مقایسه رقیق کننده‌های مختلف بر پایه لیپوزوم و زرده تخم مرغ برای سرد کردن و انجماد منی قوچ

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

پیشینه: انجماد اسپرم‌ها یکی از روش‌های مهم برای بهبود نژاد حیوانات است با این وجود اسپرماتوزئیدهای قوچ‌ به انجماد بسیار حساس هستند. هدف: هدف از پژوهش حاضر، مقایسه استفاده از رقیق کنندهای بر پایه لیپوزوم (اپتیکسل، OX)، -TRISزرده تخم مرغ تجاری (اپتیدیل، OP) و بر پایه زرده تخم مرغ سیتراته (CY) بر کیفیت منی گوسفند در مراحل انجماد بود. روش کار: منی چهار قوچ‌ بالغ نژاد دورپر در فصل جفت گیری (26° N، نوامبر) جمع‌آوری شد. منی پس از جمع‌آوری، ارزیابی و سپس در رقیق کننده‌های OX، OP یا CY رقیق شد. نمونه‌های منی از دمای 37 درجه سانتیگراد در طی 2 ساعت به دمای 4 درجه سانتیگراد رسانده شد (مایع منی خنک شده، RS)، پس از آن نمونه‌های منی در نی‌ها بسته بندی و در بخار نیتروژن مایع (LN) به مدت 10 دقیقه قرار داده شده و سپس در نیتروژن مایع در دمای 196- درجه سانتیگراد (منی منجمد، CS) غوطه ور شده و تا زمان ارزیابی نگهداری شدند. نتایج: در منی‌های تازه (FS)، نتایج مشاهده شده برای هر 3 رقیق کننده یکسان بود (P>0.05) ]حرکت (3/0 ± 2/4)، زنده مانی (2/3 ± 4/75)، تست تورم هیپو اسموتیک (HOST) (1/2 ± 2/59) و نرمالیتی (5/3 ± 7/84)[. حرکت اسپرم‌ها در منی‌های نگهداری شده در یخچال (RS) با OX و OY (به ترتیب 2/0 ± 0/4 و 3/0 ± 6/3) در مقایسه به OP (21/0 ± 0/3؛ P<0.05) بالاتر بود. زنده مانی اسپرم‌ها پس از نگهداری در یخچال و انجماد کاهش یافت (P<0.05). زنده مانی اسپرم‌ها در منی‌های نگهداری شده در یخچال در رقیق کننده OX (65%)، CY (63%) و OP (60%؛ P>0.05) مشابه ولی در منی‌های منجمد شده، در رقیق کننده CY نسبت به سایر رقیق کننده‌ها کم‌تر بود (P<0.05). یکپارچگی غشائی (HOST) با استفاده از رقیق کننده OX   (7/1 ± 6/53) مشابه رقیق کننده OP (5/1 ± 7/50؛ P>0.05) بود اما نسبت به رقیق کننده CY (5/1 ± 7/48؛ P<0.05) بالاتر بود. نتیجه‌گیری: هیچگونه تفاوتی بین رقیق کننده OX و رقیق کننده‌های تهیه شده از زرده تخم مرغ از نظر پارامترهای مربوط به اسپرم مشاهده نشد با وجود بر این رقیق کننده‌ OX در حفاظت از یکپارچگی غشاء در منی‌های قرار گرفته در شرایط انجماد/ذوب، کاراتر بود.

کلیدواژه‌ها


Aisen, EG; Medina, VH and Venturino, A (2002). Cryopreservation and post-thawed fertility of ram semen frozen in different trehalose concentrations. Theriogenology. 57: 1801-1808.
Alcay, S; Toker, MB; Gokce, E; Ustuner, B; Onder, NT; Sagirkaya, H and Soylu, MK (2015). Successful ram semen cryopreservation with lyophilized egg yolk-based extender. Cryobiology. 71: 329-333.
