ادم پستانی و ارتباط آن با برخی پارامترهای بیوشیمیایی و تغذیه‌ای گاوهای تازه‌زای شکم اول

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی تغییرات برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم و فاکتورهای تغذیه‌ای در گاوهای شکم اول تازه‌زا و مبتلا به ادم پستان بود. بر این اساس غلظت الکترولیت‌ها (سدیم، پتاسیم، کلر، کلسیم، فسفر و منیزیم)، شاخص‌های لیپیدی (تری‌گلیسرید و کلسترول)، لیپوپروتئین‌ها HDL)، LDL و (VLDL و پروتئین تام سرم 35 رأس گاو شکم اول تازه‌زای مبتلا و 35 رأس گاو شکم اول تازه‌زای سالم سنجیده و مقایسه شدند. همچنین درصد ماده خشک، پروتئین و مقدار سدیم، پتاسیم، کلر، کلسیم، منیزیم، فسفر و سولفات موجود در جیره هر دو گروه مورد توجه قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان دهنده کاهش معنی‌دار سطح سرمی پروتئین تام، کلسیم، فسفر، شاخص‌های لیپیدی و لیپوپروتئین‌ها HDL) و (LDL گاوهای مبتلا در مقایسه با گاوهای سالم بود که به طور قابل توجهی مرتبط با کاهش میزان ماده خشک دریافتی و عدم تعادل کلر و سدیم جیره در گروه مبتلا بود. با توجه به آن که تاکنون مکانیزم شکل‌گیری ادم فیزیولوژیک پستان به خوبی توضیح داده نشده است، لذا بر اساس نتایج حاضر چنین نتیجه‌گیری می‌شود که با کاسته شدن از ماده خشک دریافتی، نقصی گذرا در عملکرد طبیعی کبد گاوهای مبتلا به ادم پستان پدید می‌آید که منجر به کاهش معنی‌دار پروتئین تام و LDL سرم می‌شود. از این رو می‌توان از یافته‌های حاضر به عنوان عوامل شکل دهنده ادم پستانی در گاوهای شکم اول تازه‌زا یاد نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات