تاثیر نژاد و سطح تغذیه بر همبستگی بین ترکیب شیمیایی گوشت قطعه‌های لاشه و کل لاشه در گوسفندان دنبه‌دار ایرانی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

همبستگی بین ترکیب شیمیایی گوشت قطعه‌های لاشه و کل لاشه‌ی 48 بره‌ی نر 9 ماهه‌ی قزل و مهربان (هر نژاد 24 بره) در یک آزمایش فاکتوریل با دو نژاد (قزل و مهربان) و دو سطح تغذیه (بالا و پایین) و در قالب یک طرح کاملا تصادفی تعیین شد. پس از80 روز تغذیه، بره‌ها کشتار شدند و نیمه‌ی راست لاشه‌ی سرد به قطعه‌های ران، دست، گردن، پیش‌سینه، قلوه‌گاه و راسته تقسیم شد. ماده‌ی خشک (DM)، پروتئین خام (CP)، چربی و خاکستر گوشت لاشه و قطعه‌های لاشه اندازه‌گیری شدند. به طور کلی، نژاد و سطح تغذیه تاثیر معنی‌داری بر ترکیب شیمیایی گوشت نداشتند اما همبستگی معنی‌داری بین ترکیب شیمیایی گوشت بیشتر قطعه‌ها و گوشت لاشه وجود داشت. در نژاد قزل، درصد ماده‌ی خشک گوشت دست (81/0r = ) و چربی خام (در ماده‌ی خشک) گوشت راسته (74/0r = ) بزرگ‌ترین ضرایب همبستگی را با درصد ماده‌ی خشک لاشه نشان دادند (P<0.001). در نژاد مهربان، درصد ماده‌ی خشک گوشت راسته بیشترین همبستگی را با درصد ماده‌ی خشک لاشه داشت )84/0r = ، (P<0.001. در هر دو نژاد، درصد پروتئین خام گوشت راسته (در ماده‌ی خشک)، بیشترین همبستگی را با درصد پروتئین خام لاشه نشان داد )80/0r = ، (P<0.001. درصد چربی خام گوشت لاشه، بزرگ‌ترین ضریب همبستگی را با درصد چربی گوشت راسته در گوسفندان قزل     (76/0r = ) و مهربان (84/0r = ) داشت (P<0.001). ضریب همبستگی بین درصد خاکستر گوشت لاشه‌ی گوسفندان قزل با درصد خاکستر گوشت هیچ یک از قطعه‌ها، معنی‌دار نبود. درصد خاکستر گوشت لاشه‌ی گوسفندان مهربان، همبستگی کوچکی با درصد خاکستر گوشت دست )58/0r = ، (P<0.01، راسته )49/0r = ، (P<0.05 و پیش سینه )43/0r = ، (P<0.05 نشان داد. در این آزمایش، در بین قطعه‌های مختلف لاشه، ترکیب شیمیایی گوشت راسته بیشترین همبستگی را با ترکیب گوشت لاشه نشان داد و به نظر می‌رسد شاخص مناسبی برای تعیین ترکیب شیمیایی گوشت لاشه در گوسفندان قزل و مهربان ‌باشد. آنالیز رگرسیون داده‌ها نشان داد که درصد پروتئین و چربی گوشت راسته، 65% از پراکنش کل درصد پروتئین و چربی گوشت لاشه‌ی گوسفندان قزل و مهربان را توجیه کردند.

کلیدواژه‌ها