آنالیز مقایسه‌ای امولسیفایرها: بررسی اثرات لسیتین و لیزوفسفاتیدیل کولین به عنوان مکمل خوراک بر وضعیت سلامتی جوجه‌های گوشتی به وسیله تعیین شاخص‌های فیزیولوژیکی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

پیشینه: لیپیدها عملکرد حیاتی در بدن پرندگان دارند و به منظور بهبود استفاده و جذب لیپیدها در دستگاه گوارش پرندگان، امولسیفایرها توصیه می‌شود. هدف: این مطالعه اثرات امولسیفایرهای لسیتین (LEC) و لیزوفسفاتیدیل کولین (LPC) بر صفات تولید مثلی جوجه‌های گوشتی و شاخص‌های فیزیولوژیکی نظیر پارامترهای پلاسمای خون، ویژگی‌های روده، پروفایل اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (SCFA) در محتویات سکوم، ارتفاع پرزها و عمق کریپت‌های سکوم و نسبت آن‌ها به هم مورد ارزیابی و مقایسه قرار داد. روش کار: 900 عدد جوجه گوشتی نژاد راس 308 به 3 گروه به همراه 6 تکرار تقسیم و با جیره حاوی ترکیبات استاندارد (SCD)، SCD حاوی 05/0% LEC و 05/0% LPC تغذیه شدند. وزن بدن (BW)، میانگین افزایش وزن روزانه (ADG)، خوراک مصرفی روزانه (DFI)، ضریب تبدیل غذایی (FCR) و همچنین محتویات ماده خشک (DM) محتویات روده، ثبت شدند. در پایان آزمایش 10 پرنده از هر گروه به صورت تصادفی انتخاب و کشته شدند. نمونه‌های خون جمع آوری و آنالیز پلاسمای خون انجام شد. نمونه‌های روده‌ای پس از مرگ جمع آوری شدند و ویژگی‌های روده‌ای و پروفایل SCFA مشخص شدند و ارزیابی بافتی روده‌ای نیز انجام شد. نتایج: افزودن لیزوفسفاتیدیل کولین سبب افزایش معنی‌دار BW جوجه‌ها و ADG در هفته پنجم شد (P<0.05). لسیتین سبب افزایش غلظت کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL/C) در پلاسمای خون شد (P<0.05). غلظت‌های اسید بوریک و اسید ایزووالریک به طور معنی‌داری توسط LPC افزایش و توسط LEC کاهش یافتند (P<0.05). ارتفاع پرزهای سکوم در گروه‌های دریافت کننده LPC و لسیتین به طور معنی‌داری بیشتر شد (P<0.05) و عمق کریپت‌های سکوم نیز در LEC در مقایسه با SCD افزایش یافت (P<0.05). نتیجه‌گیری: لیزوفسفاتیدیل کولین به عنوان امولسیفایر، می‌تواند وزن جوجه‌های گوشتی را افزایش دهد، ولی LEC با بهبود سطح جذب مخاط روده‌ای در سکوم، اثرات بهتری را در شاخص‌های فیزیولوژیکی جوجه‌های گوشتی نشان داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Abbas, MT; Arif, M; Saeed, M; Reyad-ul-Ferdous, M; Hassan, MA; Arain, MA and Rehman, A (2016). Emulsifier effect on fat utilization in broiler chicken. Asian J. Anim. Vet. Adv., 11: 158-167.
Almeida, AM; Schwalbach, LM; Waal, HO; Greyling, JPC and Cardoso, LA (2006). The effect of supplementation on productive performance of Boer goat bucks fed winter veld hay. Trop. Anim. Health Prod., 38: 443-449.
Aviagen Inc. (2014). Ross 308 broiler nutrition specifications. Aviagen Group, Huntsville, February 15. http://en.aviagen. com/assets/Tech_Center/Ross_Broiler/Ross-308-Broiler-Nutrition-Specs-2014r17-EN.pdf.
Den Besten, G; Lange, K; Havinga, R; Van Dijk, TH; Gerding, A; Van Eunen, K; Muller, M; Groen, AK; Hooiveld, GJ; Bakker, BM and Reijngoud, DJ (2013). Gut-derived short-chain fatty acids are vividly assimilated into host carbohydrates and lipids. Am. J. Physiol. Gastrointest. Liver Physiol., 305: G900-910.
European Union (2007). Council Directive 2007/43/EC of 28 June 2007 laying down minimum rules for the protection of chickens kept for meat production. Directives.
European Union (2010). Directive 2010/63/EU of the European parliament and of the council of 22 September 2010 on the protection of animals used for scientific purposes. Directives.
Farman, AS; El-Hack, MEA; Alagawany, M; Wang, C; Wan, X; He, J; Wang, M; Zhang, L; Xiang, L; Xiang Zhong, X; Wang, T and Dhama, K (2017). Effect of soy lecithin on growth performance, nutrient digestibility and hepatic antioxidant parameters of broiler chickens. Int. J. Pharmacol. Int. J. Pharmacol., 13: 396-402.
Gao, J; Zhang, HJ; Yu, SH; Wu, SG; Yoon, I; Quigley, J; Gao, YP and Qi, GH (2008). Effects of yeast culture in broiler diets on performance and immunomodulatory functions. Poult. Sci., 87: 1377-1384.
Hertrampf, J (2001). Features-lecithin improves poultry performance-a performance enhancer derived from soya improves growth in broilers and turkeys and egg production in layers. Pout. Int., 40: 26-29.
Isolauri, E; Salminen, S and Ouwehand, AC (2004). Microbial-gut interactions in health and disease. Probiotics. J. Clin. Gastroenterol., 18: 299-313.
Jansen, M; Nuyens, F; Buyse, J; Leleu, S and Van Campenhout, L (2015). Interaction between fat type and lysolecithin supplementation in broiler feeds. Poult. Sci., 94: 2506-2515.
