تاثیر کوتاه مدت و بلند مدت مکمل‌ سازی جیره با بره موم ایرانی بر رشد و ایمنی قزل آلای رنگین کمان

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

بره موم یک مخلوط رزینی پیچیده است که توسط زنبور عسل از جوانه و ترشحات گیاهی جمع‌آوری و تحت تاثیر آنزیم‌ها تغییر شکل پیدا می‌کند. اثرات کوتاه و بلند مدت عصاره الکلی بره موم ایرانی (EEIP) بر رشد و ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان بررسی شد. ماهیان (با میانگین وزنی 2/3 ± 30 گرم) با غذای تجاری غنی تکمیل شده با غلظت‌های 0، 1، 2 و 5 گرم در کیلوگرم عصاره الکلی بره موم ایرانی به مدت 96 ساعت و غلظت‌های 0، 5/0، 1 و 2 گرم در کیلوگرم آن به مدت 45 روز تغذیه شدند. کارآیی رشد ماهیان قزل آلای رنگین کمان (وزن نهایی، طول کل، درصد وزن به دست آمده، نرخ رشد ویژه و شاخص وضعیت) به طور معنی‌داری (P<0.05) تحت تاثیر جیره تکمیل شده با عصاره الکلی بره موم ایرانی قرار گرفت. نتایج نشان داد که قبل از شروع مطالعه هیچگونه اختلاف معنی‌داری در شاخص‌های ایمنی گروه‌های مختلف ماهیان وجود نداشت. به طور معنی‌داری فعالیت لیزوزیم سرم، کمپلمان و ایمنوگلبولین تام در همه تیمارهای تحت مطالعه در کوتاه مدت و بلند مدت نسبت به گروه شاهد افزایش نشان داد. بر اساس نتایج کسب شده بره موم قادر است کارایی رشد و ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان را بهبود بخشد.

کلیدواژه‌ها