تاثیر تیمارهای مرحله‌ای با سدیم دودسیل سولفات و اسید سیتریک یا پراکسید هیدروژن بر کاهش تعدادی از پاتوژن‌های غذازاد روی پوسته تخم ‌مرغ

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

هدف این مطالعه بررسی تاثیر سدیم دودسیل سولفات (SDS)، اسید سیتریک و پراکسید هیدروژن (H2O2)، به تنهایی و یا به صورت ترکیبی، در کاهش جمعیت چهار باکتری بیماری‌زای موادغذایی شامل اشریشیا کولای، لیستریا مونوسیتوژنز، سالمونلا تیفی‌موریومو استافیلوکوکوس ارئوس بر پوسته تخم ‌مرغ می‌باشد. در هر سری از تیمارها، 8 تخم مرغ تازه به طور جداگانه به وسیله یک سویه باکتری به صورت غوطه‌وری تلقیح و سپس هر کدام در معرض یکی از تیمارهای (5/1%) SDS، (5/0%) H2O2، (1%) اسید سیتریک و یا تیمارهای ترکیبی مرحله‌ای شامل SDS + اسید سیتریک و SDS + H2O2 قرار گرفتند. شمارش باکتری‌های زنده به عمل آمده و نتایج با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تمامی محلول‌های ضد عفونی به جز اسید سیتریک به طرز معنی‌داری (P<0.05) در کاهش جمعیت باکتری‌های مورد بررسی موثر هستند (حدود Log 4-2 کاهش). حساسیت سالمونلا تیفی‌موریوم و اشریشیا کولای در برابر SDS و H2O2 تقریبا مشابه است (حدود Log 2.5 کاهش). لیستریا مونوسیتوژنز (حدود Log 4.1 کاهش) و استافیلوکوکوس ارئوس (حدود Log 4.3 کاهش) به ترتیب به SDS و H2O2 حساس‌تر هستند. تحت شرایط این آزمایش تیمار ترکیب SDS و اسید سیتریک یا H2O2 در مقایسه با SDS به تنهایی کاهش معنی‌داری بر جمعیت باکتری‌های مورد مطالعه ایجاد نکرد. می‌توان نتیجه‌گیری کرد که SDS بالقوه می‌تواند به تنهایی و یا در ترکیب با H2O2 و اسید سیتریک به عنوان یک روش ارزان برای غیر فعال سازی باکتری‌هایی مانند لیستریا مونوسیتوژنز بر پوسته تخم مرغ به کار رود. همچنین کاربرد SDS می‌تواند برای جرم‌زدایی سایر وسایل و سطوح مرتبط با صنایع غذایی مفید واقع گردد.

