اثر افزودن مکمل‌ها به شیر، بر رشد و زنده مانی باکتری‌های آغازگر و پروبیوتیک ماست در طی دوره نگهداری در یخچال

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

در پژوهش پیش رو، اثر افزودن مکمل‌ها به شیر بر رشد و زنده مانی باکتری‌های ماست (استرپتوکوکوس ترموفیلوس و لاتوباسیلوس بولگاریکوس) و باکتری‌های پروبیوتیک (لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتری‌ها) در طی تولید ماست و یک دوره نگهداری 33 روزه در یخچال بررسی شد. افزودن شیر خشک، تریپتون و ساکاروز به طور قابل توجهی زمان گرمخانه‌گذاری لازم برای رسیدن pH ماست به 5/4 را تحت تاثیر قرار داد. به علاوه افزایش اسیدیته قابل تیتراسیون ماست‌ها به مکمل‌های افزوده شده وابسته بود. در شیرهایی که به آن‌ها پودر آب پنیر، تریپتون و شیر خشک با پنج برابر کشت آغازگر افزوده شده بود، تعداد باکتری‌های زنده لاکتوباسیلوس بولگاریکوس به طور معنی‌داری (P<0.05) افزایش یافت. افزودن مکمل‌ها به شیر سبب افزایش تعداد باکتری‌های استرپتوکوکوس ترموفیلوس ماست پروبیوتیک تا آخر دوره نگهداری نشد. افزودن تریپتون و شیر خشک با پنج برابر کشت آغازگر، سبب تقویت رشد و زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس شد، اما افزودن کنسانتره پروتئینی پودر آب پنیر، عصاره مخمر، ساکاروز و سیستئین، اثر منفی بر زنده مانی این باکتری در ماست پروبیوتیک گذاشت. و در نهایت استفاده از میزان زیاد کشت آغازگر سبب بهبود زنده مانی بیفیدوباکتری‌ها در طی دوره 33 روزه نگهداری شد. در مجموع، تریپتون و شیر خشک با پنج برابر کشت آغازگر، بهترین افزودنی‌ها برای بهبود رشد و زنده مانی باکتری‌های آغازگر و پروبیوتیک (لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بیفیدوباکتری‌ها) در ماست پروبیوتیک در خلال نگهداری برای پنج هفته تشخیص داده شدند. از یافته‌های این پژوهش می‌توان در تولید صنعتی ماست پروبیوتیک استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها