اثر مقادیر مختلف زرده تخم مرغ بر پوشش‌دار کردن اسپرم قوچ و ذخیره سازی در°C 5

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

چکیده

این آزمایش جهت ارزیابی اثر سطوح مختلف زرده تخم مرغ برای پوشش‌دار کردن و ذخیره سازی اسپرم انجام شد. انزال‌ها از چهار قوچ جمع‌آوری شد. در هر نوبت، دو انزال از هر قوچ گرفته شد و انزال دوم (12=n) درون لوله حاوی 1 میلی‌لیتر بافر پوشش دهنده که شامل 10، 15 یا 20% زرده تخم مرغ به همراه تریس-فروکتوز بود جمع‌آوری شد. نمونه‌ها تجمیع شدند و پس از سانتریفوژ محلول رویی حذف شد. رسوب‌ها با محلول تریس-فروکتوز حاوی زرده تخم مرغ مساوی با محلول پوشش دهنده رقیق شدند. برای انجام چهار تکرار برای هر نمونه‌گیری، نمونه‌های رقیق شده به چهار بخش تقسیم شد و سپس هر بخش به دو قسمت تقسیم شد. یک قسمت به طور ناگهانی روی آب یخ قرار داده شد (شوک سرمایی) و قسمت دیگری با سرعت °C25/0 در هر دقیقه تا °C5 سرد شد. نمونه‌ها در دمای °C5 به ‌مدت 36 ساعت نگهداری شدند و تحرک، زنده‌مانی و سلامت غشای پلاسمایی آن‌ها در زمان‌های صفر، 12، 24 و 36 ساعت ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بالاترین درصد سلامت غشای پلاسمایی با 20% زرده تخم مرغ تحت شرایط سرد کردن تدریجی در زمان‌های صفر، 24 و 36 ساعت به دست آمد (7/85%، 9/75% و 7/71%، P<0.05). در حضور 20% زرده تخم مرغ، بالاترین درصد زنده‌مانی اسپرم تحت شرایط شوک سرمایی (8/74%) و سرد کردن تدریجی (5/78%) به دست آمد و تحرک اسپرم در شرایط شوک سرمایی نسبت به سرد کردن تدریجی در تمام زمان‌های ذخیره‌سازی (به ترتیب 9/76%، 7/60%، 2/36% و 7/27% در مقابل 4/85%، 1/73%، 6/54% و 8/40%، P<0.05). پایین‌تر بود. بنابراین، 20% زرده تخم مرغ می‌تواند سبب بهبود ماندگاری اسپرم را در شرایط سرد کردن تدریجی شود، اما مانع از اثرات مخرب شوک سرمایی نمی‌شود.

کلیدواژه‌ها