اثرات افت شرایط بدنی پس از زایمان بر شاخص‌های سوخت و ساز انرژی در دوره میانی شیردهی گاوهای هولشتاین

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

پیشینه: ارزیابی شاخص‌های سوخت و ساز انرژی در گاوهای هولشتاین دوره میانی شیردهی جهت نظارت بر وضعیت سلامتی ضروری است. هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثرات افت کم (75/0≤) در مقابل زیاد (75/0>) در نمره وضعیت بدنی (BCS) تا روز 60 پس از زایمان بر شاخص‌های سوخت و ساز انرژی در دوره میانی شیردهی گاوهای هولشتاین بود. روش کار: بیست و هشت راس گاو هولشتاین از روز زایمان تا روز 120 شیردهی وارد مطالعه شدند. نمونه‌های خون کامل در روزهای 60، 90 و 120 شیردهی (DIM) اخذ شد. سطح انسولین، گلوکز، اسیدهای چرب غیر استریفیه (NEFA) و بتا-هیدروکسی بوتیرات (BHB) سرم اندازه‌گیری شد. نتایج: در گاوهای با افت کم BCS (گروه LoD)، انسولین در روزهای 60 تا 120 شیردهی تغییر معنی‌داری نکرد، اما در گاوهای با افت زیاد BCS (گروه HiD)، سطح انسولین افزایش یافت (P<0.001). غلظت گلوکز در گاوهای LoD به طور خطی کاهش یافت (P=0.039) و در گروه HiD در روز 90 افزایش درجه دوم نشان داد (P=0.028). غلظت NEFA در گروه HiD تغییرات خطی (P=0.04) و درجه دوم (P=0.002) داشت. گاوهای HiD در روز 120 انسولین بالاتری نسبت به گاوهای LoD داشتند (P=0.017). میزان گلوکز در گاوهای گروه HiD در روز 60 DIM کمتر بود (P<0.01). غلظت NEFA در گاوهای HiD در روز 90 بالاتر بود (P<0.01). شاخص‌های جایگزین مقاومت به انسولین (محاسبه شده بر اساس غلظت متابولیت‌های اندازه‌گیری شده) بین دو گروه، در روز 90 شیردهی متفاوت بود که نشان دهنده کاهش حساسیت به انسولین در گاوهای HiD می‌باشد. نتیجه‌گیری: کاهش زیاد ذخایر بدن در اوایل شیردهی ممکن است منجر به اختلالاتی در سوخت و ساز انرژی در مرحله میانی شیردهی شود. کنترل افت BCS در اوایل شیردهی ممکن است به کاهش چنین تغییراتی، احتمالا از طریق تغییر حساسیت بافت‌ها به انسولین کمک کند.

