). Phage biocontrol of Campylobacter jejuni in chickens does not produce collateral effects on the gut microbiota. Front. Microbiol., 10: 1-10.
Rouger, A; Tresse, O and Zagorec, M (2017). Bacterial contaminants of poultry meat: sources, species, and dynamics. Microorganisms. 5: 50-66.
Sonalika, J; Srujana, AS; Akhila, DS; Juliet, MR and Santhosh, KS (2020). Application of bacteriophages to control Salmonella Enteritidis in raw eggs. Iran. J. Vet. Res., 21: 221-225.
Sukumaran, AT; Nannapaneni, R; Kiess, A and Sharma, CS (2015). Reduction of Salmonella on chicken meat and chicken skin by combined or sequential application of lytic bacteriophage with chemical antimicrobials. Int. J. Food Microbiol., 207: 8-15.
Sukumaran, AT; Nannapaneni, R; Kiess, A and Sharma, GS (2016). Reduction of Salmonella on chicken breast fillets stored under aerobic or modified atmosphere packaging by the application of lytic bacteriophage preparation Salmo Fresh TM. Poult. Sci. J., 95: 668-675.
Titze, I; Lehnherr, T; Lehnherr, H and Kromker, V (2020). Efficacy of bacteriophages against Staphylococcus aureus isolates from bovine mastitis. Pharmaceuticals. 13: 35-57.