جداسازی و شناسایی سویه‌های لاکتوباسیل از محتویات روده فیل ماهی (Huso huso) و تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus)

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

باکتری‌های اسید لاکتیک باکتری‌های گرم مثبت، فاقد حرکت و عدم تولید کننده اسپور هستند که اسید لاکتیک را به عنوان محصول اصلی و یا یکی از محصولات نهایی متابولیسم خود تولید می‌کنند. در این مطالعه حضور سویه‌های لاکتوباسیل در محتویات روده دو گونه از ماهیان خاویاری ساکن دریای خزر، فیل ماهی (Huso huso) و تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که گونه‌های مختلفی از لاکتوباسیل‌ها با فراوانی نسبتا زیادی در محتویات روده ماهیان خاویاری مورد بررسی وجود داشتند، به طوری که میزان کلی لاکتوباسیل‌ها برای فیل ماهی و تاس ماهی ایرانی به ترتیب 3/105 و 4/106 cfu/g بود. خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی 84 سویه لاکتوباسیل جدا شده از محتویات روده فیل ماهی و تاس ماهی ایرانی نشان داد که این سویه‌ها را می‌توان به دو گروه متابولیکی هتروفرمنتاتیوهای اجباری و هتروفرمانتاتیو‌های اختیاری تقسیم بندی کرد. بیشترین میزان فراوانی در میان سویه‌های جدا شده را Lactobacillus sakei و Lactobacillus plantarum تشکیل می‌دادند. در این مطالعه حضور لاکتوباسیل‌ها در محتویات روده فیل ماهی و تاس ماهی ایرانی برای اولین بار گزارش شده است.

کلیدواژه‌ها