وضعیت ژنوتیپ‌های vacA و cagA و خصوصیات مقاومت آنتی بیوتیکی سوش‌های هلیکوباکتر پیلوری جدا شده از محصولات گوشتی در استان اصفهان، ایران

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

هر چند هلیکوباکتر پیلوری دارای نقش مشخصی در وقوع سندرم‌های بالینی شدید می‌باشد، راه‌های اصلی انتقال و منشا آن هنوز شناسایی نشده است. با توجه به نتایج برخی از مقالاتی که اخیرا چاپ شده‌اند، غذاهای با منشا دامی نقش مهمی را در انتقال هلیکوباکتر پیلوری به انسان بازی می‌کنند. تحقیق حاضر به منظور مطالعه وضعیت ژنوتیپ‌های vacA و cagA و خصوصیات مقاومت آنتی بیوتیکی سوش‌های هلیکوباکتر پیلوری به دست آمده از نمونه‌های گوشت چرخ کرده و همبرگر، انجام پذیرفت. به طور کلی 150 نمونه محصولات گوشتی از سوپرمارکت‌ها جمع آوری شد. تمام نمونه‌ها کشت داده شدند و سپس کلنی‌های مشکوک به آزمون‌های nested-PCR، ژنوتایپینگ بر اساس آزمون واکنش زنجیره‌ای پلیمراز و انتشار دیسکی معرفی شدند. یازده نمونه از 150 نمونه (33/7%) برای هلیکوباکتر پیلوری مثبت بودند. تمامی جدایه‌ها سپس با استفاده از تکنیک nested-PCR شناسایی شدند. شیوع هلیکوباکتر پیلوری در نمونه‌های همبرگر و گوشت چرخ کرده به ترتیب 42/1% و 5/12% بود. S1a، m1a و cagA معمول‌ترین ژنوتیپ‌های ردیابی شده بودند. معمول‌ترین ژنوتیپ‌های ترکیبی ردیابی شده در سوش‌های هلیکوباکتر پیلوری گوشت چرخ کرده s1am1a (10%)، s1am1b (10%) و s2m1a (10%) بودند. سوش‌های هلیکوباکتر پیلوری محصولات گوشتی بیشترین میزان مقاومت را بر علیه آمپی سیلین (90/90%)، اریترومایسین (72/72%)، آموکسی سیلین (72/72%)، تری متوپریم (63/63%)، تتراسایکلین (63/63%) و کلاریترومایسین (63/63%) داشتند. نمونه‌های همبرگر و گوشت چرخ کرده ممکن است منبع سوش‌های حدت‌دار و مقاوم هلیکوباکتر پیلوری شبیه در ژنوتیپ‌های vacA و cagA باشند. استفاده از مواد اولیه خام بهداشتی و رعایت اصول بهداشتی می‌تواند خطر هلیکوباکتر پیلوری در محصولات گوشتی را کاهش دهد.