کلیدواژه‌ها


Byelashov, OA; Kendall, PA; Belk, KE; Scanga, JA and Sofos, JN (2008). Control of Listeria monocytogenes on vacuum-packaged frankfurters sprayed with lactic acid alone or in combination with sodium lauryl sulfate. J. Food Prot., 71: 728-734.
Cao, W; Zhu, ZW; Shi, ZX; Wang, CY and Li, BM (2009). Efficiency of slightly acidic electrolyzed water for inactivation of Salmonella enteritidis and its contaminated shell eggs. Int. J. Food Microbiol., 130: 88-93.
Davies, RH and Breslin, M (2003). Investigation of Salmonella contamination and disinfection in farm egg-packing plants. J. Appl. Microbiol., 94: 191-196.
De Reu, K; Grijspeerdt, K; Herman, L; Heyndrickx, M; Uyttendaele, M; Debevere, J and Bolder, NM (2006). The effect of a commercial UV disinfection system on the bacterial load of shell eggs. Let. Applied Microbiol., 42: 144-148.
French, GL; Otter, JA; Shannon, KP; Adams, NMT; Watling, D and Parks, MJ (2004). Tackling con-tamination of the hospital environment by methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA): a comparison between conventional terminal cleaning and hydrogen peroxide vapour decontamination. J. Hospital Infe., 57: 31-37.
Gantois, I; Ducatelle, R; Pasmans, F; Haesebrouck, F; Gast, R; Humphrey, TJ and Van Immerseel, F (2009). Mechanisms of egg contamination by Salmonella enteritidis. FEMS Microbiol. Rev., 33: 718-738.
Gole, VC; Chousalkar, KK; Roberts, JR; Sexton, M; May, D; Tan, J and Kiermeier, A (2014). Effect of egg washing and correlation between eggshell characteristics and egg penetration by various Salmonella typhimurium strains. PLoS One. 9: e90987.
Kennedy, D; Cronin, UP and Wilkinson, MG (2011). Responses of Escherichia coli, Listeria monocytogenes, and Staphylococcus aureus to simulated food processing treatments, determined using fluorescence-activated cell sorting and plate counting. Appl. Environ. Microbiol., 77: 4657-4668.
Koutsoumanis, KP; Kendall, PA and Sofos, JN (2003). Effect of food processing-related stresses on acid tolerance of Listeria monocytogenes. Appl. Envion. Microbiol., 69: 7514-7516.
Li, Y and Wu, C (2013). Enhanced inactivation of Salmonella typhimurium from blueberries by combinations of sodium dodecyl sulfate with organic acids or hydrogen peroxide. Food Res. Int., 54: 1553-1559.
Lin, CM; Moon, SS; Doyle, MP and McWatters, KH (2002). Inactivation of Escherichia coli O157:H7, Salmonella enterica serotype enteritidis, and Listeria monocytogenes on lettuce by hydrogen peroxide and lactic acid and by hydrogen peroxide with mild heat. J. Food Prot., 65: 1215-1220.
Lu, Y and Wu, C (2012). Reductions of Salmonella enterica on chicken breast by thymol, acetic acid, sodium dodecyl sulfate or hydrogen peroxide combinations as compared to chlorine wash. Int. J. Food Microbiol., 152: 31-34.
Maktabi, S (2003). Combination methods for microbial decontamination. Doctoral Dissertation, University of Glasgow. PP: 237-238.
Messens, W; Grijspeerdt, K; De Reu, K; De Ketelaere, B and Mertens, K (2007). Eggshell penetration of various types of hens’ eggs by Salmonella enterica serovar enteritidis. J. Food Prot., 70: 623-628.
Morales-DelaNuez, A; Moreno-Indias, I; Sánchez-Macías, D; Capote, J; Juste, MC; Castro, N and Argüello, A (2011). Sodium dodecyl sulfate reduces bacterial contamination in goat colostrum without negative effects on immune passive transfer in goat kids. J. Dairy Sci., 94: 410-415.
Padron, M (1995). Egg dipping in hydrogen peroxide solution to eliminate Salmonella typhimurium from eggshell membranes. Avian Dis., 10: 627-630.
Park, YB; Guo, JY; Rahman, SME; Ahn, J and Oh, DH (2009). Synergistic effect of electrolyzed water and citric acid against Bacillus cereus cells and spores on cereal grains. J. Food Sci., 74: 185-189.
Park, CM; Hung, YC; Lin, CS and Brackett, RE (2005). Efficacy of electrolyzed water in inactivating Salmonella enteritidis and Listeria monocytogenes on shell eggs. J. Food Prot., 68: 986-990.
Rodriguez-Romo, LA and Yousef, AE (2005). Inactivation of Salmonella enterica serovar enteritidis on shell eggs by ozone and UV radiation. J. Food Prot., 68: 711-717.
Sander, JE and Wilson, JL (1999). Effect of hydrogen peroxide disinfection during incubation of chicken eggs on microbial levels and productivity. Avian Dis., 28: 227-233.
Stelzleni, AM; Ponrajan, A and Harrison, MA (2013). Effects of buffered vinegar and sodium dodecyl sulfate plus levulinic acid on Salmonella typhimurium survival, shelf-life, and sensory characteristics of ground beef patties. Meat Sci., 95: 1-7.
Ukuku, DO; Bari, ML; Kawamoto, S and Isshiki, K (2005). Use of hydrogen peroxide in combination with nisin, sodium lactate and citric acid for reducing transfer of bacterial pathogens from whole melon surfaces to fresh-cut pieces. Int. J. Food Microbiol., 104: 225-233.
Upadhyaya, I; Upadhyay, A; Kollanoor-Johny, A; Baskaran, SA; Mooyottu, S; Darre, MJ and Venkitanarayanan, K (2013). Rapid inactivation of Salmonella enteritidis on shell eggs by plant-derived antimicrobials. Poult. Sci., 92: 3228-3235.
Woo, IS; Rhee, IK and Park, HD (2000). Differential damage in bacterial cells by microwave radiation on the basis of cell wall structure. Appl. Environ. Microbiol., 66: 2243-2247.
Zaki, HM; Mohamed, HM and El-Sherif, AM (2015). Improving the antimicrobial efficacy of organic acids against Salmonella enterica attached to chicken skin using SDS with acceptable sensory quality. LWT-Food Sci. Technol., 64: 558-564.
Zhao, T; Zhao, P and Doyle, MP (2010). Inactivation of Escherichia coli O157: H7 and Salmonella typhimurium DT 104 on alfalfa seeds by levulinic acid and sodium dodecyl sulfate. J. Food Prot., 73: 2010-2017.