عملکرد، ویژگی‌های لاشه و اقتصاد جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با آنزیم‌های تغذیه‌ای و پروبیوتیک

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

چکیده

پیشینه: پژوهشگران برای شناسایی مواد افزودنی دارای قابلیت احتمالی افزایش بازده مصرف خوراک، با چالش‌هایی مواجه هستند. هدف: پژوهش حاضر، با هدف مطالعه الگوی رشد و ویژگی‌های لاشه در جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با آنزیم‌های تغذیه‌ای (آنزیمکس) و پروبیوتیک (یامارک)، طی یک دوره شش هفته‌ای انجام شد. روش کار: در این مطالعه از 8 تیمار، 3 تکرار و 15 پرنده در هر تکرار با طراحی کاملا تصادفی استفاده شد. نتایج: نتایج کاهش معنی‌دار (P<0.05) مصرف خوراک را نشان داد که ممکن است ناشی از این باشد که پرندگان نیازمندی‌های تغذیه‌ای خود را از طریق مصرف غذای کمتر با بهبود قابلیت هضم پذیری منابع انرژی و اسیدهای آمینه، تامین کرده باشند. نتایج این مطالعه همچنین نشان دهنده اثرات مفید بر عملکرد و بازده لاشه در گروه‌های تیمار است. نتیجه‌گیری: بنابراین توصیه می‌شود که از آنزیم‌ها و پروبیوتیک‌ها به عنوان افزودنی‌های خوراک در جیره طیور گوشتی به منظور سود آوری بالاتر استفاده شود.

کلیدواژه‌ها


Alagawany, M; Elnesr, ShS and Farag, MR (2018). The role of exogenous enzymes in promoting growth and improving nutrient digestibility in poultry. Iran. J. Vet. Res., 18: 157-164.
Behnamifar, AR; Rahimi, Sh; Kiaei, MM and Fayazi, H (2019). Comparison of the effect of probiotic, prebiotic, salinomycin and vaccine in control of coccidiosis in broiler chickens. Iran. J. Vet. Res., 20: 51-54.
Chuka, E (2014). Comparative study of the effects of probiotic and commercial enzyme on growth rate, haematology and serum biochemistry of broiler chicken. Food Proc. And Technol., 5: 367.
Kramer, CY (1957). Extension of multiple range tests to group
correlated adjusted means. Biometrics. 13: 13-17.
Midilli, M and Tuncer, SD (2001). The effect of enzyme and probiotic supplementation to diets on broiler performance. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 25: 895-903.
Momtazan, R; Moravej, H; Zaghari, M and Taheri, HR (2011). A note on the effects of a combination of an enzyme complex and probiotic in the diet on performance of broiler chickens. Irish J. Agril. Food Res., 50: 249-254.
Narasimha, J; Nagalakshmi, D; Viroji Rao, ST; Venkateswerlu, M and Ramana Reddy, Y (2013). Associative effect of non-starch polysaccharide enzymes and probiotics on performance, nutrient utilization and gut health of broilers fed sub-optimal energy diets. Int. J. Engineering Sci., 2: 28-31.
Rahman, MS; Mustari, A; Salauddin, M and Rahman, MM (2013). Effects of probiotics and enzymes on growth performance and haematobiochemical parameters in broilers. J. Bangladesh Agril. Univ., 11: 111-118.
Singh, MK; Sharma, RK and Singh, SK (2017). Neem supplementation for profitable poultry production: a review. Ind. J. Poult. Sci., 52: 239-245.
Singh, MK; Singh, SK; Sharma, RK; Singh, B; Kumar, Sh; Joshi, SK; Kumar; S and Sathapathy, S (2015). Performance and carcass characteristics of guinea fowl fed on dietary Neem (Azadirachta indica) leaf powder as growth promoter. Iran. J. Vet. Res., 16: 78-82.
Singh, MK; Singh, SK; Sharma, RK; Singh, B; Kumar, S; Patoo, RA; Joshi, SK; Sathapathy, S and Chaudhari, BK (2014). Carcass characteristics of guinea fowl supplemented with Neem (Azadirachta indica) leaf powder. Int. J. Bas. Appl. Agric. Res., 12: 412-415.
Zakaria, HAH; Jalal, MAR and Ishmais, MAA (2010). The influence of supplemental multi-enzyme feed additive on the performance, carcass characteristics and meat quality traits of broiler chickens. Int. J. Poult. Sci., 9: 126-133.