استفاده از تکنیک‌های هیستوشیمی و ایمونوهیستوشیمی جهت تشخیص بافت ریه در سوسیس حرارت دیده

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

پیشینه: استفاده از بافت‌های غیرمجاز در سوسیس تقلب رایج در برخی از نقاط جهان است. هدف: این مطالعه به منظور مقایسه دقت تکنیک‌های هیستوشیمی و ایمونوهیستوشیمی برای تشخیص بافت ریه در نمونه‌های سوسیس حرارت دیده انجام شد. روش کار: نمونه‌هایی با سطوح مختلف بافت ریه گوسفند (1، 5/2 و 5%) و یک گروه شاهد تهیه شده و به روش هیستوشیمی با استفاده از H&E، ماسون تریکروم و پریودیک اسید شیف و به روش ایمونوهیستوشیمی با استفاده از دو آنتی بادی مختلف تجاری TTF1 و پان سیتوکراتین رنگ آمیزی شدند. نتایج: بیشترین نتایج مثبت تشخیص بافت ریه در نمونه‌های سوسیس رنگ آمیزی شده با روش رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی ضد TTF1 به دست آمد. هر دو تکنیک‌های ایمونوهیستوشیمی ضد TTF1 و ضد پان سیتوکراتین تمام نمونه‌های سوسیس آلوده تحت آزمایش با 50 گرم بر کیلوگرم بافت ریه را شناسایی کردند. روش رنگ ‌آمیزی ضد TTF1 دارای بالاترین نسبت شانس (4/7) و پس از آن روش ضد پان سیتوکراتین (0/6) بود. از سوی دیگر کمترین نسبت‌های شانس مربوط به روش پریودیک اسید شیف (21/0) و پس از آن روش رنگ ‌آمیزی ماسون تریکروم (7/1) بودند. همچنین روش ضد TTF1 دارای بیشترین فاصله اطمینان (0/31-8/1) در سطح 95% بود در حالیکه روش پریودیک اسید شیف کمترین فاصله اطمینان (1/2-02/0) را داشت. به طور کلی نسبت شانس تشخیص بافت ریه از طریق روش‌های ایمونوهیستوشیمی بیشتر از روش رنگ ‌آمیزی هیستوشیمی بود. نتیجه‌گیری: این اولین گزارش از مقایسه تکنیک‌های رنگ آمیزی هیستوشیمی و ایمونوهیستوشیمی برای تشخیص بافت‌های ریه در سوسیس حرارت دیده می‌باشد. رنگ ‌آمیزی ایمونوهیستوشیمی ضد TTF1 مفیدترین روش برای تشخیص بافت ریه غیرمجاز در سوسیس‌های حرارت دیده شناخته شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Ahmed, AM; Ismail, TH; Abouelmaatti, RR; Gaafar, RE and Elfeil, WM (2020). Detection of commercial fraud in processed meat products using rapid techniques. Am. J. Biochem. Biotechnol., 16: 244-251.
Boon, A (1990). Histomorphometry and immunohisto-chemistry of beef sausages. J. Clin. Pathol., 43: 435.
Bressler, JP; Olivi, L; Cheong, JH; Kim, Y and Bannona, D (2004). Divalent metal transporter 1 in lead and cadmium transport. Ann. NY. Acad. Sci., 1012: 142-152.
Cetin, O; Bingol, EB; Civan, E; Turgay, SI and Ergun, O (2016). Identification of animal species and foreign tissues in ready-to-sell fresh processed meat products. Acta Aliment., 45: 198-205.
Chen, CC; Wang, YH and Wu, KY (2013). Consumption of bovine spongiform encephalopathy (BSE) contaminated beef and the risk of variant Creutzfeldt-Jakob disease. Risk Anal., 33: 1958-1968.
European Commission (2001). Commission Directive 2001/101/EC of 26 November 2001 amending Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council on the approximation of the laws of the Member States relating to the labelling, presentation and advertising of foodstuffs. Off. J. Eur. Comm., L310, 19-21.
Gürbüz, S; Ekebaş, G; Bayram, LÇ and Kaplan, YZ (2020). Quality determination of traditional fermented sausages by histological and immunohistochemical analyses. Akademik Gıda. 18: 288-295.
Haines, DM and Chelack, BJ (1991). Technical considerations for developing enzyme immunohisto-chemical staining procedures on formalin-fixed paraffin-embedded tissues for diagnostic pathology. J. Vet. Diagn. Invest., 3: 101-112.
Hajmeer, M; Cliver, DO and Provost, R (2003). Spinal cord tissue detection in comminuted beef: comparison of two immunological methods. Meat Sci., 65: 757-763.
Jagirdar, J (2008). Application of immunohistochemistry to the diagnosis of primary and metastatic carcinoma to the lung. Arch. Pathol. Lab. Med., 132: 384-396.
Kalčáková, L; Pospiech, M; Tremlová, B; Javůrková, Z and Chernukha, I (2021). Development of immunohisto-chemical methods for casein detection in meat products. Foods. 10: 1-14. https://dx.doi.org/10.3390/foods 10010028.
Kelley, LC; Hafner, S; McCaskey, PC; Sutton, MT and Langheinrich, KA (2000). An evaluation of methods for the detection of spinal cord in product derived from advanced meat recovery systems. J. Food Prot., 63: 1107-1112.
Koolmees, P and Bijker, P (1985). Histometric and chemical methods for determining collagen in meats. Vet. Quart., 7: 84-90.
