تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی باکتری‌های اسید لاکتیک غالب جدا شده از ماست‌های بومی ایران

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

به منظور شناسایی باکتری‌های اسید لاکتیک غالب موجود در ماست‌های بومی کشور ایران، خصوصیات مورفولوژیک، بیوشیمیایی و مولکولی این جدایه‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. از 60 نمونه ماست مورد ارزیابی، 137 باکتری اسید لاکتیک جداسازی گردید که از میان آن 66 جدایه کوکسی مربوط به خانواده باکتری‌های اسید لاکتیک و 71 ایزوله تحت عنوان لاکتوباسیل شناسایی شدند. نتایج آزمون‌های بیوشیمیایی در مورد جدایه‌های کوکسی نشان داد که 76/9% از جدایه‌ها به صورت هموفرمانتیو مزوفیل، 98/10% هتروفرمانتیو مزوفیل، 56/47% هموفرمانتیو ترموفیل و در میان ایزوله‌های لاکتوباسیلوس 26% به صورت هتروفرمانتیو اختیاری، 56% هموفرمانتیو اجباری و 18% هتروفرمانتیو اجباری می‌باشند. داده‌های مربوط به آزمون مولکولی 9% از جدایه‌های لاکتوباسیل و 46/38% از جدایه‌های کوکسی دارای عدم تطابق با آزمون بیوشیمیایی بودند. مطالعه حاضر به عنوان اولین گام در فرآیند تولید باکتری‌های آغازگر به منظور تولید محصولاتی با ویژگی‌های حسی ماست‌های بومی ایران می‌باشد. بدیهی است در ادامه این مطالعه بررسی خصوصیات تکنولوژیکی ایزوله‌ها به منظور گزینش کارآمدترین جدایه‌ها ضروری می‌باشد.

کلیدواژه‌ها