Leeson, S; Namkung, H; Antongiovanni, M and Lee, EH (2005). Effect of butyric acid on the performance and carcass, yield of broiler chickens. Poult. Sci., 84: 1418-1422.
Lentle, RG; Stafford, KJ; Poter, MA; Springett, BP and Haslett, S (1998). Factors affecting the volume and macrostructure of gastrointestinal compartments in the tammar wallaby (Macropus eugenii Desmarest). Aust. J. Zool., 46: 529-545.
Maingret, F; Patel, AJ; Lesage, F; Lazdunski, M and Honore, E (2000). Lysophospholipids open the two-pore domain mechano-gated K+ channels TREK-1 and traak. J. Biol. Chem., 275: 10128-10133.
McDonald, P; Edwards, RA; Greenhalgh, JFD; Morgan, CA; Sinclair, LA and Wilkinson, RG (2002). Animal nutrition. 6th Edn., New Jersey, USA, Longman Scientific and Technical, Prentice Hall. PP: 156-171.
Melegy, T; Khaled, NF; El-Bana, R and Abdellatif, H (2010). Dietary fortification of a natural biosurfactant, lysolecithin in broiler. Afr. J. Agric. Res., 5: 2886-2892.
Mitchaothai, J; Yuangklang, C; Vasupen, K; Wongsuthavas, S and Beynen, AC (2010). Effect of dietary calciuma and lecithin on growth performance and small intestinal morphology of young wild pigs. Livest. Sci., 134: 106-108.
Nakano, T; Inoue, I; Katayama, S; Seo, M and Takahashi, S (2009). Lysophosphatidylcholine for efficient intestinal lipid absorption and lipoprotein secretion in caco-2 cells. J. Clin. Biochem. Nutr., 45: 227-234.
Naumann, C and Bassler, R (1993). Method book: the chemical analysis of animal feed. Vol. III, VDLUFA-Verlag, Darmstadt.
Oguz, H; Kurtoglu, F; Kurtoglu, V and Birdane, YO (2002). Evaluation of biochemical characters of broiler chickens during dietary aflatoxin (50 and 100 ppb) and clinoptilolite exposure. Res. Vet. Sci., 73: 101-103.
Pryde, SE; Duncan, SH; Hold, GL; Stewart, CS and Flint, HJ (2002). The microbiology of butyrate formation in the human colon. FEMS Microbiol. Lett., 217: 133-139.
Rajman, M; Jurani, M; Lamosova, D; Macajova, M; Sedlackova, M; Kostal, L; Jesova, D and Vyboh, P (2006). The effects of feed restriction on plasma biochemistry in growing meat type chickens (Gallus gallus). Comp. Biochem. Phys. A., 145: 363-371.
Raju, MVLN; Rao, SR; Chakrabarti, PP; Rao, BVSK and Panda, AK (2011). Rice bran lysolecithin as a source of energy in broiler chicken diet. Br. Poult. Sci., 52: 769-774.
Rodwell, VW; Nordstrom, JL and Mitschelen, JJ (1976). Regulation of HMG-CoA reductase. Prog. Lipid Res., 14: 1-74.
Silva, MA; Pessotti, BMS; Zanini, SF; Colnago, GL; Rodrigues, MRA; Nunes, LC; Zanini, MS and Martins, IVF (2009). Intestinal mucosa structure of broiler chickens infected experimentally with Eimeria tenella and treated with essential oil of oregano. Cienc. Rural., 39: 1471-1477.
Szabo, I; Bock, J; Jekle, A; Soddemann, M; Adams, C; Lang, F; Zoratti, M and Gulbins, E (2005). A novel potassium channel in lymphocyte mitochondria. J. Biol. Chem., 280: 12790-12798.
Tietzs, NW (1998). Total protein determination. Clinical guide to laboratory tests. 3rd Edn., Philadelphia, W. B. Saunders. PP: 518-519.
Tufarelli, V; Desantis, S; Zizza, S and Laudadio, V (2010). Performance, gut morphology, and carcass characteristics of fattening rabbits as affected by particle size of pelleted diets. Arch. Anim. Nutr., 64: 373-382.
Uni, Z; Ganto, S and Sklan, D (1998). Post hatch development of mucosal function in the broiler small intestine. Poult. Sci., 77: 75-82.
Van Nevel, CJ; Decuypere, JA; Dieric, NA and Moll, K (2005). Incorporation of galactomannans in the diet of newly weaned piglets: Effect on bacteriological and some morphological characteristics of the small intestine. Arch. Anim. Nutr., 59: 123-138.
Wealleans, AL; Buyse, J; Scholey, D; Van Campenhout, L; Burton, E; Di Benedetto, M; Pritchard, S; Nuyens, F and Jansen, M (2020). Lysolecithin, but not lecithin, improves nutrient digestibility and growth rates in young broilers. Br. Poult. Sci., 61: 414-423.
Zampiga, M; Meluzzi, A and Sirri, F (2016). Effect of dietary supplementation of lysophospholipids on productive performance, nutrient digestibility and carcass quality traits of broiler chickens. Italian J. Anim. Sci., 15: 521-528.
Zdunczyk, Z; Juśkiewicz, J; Jankowski, J and Koncicki, A (2004). Performance and caecal adaptation of turkeys to diets without or with antibiotic and with different levels of mannan-oligosaccharide. Arch. Anim. Nutr., 58: 367-378.
Zhang, B; Haitao, L; Zhao, D; Guo, Y and Barri, A (2011). Effect of fat type and lysophosphatidylcholine addition to broiler diets on performance, apparent digestibility of fatty acids and apparent metabolizable energy content. Anim. Feed Sci. Technol., 163: 177-184.