جداسازی، تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی و آنالیز ژن mecA در استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین در پنیرهای سفید ایرانی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

 هدف از این مطالعه تعیین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی و همچنین تعیین جدایه‌های مقاوم به متی سیلین در بین سویه‌های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از نمونه‌های پنیر ایرانی با استفاده از روش‌های کشت و واکنش زنجیره‌ای پلیمراز می‌باشد. بدین منظور تعداد 100 نمونه پنیر سفید ایرانی از مراکز عرضه، جمع‌آوری و ابتدا با استفاده از روش‌های کشت میزان آلودگی نمونه‌ها به استافیلوکوکوس اورئوس تعیین گردید. سپس بر روی جدایه‌ها آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی به روش انتشار از دیسک انجام گرفت و در نهایت سویه‌های مقاوم به متی سیلین از بابت حضور ژن mecA با استفاده از روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز تایید گردیدند. از بین 100 نمونه آزمون شده، 25 نمونه (25%) به استافیلوکوکوس اورئوس با میانگین log cfu/g 67/5 ± 74/5 آلوده بودند. مطابق نتایج به دست آمده از آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی 23 جدایه (92%) از مجموع 25 جدایه به یک یا بیشتر از یکی از آنتی بیوتیک‌های مورد استفاده مقاومت نشان دادند. بیشترین میزان مقاومت به ترتیب نسبت به آنتی بیوتیک‌های پنی سیلین جی (92%)، سپس آمپی سیلین (73%) و کلوگزاسیلین (68%) نشان داده شد. هیچکدام از جدایه‌ها نسبت به جنتامایسن و ونکومایسین مقاوم نبودند. 8 جدایه (78/34%) از 23 جدایه استافیلوکوکوس اورئوس از بابت حضور ژن mecA به روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز تایید گردیده و به عنوان استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) مشخص گردیدند. نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که حضور استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین در پنیر به عنوان یک عامل خطرساز برای سلامت انسان مطرح بوده و بایستی منابع آلودگی در پنیر کنترل گردیده تا از گسترش سویه‌های مقاوم به آنتی بیوتیک جلوگیری شود.

کلیدواژه‌ها