تولید باکتریوسین توسط Bacillus sp. RF 140، سویه باکتریایی جدا شده از محتویات روده ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum)

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

باکتریوسین‌ها ترکیبات پروتئینی ضد باکتریایی هستند که اثر بازدارندگی بر فعالیت سویه‌های نزدیک به سویه تولید کننده باکتریوسین دارند. هدف از این تحقیق، بررسی تولید باکتریوسین توسط  Bacillus spp.جدا شده از محتویات روده ماهی سفید بود. یک باکتریوسین تولیدی توسط باکتری Bacillus cereus RF 140 مشخص شد. فعالیت ضد میکروبی سویه باکتریایی در مرحله رشد انفجاری (Exponential growth phase) شروع و بیشترین میزان فعالیت در مرحله سکون رشد                 (Stationary growth phase) مشاهده شد. باکتریوسین خام به وسیله فیلتر مایع رویی حاصل از کشت باکتری تهیه و فعالیت بازدارندگی آن علیه چندین سویه باکتریایی شاخص نظیر لیستریا منوسیتوژنز، کلستریدیوم پرفرینجنس و چندین سویه از باسیلوس‌ها سنجیده شد. فعالیت بازدارندگی باکتریوسین در دمای 80 درجه سانتیگراد همچنان ادامه داشت اما میزان فعالیت بازدارندگی آن پس از رسیدن به دمای 100 درجه سانتیگراد کاهش یافته و در دمای 121 درجه سانتیگراد به طور کامل از بین رفت. همچنین باکتریوسین تولیدی توسط Bacillus cereus نسبت به آنزیم‌های پروتئولیتیک پروتئیناز k، پروناز E و تریپسین حساس بود، اما در مقابل آنزیم‌های آلفا آمیلاز، کاتالاز و پاپائین از خود مقاومت نشان داد. بیشترین میزان فعالیت بازدارندگی باکتریوسین در دامنه pH حدود 4 تا 9 بود. این مطالعه اهمیت باکتریوسین تولید شده توسط Bacillus cereus را به واسطه داشتن اثر بازدارندگی بر پاتوژن‌های مهم در صنایع غذایی نظیر Listeria monocytogenes و Clostridium perfringens بیان می‌دارد که می‌تواند ابزار بیولوژیکی مناسبی برای کنترل باکتری‌های عامل فساد و بیماری‌زا در محصولات غذایی باشد.

کلیدواژه‌ها