اثر آب شیرین شده بر تولید شیر و چندین ترکیب خونی گاوهای هلشتاین در شرایط استرس گرمایی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

دو گروه هفت رأسی از گاوهای پرتولید شکم اول با میانگین (و انحراف معیار) تولید 3/1 ± 0/35 کیلوگرم شیر در روز، روز شیردهی 3/4 ± 0/180 و وضعیت بدنی 2/0 ± 2/3 به کار برده شدند. گاوها با جیره دارای 35% سیلوی ذرت، 25% علوفه و 40% کنسانتره تغذیه شدند و به طور آزاد به نمک دسترسی داشتند. به یک گروه، آب دارای 1400 = TDS و به گروه دیگر آب شیرین شده دارای 570 = TDS در شرایط استرس گرمایی (شاخص دما-رطوبت بیشتر از ٧٢) داده شد. مقدار شیر روزانه، هفته‌ای یک بار اندازه‌گیری شد. برای اندازه‌گیری درصد پروتئین، چربی و لاکتوز شیر، نمونه‌برداری در روزهای 21 و 42 آزمایش انجام شد. برای اندازه‌گیری غلظت‌های سرمی +Na، ++2Ca،+2Mg و هورمون‌های T3 و T4، خونگیری در روزهای 21 و 42 آزمایش، از سیاهرگ دمی انجام شد. برای اندازه‌گیری غلظت اسیدهای چرب فرار و pH شکمبه نمونه‌گیری از مایع شکمبه در روز 42 آزمایش انجام شد. مقدار و ترکیب شیر، غلظت کانی‌ها (بجز پتاسیم) و هورمون‌های تیرویید، غلظت اسیدهای چرب فرار و اسیدیته مایع شکمبه تغییر معنی‌داری نشان نداد (P>0.05)، هر چند تولید شیر در گروه تغذیه شده با آب شیرین دو کیلوگرم بیشتر بود. غلظت پتاسیم خون به طور معنی‌داری در گروه تغذیه شده با آب شور بالاتر بود (P<0.05). با توجه به یافته‌های این آزمایش، کاهش TDS آب در گاوداری مورد مطالعه ضروری نیست.

کلیدواژه‌ها