اثر تایمول و کارواکرول بر گوارش‌پذیری ظاهری مواد غذایی در گوسفندهای تغذیه شده با دو سطح کنسانتره

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

داده‌های انتشار یافته درباره تأثیر روغن‌های اسانسی بر گوارش‌پذیری مواد غذایی در گوسفند، ناهماهنگ است. در دو آزمایش، به شیوه مربع لاتین ناقص، اثر تایمول یا کارواکرول در جیره‌های پر کنسانتره (70% ماده خشک جیره) و کم کنسانتره (52% ماده خشک جیره) بررسی شد. روغن‌های اسانسی با بخش کنسانتره‌ای جیره‌ای آمیخته شدند به شیوه‌ای که جیره کامل دارای صفر، 3/0 یا 6/0 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. تایمول اثری بر گوارش‌پذیری ماده خشک، ماده آلی و فیبر محلول در شوینده اسیدی نداشت. اثر اصلی تایمول بر تعادل نیتروژن و گوارش‌پذیری چربی و فیبر محلول در شوینده خنثی معنی‌دار بود (P<0.05)، اما در هر سطح کنسانتره، تفاوت بین جیره شاهد و جیره‌های دارای تایمول معنی‌دار نبود. به طور کلی، 3/0 گرم تایمول غلظت آمونیاکی مایع شکمبه را در بره‌های تغذیه شده با کنسانتره بالا افزایش داد (P<0.05). کارواکرول تأثیر معنی‌داری بر گوارش‌پذیری مواد غذایی نداشت. اثر اصلی کارواکرول بر غلظت آمونیاکی مایع شکمبه و تعادل نیتروژن معنی‌دار بود اما در هر سطح کنسانتره، تفاوتی بین جیره شاهد و جیره‌های دارای کارواکرول دیده نشد. افزودن تایمول یا کارواکرول در سطح 3/0 گرم در کیلوگرم ماده خشک جیره در مقایسه با 6/0 گرم در کیلوگرم از نقطه ‌نظر تعادل نیتروژن موثرتر بود هر چند بر گوارش‌پذیری خوراک تأثیری نداشت. پژوهش‌های آینده باید در راستای بررسی تأثیر دراز مدت روغن‌های اسانسی بر گوارش‌پذیری و عملکرد برنامه‌ریزی شود، پیش از آن که بتوان کاربرد احتمالی آن‌ها را در نشخوارکنندگان توصیه کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات