اثرات آنتی‌اکسیدانی عصاره آبی میوه عناب (Ziziphus jujuba) بر استرس اکسیداتیو ناشی از اتانول در بیضه موش‌های صحرایی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثرات آنتی‌اکسیدانی عصاره آبی میوه عناب بر استرس اکسیداتیو ناشی از اتانول و بررسی اثرات محافظتی آن بر روی حرکت اسپرم و حفظ تمامیت غشاء آن در موش‌های صحرایی نژاد ویستار بود. حیوانات )28(n =  به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول به عنوان کنترل بدون درمان، گروه دوم از موش‌ها اتانول با دوز 4 گرم بر کیلوگرم وزن بدن، گروه سوم عصاره آبی میوه عناب با دوز 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن و در نهایت گروه چهارم عصاره عناب با دوز 200 میلی‌گرم و یک ساعت بعد اتانول با دوز 4 گرم بر کیلوگرم وزن بدن داده شد. عصاره عناب توانست کاهش در حرکت و سالم بودن غشائ اسپرم در موش‌های گروه درمان شده با عصاره عناب و اتانول را پیشگیری کند (سطح معنی‌داری کمتر از05/0). فعالیت آنزیم‌های گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و سوپراکسید دیس موتاز (SOD) به طور معنی‌داری در حیوانات درمان شده با عصاره عناب قبل از اتانول در مقایسه با گروه اتانول افزایش یافت و کاهش سطح مواد واکنش دهنده با تیوباربیتوریک اسید (TBARS) در گروه حیوانات درمان شده با عصاره عناب قبل از اتانول در مقایسه با گروه اتانول معنی‌دار بود (سطح معنی‌داری کمتر از05/0). داده‌های یافت شده پیشنهاد می‌کنند عصاره آبی میوه عناب دارای خواص مفیدی بر روی توکسیسیتی اسپرم ناشی از اتانول است و به دنبال آن باعث افزایش حرکت اسپرم و حفظ تمامیت غشاء می‌گردد.

کلیدواژه‌ها