اثر افزودن گلوتامین محافظت شده بر عملکرد، ترکیب شیر و برخی از متابولیت‌های خونی گاوهای تازه‌زای هلشتاین

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

چکیده

این پژوهش به هدف بررسی اثر مکمل گلوتامین محافظت شده (Gln) بر ماده خشک مصرفی (DMI)، ترکیب و تولید شیر (MY)، تعداد سلول‌های سوماتیک (SCC) و برخی فراسنجه‌های خونی در گاوهای تازه‌زا انجام شد. 40 رأس گاو هلشتاین در روز زایمان (روز صفر) به 4 تیمار آزمایشی (10 رأس گاو در هر تیمار) اختصاص داده شدند. تیمارها عبارت بودند از: جیره پایه (گروه شاهد) و جیره پایه حاوی 150 (گلوتامین پایین، LG)، 250 (گلوتامین متوسط، MG) یا 350 (گلوتامین بالا، HG) گرم گلوتامین محافظت شده با فرمالدئید به ازای هر گاو در هر روز. ماده خشک مصرفی و تولید شیر از روز صفر تا 21 پس از زایش اندازه‌گیری شد. چربی و پروتئین شیر در روزهای 7، 14 و 21 اندازه‌گیری شدند و نمونه‌های خون در روز صفر، 7، 14 و 21 بعد از زایمان جمع‌آوری شدند. ماده خشک مصرفی و تولید شیر در 21 روز شیردهی (DIM) در گروه HG در مقایسه با گروه کنترل بیشتر بود (P<0.05). مصرف ماده خشک در روز 14 و 21 و تولید شیر در روز 21 شیردهی در گروه MG در مقایسه با گروه کنترل بالاتر بود (P>0.05). غلظت گلوکز در روزهای 7، 14 و 21 شیردهی در گروه‌های HG و MG بیشتر از گروه شاهد بود (P>0.05). شمار سلول‌های بدنی در گاوهایی که گلوتامین دریافت کرده بودند نسبت به گروه شاهد در روزهای 14 و 21 شیردهی کاهش یافت (P<0.05). مکمل گلوتامین غلظت پروتئین کل و آلبومین را افزایش و بتا هیدروکسی بوتیریک اسید (BHBA)، اسیدهای چرب غیر استریفیه شده (NEFA) و آسپارتات ترانسفراز (AST) را کاهش داد (P<0.05). نتایج نشان داد که گلوتامین محافظت شده، در سطح                  250 گرم/رأس/روز مکمل مناسبی برای بهبود SCC در شیر و وضعیت سلامت گاوهای تازه‌زای هلشتاین می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


AOAC (1995). Official methods of analysis 16th Edn., Association of official analytical chemists. Washington D.C., USA.
Ardawi, MSM and Newsholme, EA (2001). Glutamine metabolism in lymphocytes of the rat. Biochemis. J., 212: 835-842.
Bell, AW (1995). Regulation of organic nutrient metabolism during transition from late pregnancy to early lactation. J. Anim. Sci., 73: 2804-2819.
Bobe, G; Young, JW and Beitz, DC (2004). Invited review:
pathology, etiology, prevention, and treatment of fatty liver in dairy cows. J. Dairy Sci., 87: 3105-3124.
Brown, WE and Allen, MS (2013). Effects of intrajugular glucose infusion on feed intake, milk yield, and metabolic responses of early postpartum cows fed diets varying in protein and starch concentration. J. Dairy Sci., 96: 7123-7142.
Calsamiglia, S; Ferret, A; Reynolds, CK; Kristensen, NB and Van Vuuren, AM (2010). Strategies for optimizing nitrogen use by ruminants. Animal. 47: 1184-1196.
Caroprese, M; Albenzio, M and Sevi, A (2013). Dietary glutamine enhances immune responses of dairy cows under high ambient temperature. J. Dairy Sci., 96: 1-10.
Doepel, L; Lobley, GE and Lapierre, H (2007). Effect of glutamine supplementation on splanchnic metabolism in lactation dairy cows. J. Dairy Sci., 90: 4325-4333.
Duffield, TF; Lissemore, KD; McBride, BW and Leslie, KE (2009). Impact of hyper-ketonemia in early lactation dairy cows on health and production. J. Dairy Sci., 92: 571-580.
Edmonson, AJ; Lean, IJ; Weaver, LD; Farver, T and Webster, G (1989). A body condition scoring chart for Holstein dairy cows. J. Dairy Sci., 72: 68-78.
Jafari, A; Emmanuel, DGV; Christopherson, RJ; Thompson, JR; Murdoch, GK; Woodward, J; Field, CJ and Ametaj, BN (2006). Parenteral administration of glutamine modulates acute phase response in postparturient dairy cows. J. Dairy Sci., 89: 4660-4668.
Lohrenz, AK; Duske, K; Schneider, F; Nürnberg, K; Losand, B and Seyfer, HM (2010). Milk performance and glucose metabolism in dairy cows fed rumen-protected fat during mid lactation. J. Dairy Sci., 93: 5867-5876.
Maeda, Y; Ohtsuka, H and Oikawa, M (2012). Effect of the periparturient period on blood free amino acid concentration in dairy cows/healthy cows. J. Vet. Med. Anim. Health. 4: 124-129.
McGeough, EL; Okiely, P and Kenny, DA (2010). A note on the evaluation of the acid-insoluble ash technique as a method for determining apparent diet digestibility in beef cattle. Irish J. Agr. Food Res., 49: 159-164.
Meijer, GA; Van der Meulen, J and Van Vuuren, AM (1993). Glutamine is a potentially limiting amino acid for milk production in dairy cows: a hypothesis. Metabolism. 42: 358-364.
Meyer, DJ and Harvey, JW (1998). Evaluation of hepatobiliary system and skeletal muscle and lipid disorders. Veterinary laboratory medicine. Interpretation and diagnosis. 2nd Edn., Philadelphia, London, Toronto, Montreal, Sydney, Tokyo, W. B. Saunders Company. PP: 157-187.
NRC (2001). Nutrient requirements of dairy cattle. 7th Edn., Washington, D.C., National Academies Press.
Plaizier, JC; Walton, JP and Mcbride, BW (2001). Effect of post-ruminal infusion of glutamine on plasma aminoacids, milk yield and composition in lactating dairy cows. Can. J. Anim. Sci., 81: 229-235.
Roche, JR; Kay Jane, K; Friggens, NC; Loor, JJ and Berry, DP (2013). Assessing and managing body condition score for the prevention of metabolic disease in dairy cows. Vet. Clin. Food Anim., 29: 323-336.
SAS (2003). SAS Users Guide. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Texeira, NM; Freitas, AF and Barra, RB (2003). Environmental factors influencing monthly somatic cell counts in herds of the state of Minas Gerais. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec., 55: 491-499.