اثر عصاره سرخارگل (Echinacea purpurea) و آقطی سیاه (Sambucus nigra) بر میزان دفع ویروس در جوجه‌های گوشتی آلوده شده با ویروس آنفلوانزای H9N2

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

مطالعات پیشین نشانگر اثر ضد ویروسی فراورده‌های گیاهی سرخارگل و آقطی سیاه بر ویروس‌های آنفلوانزای انسانی در شرایط in vitro می‌باشد. برای بررسی اثر ضد ویروسی عصاره این گیاهان دارویی در شرایط طبیعی، از دو عصاره استاندارد شده سرخارگل (EF) و آقطی سیاه (SAM) و داروی آمانتادین در جوجه‌های گوشتی آلوده شده به ویروس آنفلوانزای پرندگان تحت تیپ H9N2 استفاده شد. 8 ساعت پس از تلقیح ویروس EF و SAM و داروی آمانتادین، و به مدت 7 روز به آب آشامیدنی جوجه‌ها اضافه شد.گروه پروفیلاکسی از 5 روز پیش از چالش و به مدت ده روز، EF در آب آشامیدنی دریافت نمود. در طی روزهای پس از چالش میزان تیتر ویروس در نمونه‌های مخاط نای و مدفوع جوجه‌ها با استفاده از آزمون واکنش زنجیره‌ای پلیمراز زمان حقیقی اندازه‌گیری شد. نتایج نشانگر بالاترین مقادیر دفع ویروس از مدفوع و نای در گروه کنترل چالش (بدون درمان) در روز 3 پس از چالش می‌باشد. در مقایسه با گروه چالش بدون درمان، تیتر ویروس نمونه‌های مدفوع گروه پروفیلاکسی EF در تمام روزهای پس از چالش به میزان قابل توجهی کمتر بود. همچنین، همگی نمونه‌های مدفوع پرندگان هر دو گروه درمان و پروفیلاکسی EF در روز 3 پس از چالش بر خلاف سایر گروه‌های چالش از نظر دفع ویروس منفی بودند. اگر چه به طور کلی تیتر ویروس در نمونه‌های نای کم بود، درمان با SAM و آمانتادین سبب کاهش موارد نمونه‌های مثبت در مقایسه با گروه کنترل مثبت و درمان یا پروفیلاکسی با EF گردید. این مطالعه بر کاهش دفع ویروس آنفلوانزا در نمونه‌های مدفوع و نای پس از استفاده عصاره الکلی سرخارگل و عصاره آبی آقطی سیاه در جوجه‌های گوشتی دلالت می‌نماید.

کلیدواژه‌ها