نوع مقاله : مقاله کامل
نویسندگان
چکیده
زردهی تخم مرغ یکی از رایجترین ترکیبات برای محافظت اسپرم در خلال فرآیندهای یخ زدن و یخ گشایی است. هدف این آزمایش، مقایسه اثر محافظتی زردهی تخم چهار گونه پرنده (مرغ، اردک، بوقلمون و کبوتر)، برای محافظت اسپرم قوچ در برابر آسیبهای یخ زدن بود. نمونههای منی از 6 قوچ با تحریک الکتریکی جمعآوری شدند. نمونهها با رقیق کننده تریس-سیتریک اسید-فروکتوز که دارای زردهی تخم پرندگان مختلف (15%) و گلیسرول (5%) بودند، آمیخته و رقیق و در استراهای 5/0 میلیلیتری در نیتروژن مایع یخ زده شدند. پس از یخ گشایی، جنبایی پیشرونده و درصد اسپرم زنده یا مرده و سلامت آکروزوم با روش رنگآمیزی ائوزین-نیگروزین و گیمسا، بیدرنگ پس از یخ گشایی، و 2 و 4 ساعت پس از یخ گشایی ارزیابی شد. جنبایی پیشرونده، درصد اسپرم زنده و سلامت آکروزوم در رقیق کننده دارای زردهی تخم کبوتر در مقایسه با رقیق کنندههای دارای زردهی تخم بوقلمون، اردک و مرغ به طور معنیداری (P<0.05) بالاتر بود، اما با پیشرفت زمان پس از یخ گشایی به طور معنیداری کاهش یافت. برهم کنش بین زمان پس از یخ گشایی و نوع زرده معنیدار نبود. نتایج نشان داد که زردهی تخم کبوتر در مقایسه با زردهی تخم مرغ، اثر محافظتی بهتری برای اسپرم قوچ دارد ولی نیاز به ارزیابیهای باروری بیشتری است.
کلیدواژهها