بررسی حضور باکتری لیستریا منوسایتوژنز در نمونه‌های شیر خام در شهرستان مشهد، ایران

نوع مقاله : مقاله کوتاه

چکیده

هدف از انجام این مطالعه مقدماتی تعیین میزان آلودگی شیر خام به باکتری لیستریا منوسایتوژنز بود. در این مطالعه به صورت تصادفی تعداد یکصد نمونه شیر خام که به مجتمع شیر پاستوریزه پگاه مشهد تحویل گردیده بود جمع‌آوری گردید. جهت شناسایی و تشخیص جنس لیستریا و گونه منوسایتوژنز نمونه‌ها ابتدا در محیط آبگوشت غنی کننده لیستریا در دمای یخچال غنی‌سازی گردید و سپس در محیط آگار آکسفورد حاوی مکمل کشت داده شد. جهت تشخیص نهایی، تست PCR چند گانه با استفاده از دو جفت پرایمر انجام گردید. پرایمرهای prs اختصاصی ژن Putative phosphoribosyl pyrophosphate synthetase جهت تشخیص جنس لیستریا و پرایمرهای LM lip1 اختصاصی ژن prf A جهت تشخیص گونه منوسایتوژنز مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از این روش میزان آلودگی شیر خام به باکتری لیستریا منوسایتوژنز 4% تعیین گردید. حساسیت پرایمرهای مورد استفاده  cfu ml-1 103 × 5/3 و ویژگی آن‌ها 100% تعیین گردید. با توجه به حساسیت و ویژگی بالای روش m-PCR مورد استفاده، این روش جهت تشخیص باکتری لیستریا منوسایتوژنز از کلنی‌های مشکوک توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها