اسیدوز تحت حاد شکمبه به عنوان یکی از مهمترین بیماریهای متابولیک تحت بالینی در گاوهای شیری پرتولید معرفی شده است که تاثیرات مهمی بر سلامت دامها و میزان سودآوری گلهها دارد. هدف از انجام این مطالعه تایید حضور بیماری اسیدوز تحت حاد شکمبه در گلههای گاو شیری یونان و تعیین میزان شیوع و عوامل خطر مرتبط با آن بود. نمونه مایع شکمبه، به روش رومینوسنتز، از تعداد 153 گاو شیری در 12 گله (بیش از 12 گاو در هر گله) اخذ گردید. به منظور تشخیص اسیدوز تحت حاد شکمبه، pH مایع شکمبه در مجاورت دام و با استفاده از pH متر پرتابل اندازهگیری شد. حدود 16% گاوهای نمونهگیری شده (153/24) دارای pH شکمبه 5/5≥ بودند که نشان دهنده ابتلا به اسیدوز تحت حاد شکمبه میباشد. سی و سه درصد گلهها (12/4) مبتلا به اسیدوز تحت حاد شکمبه بودند، 33/8% (12/1) در مرز ابتلا قرار داشتند و 33/58% غیر مبتلا بودند. تعداد گروههای گاو شیری، ترتیب افزوده شدن مواد غذایی به واگن اختلاط، اندازه ذرات مواد غذایی، ترکیب جیره، الگوی نگهداری (free stall یا جایگاه باز) و میزان سرانه فضا برای هر گاو تاثیر معنیداری بر حضور اسیدوز تحت حاد در گلهها داشتند.