اثر جیره‌های حاوی دانه سویای برشته، دانه سویای اکسترود یا ترکیب آن‌ها بر عملکرد و الگوی اسیدهای چرب شیر گاوهای شیرده هولشتاین

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

هدف این آزمایش بررسی اثر جیره‌های حاوی دانه سویای برشته (R)، دانه سویای اکسترود (E) یا ترکیب آن‌ها (RE) بر عملکرد و الگوی اسیدهای چرب (FA) شیر گاوهای شیری بود. 9 راس گاو شیرده هولشتاین با میانگین وزن بدن 25± 680 کیلوگرم و روزهای شیردهی 10± 90به طور تصادفی به 3 مربع لاتین 3 × 3 اختصاص داده شدند. مصرف ماده خشک (DMI)، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، تولید، ترکیب و الگوی FA شیر و بازده استفاده از نیتروژن (N) خوراک برای تولید شیر اندازه‌گیری شد. گاوهای تغذیه شده با R و RE در مقایسه با گاوهای تغذیه شده با E تولید شیر تصحیح شده (FCM) برای 4% چربی و DMI بالاتری داشتند (P<0.05). بازده تولید DMI برای 4% چربی به ازاء مصرف هر کیلوگرم DM تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت (P>0.05). جیره‌های آزمایشی بر درصد چربی و پروتئین شیر و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی در کل دستگاه گوارش اثری نداشتند (P>0.05). غلظت اسید واکسینیک (VA؛ 18:1C ترانس-11) و اسید لینولئیک کونژوگه (CLA؛ 18:2‍C سیس-9، ترانس-11) در چربی شیر گاوها تغذیه شده با RE در مقایسه با سایر گروه‌ها بالاتر بود (P<0.05). ما نتیجه گرفتیم که تولید و درصد چربی شیر گاوهای تغذیه شده با RE مشابه گاوهای تغذیه شده با R و الگوی FA مفید شیر آن‌ها با گاوهای تغذیه شده با E قابل مقایسه بود. بنابراین، تغذیه یک جیره حاوی RE کمیت و کیفیت شیر گاوهای شیری را بهبود داد.

کلیدواژه‌ها


Abdi, E; Fatahnia, F; Dehghan Banadaki, M; Azarfar, A and Khatibjoo, A (2013). Effect of soybean roasting and monensin on milk production and composition and milk fatty acid profile of lactating dairy cows. Livest. Sci., 153: 73-80.
Allen, M (2000). Effect of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. J. Dairy Sci., 83: 1598-1624.
AOAC (2007). Official Methods of Analysis. 18th Edn., Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg, MD, USA.
Chilliard, Y; Martin, C; Rouel, J and Doreau, M (2009). Milk fatty acids in dairy cows fed whole crude linseed, extruded linseeds, or linseed oil, and their relationship with methane output. J. Dairy Sci., 92: 5199-5211.
Chouinard, PY; Girard, V and Brisson, GJ (1997). Performance and profiles of milk fatty acids of cows fed full fat, heat-treated soybean using various processing methods. J. Dairy Sci., 80: 334-342.
Fathi Nasri, MH; Danesh Mesgaran, M; Kebreab, E and France, J (2007b). Past peak lactational performance of Iranian Holstein cows fed raw or roasted whole soybean. Can. J. Anim. Sci., 80: 191-239.
Fathi Nasri, MH; France, J; Danesh Mesgaran, M and Kebreab, E (2007a). Effect of heat processing on ruminal degradability and intestinal disappearance of nitrogen and amino acids in Iranian whole soybean. Livest. Sci., 113: 43-51.
Jenkins, TC; Wallace, RJ; Moate, PJ and Mosley, EE (2008). Recent advances in biohydrogenation of unsaturated fatty acids within the rumen microbial ecosystem. J. Anim. Sci., 86: 397-412.
McGeough, EL; Okiely, P and Kenny, DA (2010). A note on the evaluation of the acid-insoluble ash technique as a method for determining apparent diet digestibility in beef cattle. Irish J. Agri. Food Res., 49: 159-164.
McNiven, MA; Duynisveld, J; Charmley, E and Mitchell, A (2004). Processing of soybean affects meat fatty acid composition and lipid peroxidation in beef cattle. Anim. Feed Sci. Technol., 116: 175-184.
Neves, CA; Santos, GT; Mastushita, M; Alves, EM; Oliveira, RL; Branco, AF; Silva, DC; Furlan, AC and Petit, HV (2007). Intake, whole tract digestibility, milk production, and milk composition of Holstein cows fed extruded soybean treated with or without lignosulfonate. Anim. Feed Sci. Technol., 134: 32-44.
NRC (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th Rev. Edn., National Academy of Sciences, Washington, D.C.
Peterson, DG; Baumgard, LH and Bauman, DE (2002). Short communication: milk fat response to low doses of trans-10, cis-12 conjugated linoleic acid (CLA). J. Dairy Sci., 85: 1764-1766.
Qui, X; Estridge, ML and Firkins, JL (2004). Effects of dry matter intake, addition of buffer and source of fat on duodenal flow and concentration of conjugated linoleic acid and trans-11 C18:1 in milk. J. Dairy Sci., 87: 4278-4286.
Rafiee-Yarandi, H; Ghorbani, GR; Alikhani, M; Sadeghi-Sefidmazgi, A and Drackley, JK (2016). A comparison of the effect of soybean roasted at different temperatures versus calcium salts of fatty acids on performance and milk fatty acid composition of mid-lactation Holstein cows. J. Dairy Sci., 99: 1-14.
Shingfield, KJ; Bonnet, M and Scollan, ND (2013). Recent developments in altering the fatty acid composition of ruminant-derived foods. Animal. 7: 132-162.
Troegeler-Meynadier, A; Nicot, MC and Enjalberta, F (2006). Effects of heating process of soybean on ruminal production of conjugated linoleic acids and trans-octadecenoic acids in situ. Rev. de Med. Vet., 157: 509-514.
Troegeler-Meynadier, A; Puaut, S; Farizon, Y and Enjalberta, F (2014). Effects of the heating process of soybean oil and seeds on fatty acid biohydrogenation in vitro. J. Dairy Sci., 97: 5657-5667.
Van Soest, PJ; Robertson, JB and Lewis, BA (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-
starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Rev. Med. Vet., 74: 3593-3597.
Zhang, Q; Su, H; Wang, F; Cao, Z and Li, S (2015). Effects of energy density in close-up diets and postpartum supplementation of extruded full-fat soybean on lactation performance and metabolic and hormonal status of dairy cows. J. Dairy Sci., 98: 7115-7130.