همبستگی ژنتیکی میانگین سلول‌های سوماتیک مراحل مختلف شیردهی با تولید و ترکیبات شیر گاوهای هلشتاین

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

همبستگی ژنتیکی و غیر ژنتیکی میانگین سلول‌های سوماتیک در مراحل مختلف (100، 150، 200، 305 و 365 روز دوره شیردهی) با عملکرد شیردهی، بر اساس داده‌های زایش اول سال‌های 1379 تا 1388 گاوهای هلشتاین ایران برآورد شد. مولفه‌های واریانس-کوواریانس با روش حداکثر درست نمایی محدود شده بر اساس مدل حیوانی چند صفتی برآورد شدند. همبستگی ژنتیکی میانگین سلول‌های سوماتیک 100 روز اول شیردهی با تولید شیر 100 روز اول، مقدار چربی 100 روز اول، تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین 305 روز به ترتیب 14/0، 19/0، 11/0، 15/0 و 17/0 برآورد شد. همبستگی محیطی میانگین سلول‌های سوماتیک 100 روز اول با صفات ذکر شده به ترتیب 13/0-، 03/0-، 18/0-، 10/0- و 13/0- بود. همبستگی ژنتیکی میانگین سلول‌های سوماتیک در 150 روز اول شیردهی با تولید شیر و مقدار چربی 100 روز اول، تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین 305 روز به ترتیب 14/0، 19/0، 11/0، 15/0 و 17/0 و همبستگی‌های محیطی به ترتیب 13/0-، 03/0-، 18/0-، 10/0- و 13/0- برآورد شد. همبستگی ژنتیکی میانگین 305 روزه سلول‌های سوماتیک با تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین 305 روز، درصد چربی و پروتئین 305 روز به ترتیب 12/0، 11/0، 18/0، 05/0- و 08/0 برآورد شد. همبستگی ژنتیکی بین میانگین سلول‌های سوماتیک 100 یا 150 روز اول شیردهی با دوره‌های طولانی‌تر (305 یا 365 روز) 1 ± 99/0 بود که حاکی از آن است که ثبت داده‌های سلول‌های سوماتیک برای دوره‌های کوتاه‌تر شیردهی (100 یا 150 روز اول) در تعداد زیادتر از گله‌ها و گاوها برای برنامه‌های اصلاحی کارایی لازم را دارد و روش مقرون به صرفه‌تری برای جمع‌آوری داده‌های کل دوره شیردهی است.

کلیدواژه‌ها