تاثیر افزودنی‌های مختلف بر کاهش سمیت آفلاتوکسین ب 1 در جوجه‌‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

320 قطعه جوجه گوشتی نژاد راس از سن 7 تا 28 روزگی جیره‌های حاوی صفر و ppb 125 آفلاتوکسین ب 1 (AFB1)دریافت کردند. جیره‌های آلوده با AFB1 با 5/0% سدیم بنتونیت، 2/0% مخمر، 5/0% هیدرات سدیم کلسیم آلومینوسیلیکات، 5/0% آمونیاک، 1/0% فورمایسین و 1/0% توکسی‌بان بر اساس کیلوگرم خوراک جهت بررسی تاثیر این مواد بر کاهش سمیت AFB1 مخلوط شدند. همچنین در این آزمایش جیره‌ی عاری از AFB1، شاهد (مثبت) و جیره‌ی آلوده به AFB1، شاهد (منفی) را تشکیل ‌دادند. جوجه‌ها به 32 گروه 10 قطعه‌ای با میانگین وزنی مشابه (64/0 ± 90 گرم) تقسیم و هر تیمار آزمایشی در چهار تکرار و به مدت 21 روز با جیره‌های فوق تغذیه شدند. وزن بدن، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک، خوراک مصرفی روزانه و هفتگی، وزن نسبی اندام‌ها (جگر، روده‌ها، قلب و سنگدان) و میزان پروتئین کل سرم اندازه‌گیری شد. وزن نسبی اندام‌ها در جوجه‌هایی که از جیره‌ی حاوی AFB1 تنها تغذیه کرده بود افزایش اما باعث کاهش وزن بدن، افزایش وزن روزانه، غلظت پروتئین کل سرم و بدتر شدن ضریب تبدیل غذایی، نسبت به جوجه‌هایی که از سایر جیره‌ها تغذیه کرده بودند، شد (P<0.01). وزن نسبی اندام‌ها نسبت به جیره حاوی AFB1 تنها در جوجه‌هایی که جیره‌ی آلوده بهAFB1  به همراه هر کدام از افزودنی‌ها را مصرف کرده بودند، به طور معنی‌داری (P<0.01) کاهش یافت. از طرفی افزودن هر کدام از افزودنی‌ها به جیره‌ی آلوده به AFB1 توانست به طور معنی‌داری باعث افزایش وزن بدن، افزایش میزان پروتئین کل سرم و بهبود ضریب تبدیل غذایی شود. به طور کلی افزودنی‌های فوق موجب کاهش آثار نامطلوب AFB1 در جوجه‌های گوشتی شدند و فورمایسین به عنوان بهترین افزودنی برای کاهش اثر سمیت AFB1 شناخته شد.
 

کلیدواژه‌ها