آسیب اکسیداتیو ناشی از پرمترین در کبد ماهی قزل آلا و بهبود آن توسط ویتامین C

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات پرمترین در القای استرس اکسیداتیو و تغییر فعالیت آنزیم‌ها در کبد قزل آلا و بهبود احتمالی آن توسط ویتامین C می‌باشد. بدین منظور تعداد 48 قطعه ماهی قزل آلا به صورت تصادفی به شش گروه تقسیم و کبد آن‌ها برای تکنیک پرفیوژن کبدی استفاده گردید: کنترل (صفر میکروگرم در لیتر پرمترین و صفر میلی‌گرم در لیتر ویتامین C)، پرمترین-16/0 (16/0 میکروگرم در لیتر پرمترین)، پرمترین-32/0 (32/0 میکروگرم در لیتر پرمترین)، پرمترین-64/0 (64/0 میکروگرم در لیتر پرمترین)، ویتامین C (2/17 میلی‌گرم در لیتر ویتامین C) و پرمترین-64/0 + ویتامین C (64/0 میکروگرم در لیتر پرمترین و 2/17 میلی‌گرم در لیتر ویتامین C). نتایج به دست آمده نشان داد که پرمترین به صورت معنی‌داری (P<0.05) فعالیت آنزیم‌های ALT، AST و LDH را در مایع پرفیوژن کبدی و مقدار مالون دی آدهید (به عنوان شاخص پراکسیدسیون لیپیدی) را در بافت کبد افزایش می‌دهد. به دنبال تجویز پرمترین، مقادیر گلوتاتیون احیاء و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی در بافت کبد به صورت معنی‌داری کاهش یافتند (P<0.05). آنالیز پیرسون همبستگی مثبت معنی‌داری بین مقدار مالون دی آدهید و فعالیت آنزیم‌های ALT، AST و LDH در گروه‌های پرمترین نشان داد که این یافته حاکی از نقش افزایش پراکسیداسیون لیپیدی در آسیب کبدی ناشی از پرمترین می‌باشد. از سوی دیگر، درمان با ویتامین C در گروه پرمترین 64/0 + ویتامین C موجب افزایش معنی‌دار (P<0.05) مقادیر گلوتاتیون احیاء و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و کاهش معنی‌دار (P<0.05) مقدار مالون دی آدهید و فعالیت آنزیم‌های کبدی در مقایسه با گروه پرمترین-64/0 گردید. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که ویتامین C می‌تواند آسیب اکسیداتیو ناشی از پرمترین را از طریق کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و افزایش توان آنتی اکسیدان‌ها بهبود ببخشد.

کلیدواژه‌ها