بررسی اثرات عصاره متانولی و پودر برگ درمنه خزری (Artemisia annua) بر عملکرد، سیستم ایمنی سلولی و هومورال جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

در این تحقیق تاثیر عصاره متانولی و پودر برگ گیاه درمنه خزری روی عملکرد، سیستم ایمنی سلولی و هومورال تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نژاد کاب 500 در یک طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. جوجه‌های گروه شاهد فقط از جیره پایه استفاده نمودند. جوجه‌های گروه دوم و سوم به ترتیب از جیره‌های حاوی ppm 2000 و ppm 4000 عصاره و گروه‌های چهارم و پنجم و ششم به ترتیب از جیره‌های حاوی 5/0، 1 و 5/1 درصد پودر برگ خشک شده گیاه درمنه خزری به صورت مخلوط در دان استفاده کردند. میزان خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی (عملکرد) مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. در روز 16 پرورش، فیتوهماگلوتینین (PHA-P) زیر پوست بال تزریق شد و 24 و 48 ساعت پس از تزریق پاسخ پوست مورد ارزیابی قرار گرفت. برای بررسی ایمنی هومورال در روزهای 8 و 22 پرورش، گلبول قرمز گوسفند (SRBC) به صورت داخل عضلانی تزریق شد و سطوح مختلف آنتی‌بادی بر علیه SRBC در روزهای 21، 28، 35 و 42 اندازه‌گیری شد. در پایان دوره پرورش و پس از کشتار، وزن تیموس و بورس فابرسیوس اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد مصرف عصاره و پودر برگ درمنه خزری باعث افزایش وزن روزانه، کاهش خوراک مصرفی روزانه، کاهش ضریب تبدیل غذایی و در نتیجه بهبود در عملکرد جوجه‌ها شد (P<0.05). مصرف عصاره و پودر برگ باعث افزایش ایمنی سلولی به تزریق فیتوهماگلوتنین شد (P<0.05). همچنین مصرف عصاره و پودر برگ درمنه خزری تیتر آنتی‌بادی تام و IgG بر علیه SRBC را افزایش داد (P<0.05). وزن تیموس و بورس فابریسیوس در جوجه‌هایی که عصاره و پودر مصرف کرده بودند افزایش پیدا کرد (P<0.05). نتایج این تحقیق نشان داد مصرف عصاره و پودر برگ گیاه درمنه خزری باعث بهبود عملکرد و افزایش سیستم ایمنی سلولی و هومورال جوجه‌های گوشتی شد.

کلیدواژه‌ها