تعیین مشخصات اسپور و سم کلستریدیوم بوتولینوم در عسل

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

بوتولیسم یکی از بیماری‌های جدی فلج کننده است که در اثر سم باکتری کلستریدیوم بوتولینوم در مواد غذایی ایجاد می‌شود. تعداد 7 سروتیپ مشخص از نوروتوکسین بوتولینوم شناسایی گردیده است که در میان آن‌ها اصلی‌ترین تیپ‌های شایع در انسان شامل تیپ‌های A، B و E می‌باشد. بوتولیسم نوزادان در نتیجه تجمع میکروارگانیسم‌ها در روده و تولید سم می‌باشد که در اثر حضور اسپور باکتری در نوزادان زیر یک سال سن ایجاد می‌گردد. عسل یکی از مهمترین غذاهایی است که در ایجاد بوتولیسم نوزادان نقش دارد. در این مطالعه تعداد صد نمونه از مراکز فروش عسل در شیراز جمع آوری گردید و با استفاده از روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز چند تایی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور از سه جفت پرایمر طراحی و بهینه شده برای شناسایی قطعی گونه‌های A، B و E در نمونه‌ها استفاده گردید. نمونه‌های مثبت مورد آزمایش تکمیلی قرار گرفتند که ضمن قطعی نمودن وجود ژن تولید کننده سم، سم باکتری با استفاده از آزمون حیاتی موش آزمایش گردید. نتایج نشان دادند که 2% از نمونه‌ها آلوده به تیپ B باکتری می‌باشند که در نهایت پس از انجام توالی‌یابی مشخص گردید که حامل ژن تولید کننده نوروتوکسین B نیز بوده‌اند. مرگ موش‌ها در گروه‌های آزمایشی در آزمون حیاتی موش قطعی گردید. عسل‌های جمع آوری شده نشان دهنده آلودگی به اسپور باکتری بوده است و بنابراین می‌تواند در ایجاد بوتولیسم نوزادان نقش داشته باشد. هر چند که آزمون حیاتی موش به عنوان یک روش استاندارد توصیف شده است، روش‌های مولکولی، ساده، سریع و مطمئن برای شناسایی تیپ‌های مختلف باکتری یا سموم آن‌ها بوده و قابل توصیه در آزمایشگاه‌های بهداشت مواد غذایی می‌باشد.

کلیدواژه‌ها