کلیدواژه‌ها


Abdelli, A; Raboisson, D; Kaidi, R; Ibrahim, B; Kalem, A and Iguer-Ouada, M (2017). Elevated non-esterified fatty acid and β-hydroxybutyrate in transition dairy cows and their association with reproductive performance and disorders: a meta-analysis. Theriogenology. 93: 99-104.‏
Alves-Nores, V; Castillo, C; Hernandez, J and Abuelo, A (2017). Comparison of surrogate indices for insulin sensitivity with parameters of the intravenous glucose tolerance test in early lactation dairy cattle. Dom. Anim. Endocrinol., 61: 48-53.
Balogh, O; Szepes, O; Kovacs, K; Kulcsar, M; Reiczigel, J; Alcazar, JA and Fesus, L (2008). Interrelationships of growth hormone AluI polymorphism, insulin resistance, milk production and reproductive performance in Holstein-Friesian cows. Vet. Med-Czech., 53: 604-616.
Baruselli, PS; Vieira, LM; SáFilho, MF; Mingoti, RD; Ferreira, RM; Chiaratti, MR and Sartori, R (2016). Associations of insulin resistance later in lactation on fertility of dairy cows. Theriogenology. 86: 263-269.‏
Cincović, M; Kirovski, D; Vujanac, I; Belić, B and Djoković, R (2017). Relationship between the indexes of insulin resistance and metabolic status in dairy cows during early lactation. Acta Vet. Brno. 67: 57-70.‏
De Koster, JD; Hostens, M; Van Eetvelde, M; Hermans, K; Moerman, S; Bogaert, H; Depreester, E; Van den Broeck, W and Opsomer, G (2015). Insulin response of the glucose and fatty acid metabolism in dry dairy cows across a range of body condition scores. J. Dairy Sci., 98: 4580-4592.
De Koster, JD and Opsomer, G (2013). Insulin resistance in dairy cows. Vet. Clin. Food Anim. Pract., 29: 299-322.
Edmonson, AJ; Lean, IJ; Weaver, LD; Farver, T and Webster, G (1989). A body condition scoring chart for Holstein dairy cows. J. Dairy Sci., 72: 68-78.‏
Gross, J; van Dorland, HA; Schwarz, FJ and Bruckmaier, RM (2011). Endocrine changes and liver mRNA abundance of somatotropic axis and insulin system constituents during negative energy balance at different stages of lactation in dairy cows. J. Dairy Sci., 94: 3484-3494.
Guyot, H; Detilleux, J; Lebreton, P; Garnier, C; Bonvoisin, M; Rollin, F and Sandersen, C (2017). Comparison of various indices of energy metabolism in recumbent and healthy dairy cows. PloS One. 12: 1-11.‏
Holtenius, P and Holtenius, K (2007). A model to estimate insulin sensitivity in dairy cows. Acta Vet. Scand., 49: 29.
Kafi, M and Mirzaei, A (2010). Effects of first postpartum progesterone rise, metabolites, milk yield, and body condition score on the subsequent ovarian activity and fertility in lactating Holstein dairy cows. Trop. Anim. Health Prod., 42: 761-767.
Kinoshita, A; Keese, C; Meyer, U; Starke, A; Wrenzycki, C; Dänicke, S and Rehage, J (2018). Chronic effects of fusarium mycotoxins in rations with or without increased concentrate proportion on the insulin sensitivity in lactating dairy cows. Toxins (Basel). 10: 1-23.
Marett, LC; Auldist, MJ; Moate, PJ; Wales, WJ; Macmillan, KL; Dunshea, FR and Leury, BJ (2015). Response of plasma glucose, insulin, and nonesterified fatty acids to intravenous glucose tolerance tests in dairy cows during a 670-day lactation. J. Dairy Sci., 98: 179-189.
Mohebbi-Fani, M; Omidi, A; Mirzaei, A; Nazifi, S and Nowroozi, K (2018). A field study on glucose, non-esterified fatty acids, beta-hydroxybutyrate and thyroid hormones in dairy cows during the breeding period in Fars province, Iran. Iran. J. Vet. Res., 20: 55-59.
Oetzel, GR (2004). Monitoring and testing dairy herds for metabolic disease. Vet. Clin. Food Anim. Pract., 20: 651-674.
Oliviera, LH; Nascimento, AB; Monteiro, PLJ; Guardieiro, MM; Wiltbank, MC and Sartori, R (2016). Development of insulin resistance in dairy cows by 150 days of lactation does not alter oocyte quality in smaller follicles. J. Dairy Sci., 99: 9174-9183.
Opsomer, G; Grohn, YT; Hertl, J; Coryn, M; Deluyker, H and de Kruif, A (2000). Risk factors for post partum ovarian dysfunction in high producing dairy cows in Belgium: a field study. Theriogenology. 53: 841-857.
Rico, JE; Bandaru, VVR; Dorskind, JM; Haughey, NJ and McFadden, JW (2015). Plasma ceramides are elevated in overweight Holstein dairy cows experiencing greater lipolysis and insulin resistance during the transition from late pregnancy to early lactation. J. Dairy Sci., 98: 7757-7770.
Roche, JR; Friggens, NC; Kay, JK; Fisher, MW; Stafford, KJ and Berry, DP (2009). Body condition score and its association with dairy cow productivity, health, and welfare. J. Dairy Sci., 92: 5769-5801.‏
Rudvik, A and Månsson, M (2018). Evaluation of surrogate measures of insulin sensitivity-correlation with gold standard is not enough. BMC Med. Res. Methodol., 18: 64. https://doi.org/10.1186/s12874-018-0521-y.
Van Knegsel, AT; Hammon, HM; Bernabucci, U; Bertoni, G; Bruckmaier, RM; Goselink, RM and Trevisi, E (2014). Metabolic adaptation during early lactation: key to cow health, longevity and a sustainable dairy production chain. CAB Rev., 9: 1-15.‏
Van Saun, RJ and Sniffen, CJ (2014). Transition cow nutrition and feeding management for disease prevention. Vet. Clin. Food Anim. Pract., 30: 689-719.