تولید شیر، الگوی اسیدهای چرب آن و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون گاوهای شیرده هلشتاین تغذیه شده با جیره‌های دارای دانه کتان سالم یا آسیاب شده به جای دانه سویای رشته‌ای در نیمه اول شیردهی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

به منظور بررسی اثرات فرآوری فیزیکی دانه کتان (آسیاب شده و دانه کامل) به جای دانه سویای رشته‌ای بر مصرف خوراک، تولید و ترکیب شیر، الگوی اسیدهای چرب شیر و فراسنجه‌های خونی گاو شیرده هلشتاین یک شکم زایش، تعداد 9 گاو با میانگین وزن بدن 5/34 ± 495 کیلوگرم و روزهای شیردهی (DIM) 5 ± 70 در قالب 3 بلوک در یک طرح چرخشی 3 × 3 مربع لاتین، با 3 دوره آزمایشی استفاده شد. مصرف ماده خشک در بین تمام حیوانات تغذیه شده با تیمارها مشابه بود، همچنین عملکرد و ترکیب شیر نیز تحت تاثیر جیره ها قرار نگرفت. فرآوری دانه کتان بر غلظت گلوکز و اوره پلاسمای خون تاثیر معنی‌دار (P<0.05) داشت. تغذیه دانه آسیاب شده در مقایسه با دانه سالم کتان و دانه سویای رشته‌ای، سبب افزایش معنی‌دار (P<0.05) در غلظت اسیدهای چرب بلند زنجیر (LCFA) شیر شد، همچنین مقدار افزایش اسید آلفا-لینولنیک (18:3) شیر با مصرف دانه کتان آسیاب شده در مقایسه با سایر تیمارها، نزدیک به 2 برابر بود (75/0 در مقابل 36/0 و 46/0 گرم در کیلوگرم شیر، به ترتیب برای دانه کتان آسیاب شده، دانه سویای رشته‌ای و دانه کتان سالم). همچنین در مقایسه با سایر تیمارها، دانه کتان آسیاب شده مقدار اسید لینولئیک (18:2) شیر را به طور معنی‌دار (P<0.05) افزایش داد. به طورکلی، تغذیه گاو با دانه کتان آسیاب شده در مقایسه با دانه سویای رشته‌ای و دانه کامل کتان بر غلظت اسیدهای چرب غیر اشباع با یک پیوند دوگانه (MUFA) و اسیدهای چرب غیر اشباع با چند پیوند دو گانه (PUFA) در شیر گاو اثر داشت.

کلیدواژه‌ها