Amirat, L; Tainturier, D; Jeanneau, L; Thorin, C; Gérard, O; Courtens, JL and Anton, M (2004). Bull semen in vitro fertility after cryopreservation using egg yolk LDL: a comparison with Optidyl®, a commercial egg yolk extender. Theriogenology. 61: 895-907.
Ansari, MS; Rakha, BA; Akhter, S and Ashiq, M (2016). OPTIXcell improves the postthaw quality and fertility of buffalo bull sperm. Theriogenology. 85: 528-532.
Arando, A; Gonzalez, A; Delgado, JV; Arrebola, FA and Perez-Marín, CC (2017). Storage temperature and sucrose concentrations affect ram sperm quality after vitrification. Anim. Reprod. Sci., 181: 175-185.
Asadpour, R; Jafari, R and Tayefi-Nasrabadi, H (2012). The effect of antioxidant supplementation in semen extenders on semen quality and lipid peroxidation of chilled bull spermatozoa. Iran. J. Vet. Res., 13: 246-249.
Belala, R; Briand-Amirat, L; Vinciguerra, L; Tainturier, D; Kaidi, R; Thorin, C and Bencharif, D (2016). Effect of equilibration time on the motility and functional integrity of canine spermatozoa frozen in three different extenders. Res. Vet. Sci., 106: 66-73.
Cerolini, S; Maldjian, A; Pizzi, F and Gliozzi, TM (2001). Changes in sperm quality and lipid composition during cryopreservation of boar semen. Reproduction. 121: 395-401.
CONAGUA (2015). Servicio Meteorológico Nacional. http://smn.cna.gob.mx/es/ informacion-climatologica-ver-estado?estado=coah. Consultado 14 Nov, 2018.
Fleisch, A; Malama, E; Witschi, U; Leiding, C; Siuda, M; Janett, F and Bollwein, H (2017). Effects of an extension of the equilibration period up to 96 hours on the characteristics of cryopreserved bull semen. Theriogenology. 89: 255-262.
Fonseca, JF; Torres, CAA; Maffili, VV; Borges, AM; Santos, ADF; Rodrigues, MT and Oliveira, RFM (2005). The hypoosmotic swelling test in fresh goat spermatozoa. Anim. Reprod., 2: 139-144.
Forouzanfar, M; Sharafi, M; Hosseini, SM; Ostadhosseini, S; Hajian, M; Hosseini, L and Nasr-Esfahani, MH (2010). In vitro comparison of egg yolk-based and soybean lecithin-based extenders for cryopreservation of ram semen. Theriogenology. 73: 480-487.
Garrett, FE; Goel, S; Yasul, J and Koch, RA (1999). Liposomes fuse with sperm cells and induce activation by delivery of impermeant agents. Biochim. Biophys. Acta Rev-Biomembr., 1417: 77-88.
Gharibi, S; Niasari-Naslaji, A; Poursasan, N and Moosavi-Movahedi, AA (2014). Replacement of salamon with shotor diluent and egg yolk with low density lipoprotein for chilled storage of ram semen. Iran. J. Vet. Res., 15: 279-284.
Gürler, H; Malama, E; Heppelmann, M; Calisici, O; Leiding, C; Kastelic, JP and Bollwein, H (2016). Effects of cryopreservation on sperm viability, synthesis of reactive oxygen species, and DNA damage of bovine sperm. Theriogenology. 86: 562-571.
Jerez, R; González, N; Olaciregui, M; Luño, V; de Blas, I and Gil, L (2016). Use of soy milk combined with different cryoprotectants for the ram semen cryopreservation. Small Rumin. Res., 134: 34-38.
Jiménez-Rabadán, P; Soler, AJ; Ramón, M; García-Álvarez, O; Maroto-Morales, A; Iniesta-Cuerda, M and Garde, JJ (2016). Influence of semen collection method on sperm cryoresistance in small ruminants. Anim. Reprod. Sci., 167: 103-108.
