بررسی اثرات جایگزینی مکمل‌های ضایعات ماهی فرآوری شده بر روی فاکتورهای بیوشیمیایی خون و کیفیت لاشه طیور گوشتی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

این مطالعه بر روی 45 جوجه گوشتی در سن 4 هفتگی و به مدت یک دوره سه هفتگی با هدف بررسی اثر جایگزینی کامل پودر ماهی با ضایعات فرآوری شده ماهی (شامل: سیلوی اسیدی ضایعات ماهی و پودر ضایعات Surimi) بر روی مقادیر خونی پروتئین، لیپید و وضعیت آنتی‌اکسیدانی در جوجه‌های گوشتی، انجام شد. اگر چه نتایج یک مطالعه اخیر نشان دهنده سرعت رشد و بازده غذایی طبیعی در اثر جایگزینی این مواد در جوجه‌های گوشتی بوده است، با این حال کیفیت لاشه طیور و همچنین تغییرات آنزیم‌های کبدی نیز در این مطالعه مدنظر قرار گرفت. در سن سه هفتگی، طیور مورد مطالعه به صورت تصادفی به سه گروه 15 قطعه‌ای شامل GI، GII و GIII تقسیم شدند. دو گروه مطالعه تغذیه‌ای شامل D2 و D3 با در نظر گرفتن جایگزینی کامل (100 درصد) ماهی بدون نمک خشک شده (منبع پروتئین حیوانی) در جیره پایانی گروه کنترل (D1) با سیلوی اسیدی ضایعات ماهی فرآوری شده (D2) و پودر ضایعات Surimi (D3) صورت پذیرفت. تمامی جیره‌ها از نظر کالری و نیتروژن یکسان بودند. گروه‌های GI، GII و GIII به ترتیب با جیره‌های D1، D2 و D3 از 4 تا 7 هفتگی تغذیه شدند. نمونه‌های خون جهت بررسی مقادیر پروتئین، لیپیدها، آنزیم‌های کبدی، عوامل آنتی‌اکسیدان و املاح مورد سنجش قرار گرفت. نمونه‌گیری از لاشه نیز از محل سینه پرنده جهت ارزیابی کیفیت گوشت مورد استفاده قرار گرفت. پروتئین تام سرم، آلبومین و گلبولین در تمامی سه گروه یکسان بود و مقادیر آن‌ها با افزایش سن یک همبستگی مثبت را نشان داد. در تمامی گروه‌ها به جز مشاهده کاهش مقادیر HDL-کلسترول در پرندگان گروه GII، لیپیدتام، تری گلیسیرید، کلسترول تام و VLDL-کلسترول در پایان مطالعه یکسان بود. آنزیم‌های کبدی (ALT و AST) در تمامی گروه‌ها از سطح یکسانی برخوردار بود، اما با افزایش سن افزایش نشان داد. عوامل آنتی‌اکسیدان (SOD، کاتالاز، GSH و LPO) یک افزایش مقادیر را توأم با افزایش سن پرنده نشان می‌داد ولی در میان تمامی گروه‌ها یکسان بود. مقادیر املاح معدنی اصلی (سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) و آهن در تمامی گروه‌ها یکسان بود و در دامنه طبیعی قرار می‌گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می‌دهد که استفاده از ضایعات ماهی فرآوری شده می‌تواند جهت جایگزینی کامل نیازهای پروتئینی با منشاء حیوانی در تغذیه جوجه‌های گوشتی به کار رود، زیرا این جایگزینی سبب ایجاد نقصان در تأمین نیازهای غذایی مدنظر نشده و ضمن تعدیل استرس و حفظ کیفیت لاشه، فاقد اثرات سمی نیز می‌باشد.

کلیدواژه‌ها