کلیدواژه‌ها


Alikhani, MY; Arebestani, MR; Khorasani, MS; Majlesi, A and Jaefari, M (2014). Evaluation of Helicobacter pylori vacA and cagA genotypes and correlation with clinical outcome in patients with dyspepsia in Hamadan province, Iran. Iran. Red. Crescent. Med. J., 16: e19173.
Angelidis, AS; Tirodimos, I; Bobos, M; Kalamaki, MS; Papageorgiou, DK and Arvanitidou, M (2011). Detection of Helicobacter pylori in raw bovine milk by fluorescence in situ hybridization (FISH). Int. J. Food. Microbiol., 151: 252-256.
Atapoor, S; Dehkordi, FS and Rahimi, E (2014). Detection of Helicobacter pylori in various types of vegetables and salads. Jundishapur. J. Microbiol., 7: e10013.
Brown, LM (2000). Helicobacter pylori: epidemiology and routes of transmission. Epidemiol. Rev., 22: 283-297.
Chomvarin, C; Namwat, W; Chaicumpar, K; Mairiang, P; Sangchan, A; Sripa, B; Tor-Udom, S and Vilaichone, RK (2008). Prevalence of Helicobacter pylori vacA, cagA, cagE, iceA and babA2 genotypes in Thai dyspeptic patients. Int. J. Infect. Dis., 12: 30-36.
De Francesco, V; Giorgio, F; Hassan, C; Manes, G; Vannella, L; Panella, C; Ierardi, E and Zullo, A (2010). Worldwide H. pylori antibiotic resistance: a systematic. J. Gastrointestin. Liver Dis., 19: 409-414.
Dore, MP; Sepulveda, AR; El-Zimaity, H; Yamaoka, Y; Osato, MS; Mototsugu, K; Nieddu, AM; Realdi, G and Graham, DY (2001). Isolation of Helicobacter pylori from sheep—implications for transmission to humans. Am. J. Gastroenterol., 96: 1396-1401.
Dunn, BE; Cohen, H and Blaser, MJ (1997). Helicobacter pylori. Clin. Microbiol. Rev., 10: 720-741.
Ghorbani, F; Gheisari, E and Safarpoor Dehkordi, F (2016). Genotyping of vacA alleles of Helicobacter pylori strains recovered from some Iranian food items. Trop. J. Pharm. Res., 15: 1631-1636.
Havaei, SA; Mohajeri, P; Khashei, R; Salehi, R and Tavakoli, H (2014). Prevalence of Helicobacter pylori vacA different genotypes in Isfahan, Iran. Adv. Biomed. Res., 3: 48.
Hemmatinezhad, B; Momtaz, H and Rahimi, E (2016). VacA, cagA, iceA and oipA genotypes status and anti-microbial resistance properties of Helicobacter pylori isolated from various types of ready to eat foods. Ann. Clin. Microbiol. Antimicrob., 15: 2.
Herrera, AG (2004). Helicobacter pylori and food products: a public health problem. Methods Mol. Biol., 268: 297-301.
Kusters, JG; van Vliet, AH and Kuipers, EJ (2006). Pathogenesis of Helicobacter pylori infection. Clin. Microbiol. Rev., 19: 449-490.
Mansour, KB; Fendri, C; Zribi, M; Masmoudi, A; Labbene, M; Fillali, A; Mami, NB; Najjar, T; Meherzi, A and Sfar, T (2010). Prevalence of Helicobacter pylori vacA, cagA, iceA and oipA genotypes in Tunisian patients. Ann. Clin. Microbiol. Antimicrob., 9: 10.
Mhaskar, RS; Ricardo, I; Azliyati, A; Laxminarayan, R; Amol, B; Santosh, W and Boo, K (2013). Assessment of risk factors of Helicobacter pylori infection and peptic ulcer disease. J. Glob. Infect. Dis., 5: 60-67.
Miftahussurur, M; Sharma, RP; Shrestha, PK; Suzuki, R; Uchida, T and Yamaoka, Y (2015). Molecular epidemio-logy of Helicobacter pylori infection in Nepal: specific ancestor root. Plos. One. 10: e0134216.
Momtaz, H; Dabiri, H; Souod, N and Gholami, M (2014). Study of Helicobacter pylori genotype status in cows, sheep, goats and human beings. BMC. Gastroenterol., 14: 61.
Momtaz, H; Souod, N; Dabiri, H and Sarshar, M (2012). Study of Helicobacter pylori genotype status in saliva, dental plaques, stool and gastric biopsy samples. World J. Gastroenterol., 18: 2105-2111.
Mousavi, S; Dehkordi, FS and Rahimi, E (2014). Virulence factors and antibiotic resistance of Helicobacter pylori isolated from raw milk and unpasteurized dairy products in Iran. J. Venom. Anim. Toxins. Incl. Trop. Dis., 20: 51.
Nagiyev, T; Yula, E; Abayli, B and Koksal, F (2009). Prevalence and genotypes of Helicobacter pylori in gastric biopsy specimens from patients with gastroduodenal pathologies in the Cukurova region of Turkey. J. Clin. Microbiol., 47: 4150-4153.
Pereira, PM and Vicente, AF (2013). Meat nutritional composition and nutritive role in the human diet. Meat Sci., 93: 586-592.
Quaglia, N; Dambrosio, A; Normanno, G; Parisi, A; Patrono, R; Ranieri, G; Rella, A and Celano, G (2008). High occurrence of Helicobacter pylori in raw goat, sheep and cow milk inferred by glmM gene: a risk of food-borne infection? Int. J. Food. Microbiol., 124: 43-47.
Rahimi, E and Kheirabadi, EK (2012). Detection of Helicobacter pylori in bovine, buffalo, camel, ovine, and caprine milk in Iran. Foodborne. Pathog. Dis., 9: 453-456.
Saeidi, E and Sheikhshahrokh, A (2016). VacA genotype status of Helicobacter pylori isolated from foods with animal origin. Biomed. Res. Int., 2016: 1-6.
Talebi Bezmin Abadi, A; Mobarez, AM; Taghvaei, T and Wolfram, L (2010). Antibiotic resistance of Helicobacter pylori in Mazandaran, north of Iran. Helicobacter. 15: 505-509.
Valsta, L; Tapanainen, H and Männistö, S (2005). Meat fats in nutrition. Meat Sci., 70: 525-530.
Van Duynhoven, YT and Jonge, RD (2001). Transmission of Helicobacter pylori: a role for food? Bull. World Health Org., 79: 455-460.
Van Leerdam, M and Tytgat, G (2002). Helicobacter pylori infection in peptic ulcer haemorrhage. Aliment. Pharmacol. Ther., 16(s1): 66-78.
Wayne, P (2012). Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). Performance standards for antimicrobial suscep-tibility testing. Twenty-second informational supplement M100-S21. United States.
Webberley, MJ; Webberley, JM; Newell, DG; Lowe, P and Melikian, V (1993). Seroepidemiology of Helicobacter pylori infection in vegans and meat-eaters. Epidemiol. Infect., 108: 457-462.
Yahaghi, E; Khamesipour, F; Mashayekhi, F; Safarpoor Dehkordi, F; Sakhaei, MH; Masoudimanesh, M and Khameneie, MK (2014). Helicobacter pylori in vegetables and salads: genotyping and antimicrobial resistance properties. Biomed. Res. Int., Article ID 75794.
Yamada, R; Yamaguchi, A and Shibasaki, K (2008). Detection and analysis of Helicobacter pylori DNA in the gastric juice, saliva, and urine by nested PCR. Oral. Sci. Int., 5: 24-34.