مرزه به عنوان یک افزایش دهنده رشد در ماکیان گوشتی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

مرزه یک گیاه متداول در اغلب نقاط دنیا است که از برگ‌های آن به عنوان ادویه استفاده می‌شود. شواهد گویای آن است که ترکیبات فنلی آن مانند تیمول و کارواکرول دارای خواص ضد میکروبی می‌باشد. این مطالعه در راستای ارزیابی تاثیر پودر گیاه مرزه به عنوان جایگزین مواد ضد میکروبی افزایش دهنده رشد در جیره ماکیان گوشتی انجام گردید. گیاه مرزه به میزان کافی از منطقه یاسوج خریداری، خشک و پودر گردید. مجموع 140 ماکیان گوشتی یک روزه از نژاد آربور ایسر بدون تفکیک جنس در سالن پرورش جا داده شدند و جیره آغازگر تا 18 روزگی دریافت داشتند. سپس ماکیان‌‌ها به طور تصادفی به دو گروه تقسیم و در شرایط یکسان پرورش داده شدند. به ماکیان‌‌ها از 18 تا 35 روزگی و 36 تا 50 روزگی به ترتیب جیره رشد و جیره پایانی عاری از مرزه (گروه یک) یا جیره‌های مشابه حاوی 1% پودر گیاه مرزه (گروه دو) خورانده شد. مقایسه آماری وزن متوسط در زمان‌های مختلف نشاگر آن بود که ماکیان‌‌ها در گروه دو (1930 گرم) به طور معنی‌داری سنگین‌تر از پرندگان در گروه کنترل (1837 گرم) هستند. وزن متوسط نرها در هر گروه (2075 و 2143 گرم به ترتیب برای گروه‌های یک و دو) از وزن متوسط ماده‌ها در گروه‌های یکسان (1724 و 1808 گرم به ترتیب برای گروه‌های یک و دو) نیز بیشتر بود. اگر چه مقدار ضریب تبدیل غذا در گروه دو (95/1) اندکی کمتر از میزان آن در گروه یک (02/2) به دست آمد، ولی این تفاوت آن چنان بارز نیست. به طور کلی چنین نتیجه‌گیری می‌گردد که مرزه می‌تواند بالقوه به عنوان یک افزایش دهنده رشد در پرورش ماکیان مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها