عوامل موثر بر مرده‌زایی و اثر مرده‌زایی بر تولید در یک گله گاو هلشتاین در اصفهان

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسنده

چکیده

اهداف این پژوهش، برآورد اثر عوامل موثر بر مرده‌زایی و ارزیابی اثر مرده‌زایی بر میزان تولید در یک گله گاو هلشتاین در استان اصفهان بود. داده‌های استفاده شده، از یک واحد بزرگ پرورش گاو شیری در استان اصفهان به دست آمد. با تجزیه‌ی 12283 رکورد مربوط به 5201 گاو، اثر برخی عوامل محیطی بر مرده‌زایی و اثر مرده‌زایی بر تولید، به ترتیب با رویه‌های رگرسیون لجستیک و مدل‌های خطی مختلط بررسی شد. نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک نشان داد، شش درصد از گوساله‌ها یا مرده به دنیا آمده بودند و یا تا 48 ساعت پس از تولد مردند. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک نشان داد که میزان مرده‌زایی در گاوهای شکم نخست در مقایسه‌ با شکم‌های زایش دیگر به طور معنی‌داری بالاتر می‌باشد (P<0.05). همچنین نتایج نشان داد که سخت‌زایی به طور معنی‌داری میزان مرده‌زایی را افزایش داده است (P<0.05). نتایج تجزیه‌ی داده‌ها با استفاده از مدل‌های خطی مختلط نشان داد، مرده‌زایی به طور معنی‌داری تولید شیر و چربی را کاهش داده است .(P<0.05) اما بر درصد چربی تاثیر معنی‌دار نشان نداد (P≥0.05). تولید شیر و چربی 305 روز در گاوهای مرده‌زا به ترتیب 72/100 ± 17/8274 و 7/3 ± 60/245 و در گاوهای زنده‌زا به ترتیب، 16/88 ± 60/8865 و 2/3 ± 36/259 برآورد شد.

کلیدواژه‌ها