تاثیر جیره‌های غنی از منابع مختلف اسیدهای چرب روی عملکرد تولید مثلی میش‌های زل

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

پژوهش حاضر تأثیر تغذیه با جیره‌های غنی از اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع امگا 3 و امگا 6 پیش از شروع قوچ‌ اندازی را روی شاخص‌های تولید مثلی، هورمون‌های متابولیک و متابولیت‌های میش‌های زل مورد ارزیابی قرار داد. میش‌های نژاد زل (188 رأس) با در نظر گرفتن سن و وزن در 4 گروه آزمایشی قرار گرفتند. جیره میش‌های گروه شاهد فاقد مکمل چربی بود. میش‌های سه گروه دیگر منابع چربی شامل روغن نخل، دانه گلرنگ و دانه بذرک به میزان 3 درصد روغن به ازای ماده خشک جیره در روز دریافت کردند. تغذیه با جیره‌های آزمایشی به مدت 31 روز صورت پذیرفت (روز صفر آزمایش= روز شروع تغذیه با خوراک‌های آزمایشی). از روز 16 آزمایش، همزمانی فحلی میش‌ها با استفاده از سیدر به مدت 14 روز صورت پذیرفت. قوچ اندازی 24 ساعت پس از خروج سیدر انجام شد. نمونه‌های خون در روزهای صفر، 30 و 39 آزمایش اخذ گردید. تفاوتی در بروز فحلی و پارامترهای جفت‌گیری میان گروه‌های مختلف مشاهده نشد. مقادیر NEFA، انسولین و IGF-1 در روزهای صفر و 30 میان گروه‌های مختلف متفاوت نبود. مقادیر کلسترول و LDL، در یک بازه زمانی مشابه، در گروه‌های دریافت کننده‌ی منابع چربی بیشتر از گروه شاهد بود (P<0.05). تفاوتی در شاخص‌های تولید مثلی در بین گروه‌های مختلف مشاهده نشد. به طور خلاصه، تغذیه با اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 3 و امگا 6، به مدت 31 روز قبل از قوچ اندازی، تاثیری بر عملکرد تولید مثلی، انسولین، IGF-1 و پروژسترون میش‌های نژاد زل نداشت.

کلیدواژه‌ها