اثرات ضد باکتریایی عصاره‌های پوست انار ترش و شیرین (پونیکا گراناتوم) بومی ایران بر علیه باکتری‌های بیماریزا

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

مصرف بیش از حد و مداوم آنتی‌بیوتیک‌ها، امروزه سبب گسترش مقاومت میکروبی در عوامل بیماری‌زا شده است. بنابراین، می‌بایست به طور مستمر در پی کشف ترکیب‌های جدید ضد میکروبی سنتزی و طبیعی بود. گیاهان یک منبع ترکیبات طبیعی از این نقطه نظر می‌باشند. هدف از انجام مطالعه حاضر، آزمایش و مقایسه اثرات ضد باکتریایی عصاره‌های پوست انار ترش و انار شیرین بود. عصاره متانولی پوست انار ترش و انار شیرین و محلول آبی آنتی‌بیوتیک‌های تتراسایکلین و کلرامفنیکل تهیه گردید. آزمایش‌ آنتی‌بیوگرام با روش انتشار از دیسک و رقیق سازی متوالی بر روی ده باکتری بیماری‌زا جدا شده از دام انجام گرفت و مقادیر نسبی حداقل غلظت مهار کننده رشد باکتری (MIC) و حداقل غلظت کشنده باکتری (MBC) ترکیبات فوق تعیین شد. بیشترین قطر هاله مهار رشد باکتری توسط عصاره‌های گیاهی برای استافیلوکوکوس اورئوس حدود 25 میلی‌متر و کمترین قطر هاله مهار رشد برای پاستورلا مولتوسیدا حدود 9 میلی‌متر به دست آمد. کمترین MIC و MBC عصاره‌های گیاهی فوق برای استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب 8/7 و 5/62 میلی‌گرم در میلی‌لیتر تعیین گردید. نتایج آنتی‌بیوگرام به روش رقت نشان دهنده آن است که قدرت باکتریسیدال عصاره پوست انار ترش در مقایسه با انار شیرین بیشتر می‌باشد و پوست انار شیرین بیشتر به صورت باکتریواستاتیک عمل می‌کند. از طرفی، نتایج بیانگر آن است که اثر ضد باکتریایی عصاره‌های فوق بر روی باکتری‌های گرم مثبت بیشتر از باکتری‌های گرم منفی بوده و اثر این عصاره‌ها به طور قابل توجهی کمتر از تتراسایکلین و کلرامفنیکل می‌باشد. به طور کلی می‌توان نتیجه گرفت که عصاره متانولی پوست انار دارای اثرات باکتریواستاتیک و باکتریسیدال نسبتا خوبی می‌باشد.

کلیدواژه‌ها