اثر افزودن عصاره هسته انار به جیره‌های دارای چربی‏، بر گوارش‌ پذیری مواد غذایی، فلور میکروبی روده و عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

مطالعه کنونی به منظور بررسی اثر احتمالی استفاده از عصاره دانه انار در جیره‌های دارای چربی، بر گوارش پذیری مواد مغذی، جمعیت میکروبی روده و عملکرد جوجه‌های گوشتی انجام شد. در این آزمایش از تعداد 320 قطعه جوجه‌ گوشتی یک روزه (سویه‌ راس 308) در قالب طرح کاملا تصادفی بر پایه‌ فاکتوریل 2 × 2 × 2 با 4 تکرار و در هر تکرار 10 پرنده استفاده شد. تیمارها شامل عصاره هسته‌ انار (0 و 2% جیره)، آنتی ‌اکسیدان تجاری®Nutriad (0 و 01/0% جیره) و روغن سویا (0 و 6% در جیره دوره‌ رشد و 0 و 8% در جیرهدوره‌ پایانی) بودند. جوجه‌ها از       1 تا 10 روزگی در یک گروه پرورش یافتند. در روز یازدهم سپس به صورت تصادفی 10 جوجه به هر قفس و هر تکرار اختصاص داده شدند. داده‌ها با رویه مدل خطی تعمیم یافته(GLM) نرم افزار SAS در سطح 5% بررسی شدند و حداقل میانگین مربعات بر اساس آزمون چند دامنه‌ای بررسی شد. آنتی اکسیدان تجاری باعث بهبود گوارش‌ پذیری چربی و کاهش جمعیت لاکتوباسیلوس سکوم شد، اما عصاره‌ هسته انار باعث بهبود گوارش ‌پذیری چربی و افزایش جمعیت لاکتوباسیلوس شد. به دلیل اثر مثبت عصاره هسته انار در جیره‌های دارای چربی‏، بر گوارش پذیری چربی و بهبود جمعیت لاکتوباسیلوس سکومی، می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از آن در جیره‌های دارای چربی می‌تواند مفید باشد.

