اثرات ضد کوکسیدیوزی و ضد اکسیدانی پودر سیر و اسیدهای آمینه گوگرددار در جوجه‌‌های آلوده با آیمریا

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

برای مطالعه اثرات ضد اکسیدانی و ضد کوکسیدیوزی پودر سیر و اسیدهای آمینه گوگرددار بر عملکرد رشد، دفع اووسیت مدفوعی، شاخص‌های استرس اکسیداتیو و حالت ضد اکسیدانی جوجه گوشتی یک طرح اسپلیت پلات 2 × 2 × 2 در نظر گرفته شد. 480 قطعه جوجه گوشتی در روز اول پرورش به طور مساوی به دو پلات مساوی تقسیم شدند. در روز 34 پرورش، 240 قطعه از جوجه‌‌ها با مخلوطی از گونه‌های آیمریا (102 × 5/7 اووسیت) به روش تلقیح دهانی آلوده شدند. در هر پلات 4 تیمار (جیره پایه، جیره پایه با 5/0% پودر سیر، جیره پایه با 50% بیشتر از نیازهای 2009 اسید آمینه گوگرددار بر طبق راس 308 و جیره پایه با 5/0% پودر سیر به علاوه 50% بیشتر از نیازهای اسید آمینه گوگرددار) با 5 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر قفس در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که آیمریا، عملکرد جوجه‌‌های گوشتی را کاهش و مقدار نیتریک اکساید (NO) و مالون دی آلدئید (MDA) سرم را افزایش و فعالیت آنزیم سوپراکسیداز دسماتاز و گلوتاتیون پراکسیداز کبدی را بدون تغییر باقی گذاشت. کاهش رشد و افزایش NO و MDA در جوجه‌‌های آلوده نسبت به جوجه‌‌های سالم بیشتر بود. دفع اووسیت مدفوعی با مکمل نمودن پودر سیر و اسیدهای آمینه گوگرددار به طور معنی‌داری (P<0.05) کاهش یافت. مکمل نمودن 5/0% پودر سیر و اسیدهای آمینه گوگرددار 50% بیشتر از نیازها، اضافه وزن روزانه را به طور معنی‌داری افزایش و OPG، MDA و NO را کاهش داد، البته در فعالیت آنزیم‌های ضد اکسیدان در جوجه‌‌های آلوده به آیمریا تغییری نداشت.

کلیدواژه‌ها