Kaeoket, K; SangUrai, P; Thamniyom, A; Chanapiwat, P and Techakumphu, M (2010). Effect of docosahexaenoic acid on quality of cryopreserved boar semen in different breeds. Reprod. Domest. Anim., 45: 458-463.
Kafi, M; Safdarian, M and Hashemi, M (2004). Seasonal
variation in semen characteristics, scrotal circumference and libido of Persian Karakul rams. Small Rumin. Res., 53: 133-139.
Küçük, N; Aksoy, M; Uçan, U; Ahmad, E; Naseer, Z; Ceylan, A and Serin, I (2014). Comparison of two different cryopreservation protocols for freezing goat semen. Cryobiology. 68: 327-331.
Kumar, P; Saini, M; Kumar, D; Balhara, AK; Yadav, SP; Singh, P and Yadav, PS (2015). Liposome-based semen extender is suitable alternative to egg yolk-based extender for cryopreservation of buffalo (Bubalus bubalis) semen. Anim. Reprod. Sci., 159: 38-45.
Murphy, EM; O’Meara, C; Eivers, B; Lonergan, P and Fair, S (2018). Comparison of plant-and egg yolk-based semen diluents on in vitro sperm kinematics and in vivo fertility of frozen-thawed bull semen. Anim. Reprod. Sci., 191: 70-75.
Osuagwuh, UI and Palomo, MJ (2017). Effect of semen washing on thawed ram spermatozoa subjected to a four hour post-thawing thermal evaluation test. Small Rumin. Res., 155: 81-86.
Pillet, E; Labbe, C; Batellier, F; Duchamp, G; Beaumal, V; Anton, M and Magistrini, M (2012). Liposomes as an alternative to egg yolk in stallion freezing extender. Theriogenology. 77: 268-279.
Röpke, T; Oldenhof, H; Leiding, C; Sieme, H; Bollwein, H and Wolkers, WF (2011). Liposomes for cryopreservation of bovine sperm. Theriogenology. 76: 1465-1472.
Salamon, S and Maxwell, WMC (2000). Storage of ram semen. Anim. Reprod. Sci., 62: 77-111.
SAS (2005). Statistical Analysis System: A User’s Guide. Version 9.1, Statistical Analysis Systems Institute, Inc., Cary, NC., USA.
Stewart, JL; Shipley, CF; Ellerbrock, RE; Schmidt, L; Lima, FS and Canisso, IF (2018). Physiological variations in reproductive and metabolic features of white-tailed deer (Odocoileus virginianus) bucks throughout the rutting season. Theriogenology. 114: 308-316.
Swami, DS; Kumar, P; Malik, RK; Saini, M; Kumar, D and Jan, MH (2017). Cysteamine supplementation revealed detrimental effect on cryosurvival of buffalo sperm based on computer-assisted semen analysis and oxidative parameters. Anim. Reprod. Sci., 177: 56-64.
Taghilou, P; Rostami, B; Masoumi, R and Mirzaei-Alamouti, H (2017). Effects of supplementation of the Tris-egg yolk extender with n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) on frozen-thawed ram semen characteristics. Small Rumin. Res., 155: 1-5.
Valente, SS; Pereira, RM; Baptista, MC; Marques, CC; Vasques, MI; Pereira, MS and Barbas, JP (2010). In vitro and in vivo fertility of ram semen cryopreserved in different extenders. Anim. Reprod. Sci., 117: 74-77.
Yang, DH; Standley, NT and Xu, ZZ (2018). Application of liquid semen technology under the seasonal dairy production system in New Zealand. Anim. Reprod. Sci., 194: 2-10.
Vásquez, J; Florentini, EA; Camargo, LA; Gonzales, J and Valdivia, M (2013). Hypoosmotic swelling test in epididymal ram (Ovis aries) spermatozoa. Livest. Sci., 157: 618-622.