کلیدواژه‌ها


Abbasi, H; Rezaei, K and Rashidi, L (2008). Extraction of essential oils from the seeds of pomegranate using organic solvents and supercritical CO2. J. Am. Oil Chem. Soc., 85: 83-89.
Açıkgöz, Z; Bayraktar, H; Altan, Ö; Akhisaroglu, ST; Kırkpınar, F and Altun, Z (2011). The effects of moderately oxidised dietary oil with or without vitamin E supplementation on performance, nutrient digestibility, some blood traits, lipid peroxidation and antioxidant defence of male broilers. J. Sci. Food Agr., 91: 1277-1282.
Alberto, MR; Farías, ME and Manca de Nadra, MC (2001). Effect of gallic acid and catechin on Lactobacillus hilgardii 5w growth and metabolism of organic compounds. J. Agr. Food Chem., 49: 4359-4363.
Al-Zoreky, NS (2009). Antimicrobial activity of pomegranate (Punica granatum L.) fruit peels. Int. J. Food Microbiol., 134: 244-248.
Amad, AA; Manner, K; Wendler, KR; Neumann, K and Zentek, J (2011). Effects of a phytogenic feed additive on growth performance and ileal nutrient digestibility in broiler chickens. Poult. Sci., 90: 2811-2816.
AOAC (1990). Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. 15th Edn., Washington, D.C.
Brenes, A; Viveros, A; Goni, I; Centeno, C; Sayago-Ayerdy, SG; Arija, I and Saura-Calixto, F (2008). Effect of grape pomace concentrate and vitamin E on digestibility of polyphenols and antioxidant activity in chickens. J. Poult. Sci., 87: 307-316.
Cherian, G (2007). Metabolic and cardiovascular diseases in poultry: role of dietary lipids. J. Poult. Sci., 86: 1012-1016.
Cross, DE; Mcdevitt, RM; Hillman, K and Acamovic, T (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. Brit. Poult. Sci., 48: 496-506.
Demir, E; Sarica, S; Ozcan, MA and Suicmez, M (2003). The use of natural feed additives as alternatives for antibiotic growth promoter in broiler diets. Brit. Poult. Sci., 44: 44-45.
Fischer, UA; Carle, R and Kammerer, DR (2011). Identification and quantification of phenolic compounds from pomegranate (Punica granatum L.) peel, mesocarp, aril and differently produced juices by HPLC-DAD–ESI/MS. Food Chem., 127: 807-821.
Gonzalez-Alvarado, JM; Jimenez-Moreno, E; Lazaro, R and Mateos, GG (2007). Effects of cereal, heat processing, and fiber on productive performance and digestive traits of broilers. Poult. Sci., 86: 1705-1715.
Halle, I; Thomann, R; Bauermann, U; Henning, M and Köhler, P (2004). Effects of a graded supplementation of herbs and essential oils in broiler feed on growth and carcass traits. Landbauforsch. Volk., 54: 219-229.
Hernandez, F; Madrid, J; Garcia, V; Orengo, J and Megias, MD (2004). Influence of two extract on performance, digestibility, and digestive organ size. Poult. Sci., 83: 169-174.
Jamroz, D; Wiliczkiewicz, A; Wertelecki, T; Orda, J and Skorupinska, J (2005). Use of active substances of plant origin in chicken diets based on maize and locally grown cereals. Brit. Poult. Sci., 46: 485-493.
Kamel, C (2001). Tracing modes of action and the roles of plant extracts in non-ruminants. In: Garnsworthy, PC and Wiseman, J (Eds.), Recent advances in animal nutrition. Nottingham, UK, Nottingham University Press. PP: 135-150.
Moure, A; Cruz, JM; Franco, D; Domı́nguez, JM; Sineiro, J; Domı́nguez, H and Parajó, JC (2001). Natural antioxidants from residual sources. Food Chem., 72: 145-171.
Namiki, M (1990). Antioxidants/antimutagens in food. Crit. Rev. Food Sci., 29: 273-300.
Quinn, PJ; Carter, ME; Markey, B and Carter, GR (1994). Clinical veterinary microbiology. 1st Edn., London, Wolfe Publishing. PP: 1-648.
Rezvani, M; Kluth, H; Elwert, C and Rodehutscord, M (2008). Effect of ileum segment and protein sources on net disappearance of crude protein and amino acids in laying hens. Brit. Poult. Sci., 49: 28-36.
Saleh, H; Golian, A; Kermanshahi, H and Mirakzehi, MT (2017). Antioxidant status and thigh meat quality of broiler chickens fed diet supplemented with α-tocopherolacetate, pomegranate pomace and pomegranate pomace extract. Iital. J. Anim. Sci., 17: 1-10.
SAS (2002). User’s Guide. Statistical Analysis Systems Institute Inc., Cary, NC.
Schiavone, A; Guo, K; Tassone, S; Gasco, L; Hernandez, E; Denti, R and Zoccarato, I (2008). Effects of a natural extract of chestnut wood on digestibility, performance traits, and nitrogen balance of broiler chicks. Poult. Sci., 87: 521-527.
Schwalfenberg, G (2006). Omega-3 fatty acids: their beneficial role incardiovascular health. Can. Fam. Physician. 52: 734-740.
Shabtay, A; Nikbacht, M; Zenou, A; Yosef, E; Arkin, O; Sneer, O; Shwimmer, A; Yarri, A; Budman, E; Agmond, G and Miron, J (2012). Effects of adding a concentrated pomegranate extract to the ration of lactating cows on performance and udder health parameters. Anim. Feed Sci. Tech., 175: 24-32.
Sklan, D (2001). Development of the digestive tract of poultry. World’s Poult. Sci. J., 57: 415-428.
Williams, CH; David, DJ and Ismaa, O (1962). The determination of chromic oxide in faces samples by atomic absorption spectrophotometry. J. Agric. Sci., 59: 381-385.
Zhang, W; Xiao, S; Lee, EJ and Ahn, DU (2010). Consumption of oxidized oil increases oxidative stress in broilers and affects the quality of breast meat. J. Agr. Food Chem., 59: 969-974.