Koolmees, P; Bijker, P; Van Logtestijn, J and Tuinstra-Melgers, J (1986). Histometrical and chemical analysis of mechanically deboned pork, poultry and veal. J. Anim. Sci., 63: 1830-1837.
Kuan, CH; Wong, WC; Pui, CF; Mahyudin, NA; Tang, JYH; Nishibuchi, M and Radu, S (2013). Prevalence and quantification of Listeria monocytogenes in beef offal at retail level in Selangor, Malaysia. Braz. J. Microbiol., 44: 1169-1172.
Latorre, R; Sadeghinezha, J; Hajimohammadi, B; Izadi, F and Sheibani, MT (2015). Application of morphological method for detection of unauthorized tissues in processed meat products. J. Food Qual. Hazard Control. 2: 71-74.
Lazzaro, D; Price, M; de Felice, M and Di Lauro, R (1991). The transcription factor TTF-1 is expressed at the onset of thyroid and lung morphogenesis and in restricted regions of the foetal brain. Development. 113: 1093-1104.
Lücker, E; Eigenbrodt, E; Wenisch, S; Failing, K; Leiser, R and Bülte, M (1999). Development of an integrated procedure for the detection of central nervous tissue in meat products using cholesterol and neuron-specific enolase as markers. J. Food. Prot., 62: 268-276.
Lücker, E; Eigenbrodt, E; Wenisch, S; Leiser, R and Bülte, M (2000). Identification of central nervous system tissue in retail meat products. J. Food Prot., 63: 258-263.
Meret, V; Guizard, C; Leduc, V; Nguyen, T; Da-Riz, V and Demeulemester, C (1998). Identification of animal and plant proteins in food ingredients and meat products. In: Proceedings of 44th International Congress of Meat Science and Technology. 30 August-4 September 1998, Barcelona, Spain. PP: 598-599.
Moghtaderi, A; Raji, A; Khanzadi, S and Nabipour, A (2019). Application of histological method for detection of unauthorized tissues in meat sausage. Vet. Res. Forum., 10: 357-360.
Pandey, P; Vidyarthi, SK; Vaddella, V; Venkitasamy, C; Pitesky, M; Weimer, B and Pires, AF (2020). Improving biosecurity procedures to minimize the risk of spreading pathogenic infections agents after carcass recycling. Front. Microbiol., 11: 1-13.
Pospiech, M; Tremlova, B; Renčová, E; Lukášková, ZŘ and Pokorná, J (2011). Comparison of the results of the ELISA, histochemical, and immunohistochemical detection of soya proteins in meat products. Czech. J. Food. Sci., 29: 471-479.
Pospiech, M; Tremlova, B; Renčová, E and Randulová, Z (2009). Immunohistochemical detection of soya protein-optimization and verification of the method. Czech. J. Food. Sci., 27: 11-19.
Prayson, B; McMahon, J and Prayson, R (2008a). Applying morphologic techniques to evaluate hotdogs: what is in the hotdogs we eat? Ann. Diagn. Pathol., 12: 98-102.
Prayson, B; McMahon, J and Prayson, R (2008b). Fast food hamburgers: what are we really eating? Ann. Diagn. Pathol., 12: 406-409.
Ring, BZ; Seitz, RS; Beck, RA; Shasteen, WJ; Soltermann, A; Arbogast, S; Robert, F; Schreeder, MT and Ross, DT (2009). A novel five-antibody immunohistochemical test for subclassification of lung carcinoma. Modern Pathol., 22: 1032-1043.
Roggeman, S; de Boeck, G; De Cock, H; Blust, R and Bervoets, L (2014). Accumulation and detoxification of metals and arsenic in tissues of cattle (Bos taurus), and the risks for human consumption. Sci. Total Environ., 466: 175-184.
Sadeghi, E; Khazaei, M; Almasi, A; Shariatifar, N; Bohlouli Oskoii, S and Tahvilian, R (2011). Recognition of illegal tissues in the meat products from Kermanshah Supply Centers during the years 2009-2010. Horizon. Med. Sci., 17: 55-59.
Sadeghinezhad, J; Hajimohammadi, B; Izadi, F; Yarmahmoudi, F and Latorre, R (2015). Evaluation of the morphologic method for the detection of animal and herbal content in minced meat. Czech. J. Food. Sci., 33: 564-569.
Schmidt, G; Hossner, K; Yemm, R; Gould, D and O’Callaghan, J (1999). An enzyme-linked immunosorbent assay for glial fibrillary acidic protein as an indicator of the presence of brain or spinal cord in meat. J. Food. Prot., 62: 394-397.
Sultan, KR; Tersteeg, MH; Koolmees, PA; de Baaij, JA; Bergwerff, AA and Haagsman, HP (2004). Western blot detection of brain material in heated meat products using myelin basic protein and neuron-specific enolase as
biomarkers. Analyt. Chim. Acta. 520: 183-192.
Sunderman, FW (2001). Nasal toxicity, carcinogenicity, and olfactory uptake of metals. Ann. Clin. Lab. Sci., 31: 3-24.
Tersteeg, M; Koolmees, P and Van Knapen, F (2002). Immunohistochemical detection of brain tissue in heated meat products. Meat Sci., 61: 67-72.
Wenisch, S; Lücker, E; Eigenbrodt, E; Leiser, R and Bülte, M (1999). Detection of central nervous tissue in meat products-An immunohistochemical approach. Nutr. Res., 19: 1165-1172.
Yeşilbağ, K and Kalkan, A (2005). Detection of central nervous system tissues as BSE specified risk material in meat products in Turkey. Food Control. 16: 11-13.