بررسی ویژگی‌های فنوتیپی و ریبوتایپینگ به روش PCR جدایه‌های سودوموناس فلورسنس در طی ردیابی راه‌های ایجاد آلودگی در خط تولید شیر پاستوریزه

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

 راه‌های ایجاد آلودگی با باکتری سودوموناس فلورسنس در خط تولید شیر پاستوریزه در یک کارخانه بزرگ لبنیات در جنوب ایران مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‌های شیر خام و پاستوریزه از شش نقطه در طول خط تولید اخذ شد و تمام نمونه‌ها تا رسیدن شمارش باکتری‌های هوازی به CFU mL-1 107-106 در دمای C°7 نگهداری شد. برای تشخیص باکتری کلنی‌ها به صورت تصادفی از روی محیط کشت انتخاب گردید. در نمونه‌های شیرِ بلافاصله پس از دستگاه پاستوریزه کننده هیچ گونه باکتری گرم منفی سرماگرایی جدا نگردید. آلودگی با این باکتری‌ها اغلب در مرحله پر کردن بسته‌های شیر رخ داد. از 1/34% بسته‌های شیر پاستوریزه باکتری‌های گرم منفی سرماگرا و از 9/4% آن‌ها سودوموناس فلورسنس جدا گردید. بیست و سه جدایه‌های سودوموناس فلورسنس از نظر ویژگی‌های فنوتیپی و 16S-23S PCR ribotyping مورد بررسی قرار گرفتند و تحلیل فیلوژنتیکی بر اساس ویژگی‌های فنوتیپی و ژنوتیپی انجام شد. این جدایه‌ها در شش بیوتایپ (B1-B6) قرار گرفتند. در اغلب موارد یک ریبوتایپ مشخص برای هر بیوتایپ یافت شد، هر چند برای هر کدام از بیوتایپ‌های B2 و B6 دو ریبوتایپ مشخص گردید. روش  16S-23S PCR ribotyping امکان تفکیک جدایه‌ها را فراهم آورد و بر این اساس جدایه‌ها در 5 ریبو تایپ قرار گرفتند.

کلیدواژه‌ها