شناسایی ژن‌های انتروتوکسین‌های کلاسیک استافیلوکوکوس اورئوس در مواد غذایی مختلف با آزمون واکنش زنجیره‌ای پلیمراز چندگانه

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

چکیده

پیشینه: بروز رسانی سالیانه اطلاعات درباره شیوع استافیلوکوکوس اورئوس و ژن‌های انتروتوکسین استافیلوکوکی (SEs) در هر منطقه جغرافیایی لازم است. هدف: این مطالعه جهت بررسی شیوع این باکتری و انواع ژن‌های انتروتوکسین‌های مرتبط با آن در مواد غذایی مختلف، با استفاده از آزمون واکنش زنجیره‌ای پلیمراز (PCR) چندگانه، انجام شد. روش کار: برای رسیدن به این هدف، 310 نمونه، که به سه گروه (محصولات لبنی، گوشت، و گروه شیرینی سنتی) تقسیم شده بودند، جمع آوری شدند. پس از تعیین شیوع استافیلوکوکوس اورئوس، میزان حضور ژن‌های 16s rRNA، sea، seb، sec، sed، و see با استفاده از آزمون PCR چندگانه ارزیابی شدند. نتایج: استافیلوکوکوس اورئوس از 103 نمونه (33%) بررسی شده جدا شد. همچنین، نمونه‌های در دسته گوشت بالاترین آلودگی را با استافیلوکوکوس اورئوس نشان دادند. در همین راستا، نمونه‌های کباب (5/61%) و به دنبال آن همبرگر (3/47%) و بستنی (8/33%) بیشترین محصولات آلوده بودند. در میان این 103 جدایه استافیلوکوکوس اورئوس، 72 جدایه (9/69%) حداقل حامل یک ژن SEs کلاسیک بودند. ژن انتروتوکسین نوع A به میزان بالاتری نسبت به سایر ژن‌های  SEsشناسایی شد. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان دادند که دستکاری نامناسب نمونه‌ها در مراحل آماده سازی و فرآوری، به خصوص در محصولات گوشتی، می‌تواند منجر به انتشار بیشتر باکتری‌ها در محصولات شود. شیوع نسبتا بالای بعضی از ژن‌های انتروتوکسین کلاسیک در جدایه‌ها، قدرت بالقوه این باکتری در تولید انتروتوکسین، که می‌تواند منجر به مسمومیت غذایی شود را، نشان داد.

کلیدواژه‌ها


Angulo, F; Beers, M; Cahill, S; Cowden, J; Davis, H; Desenclos, J; Edwards, L; Etzel, R; Galanis, E; Lynch, M; Marcus, R; McCarthy, N; Mitchell, R; Rocourt, J and Stehr-Green, J (2008). Foodborne disease outbreaks: guidelines for investigation and control. WHO Press. PP: 1-162.
Argudín, MA; Mendoza, MC; González-Hevia, MA; Bances, M; Guerra, B and Rodicio, MR (2012). Genotypes, exotoxin gene content, and antimicrobial resistance of Staphylococcus aureus strains recovered from foods and food handlers. Appl. Environ. Microbiol., 78: 2930-2935.
Argudín, MÁ; Mendoza, MC and Rodicio, MR (2010). Food poisoning and Staphylococcus aureus enterotoxins. Toxins (Basel). 2: 1751-1773.
Chaibenjawong, P and Foster, SJ (2011). Desiccation tolerance in Staphylococcus aureus. Arch. Microbiol., 193: 125-135.
Imani Fooladi, A; Tavakoli, HR and Naderi, A (2010). Detection of enterotoxigenic Staphylococcus aureus isolates in domestic dairy products. Iran. J. Microbiol., 2: 135-140.
ISO 6888-1 (1999). Microbiology of food and animal feeding stuffs. Horizontal method for the enumeration of coagulase-positive staphylococci (Staphylococcus aureus and other species). Part 1: Technique using Baird-Parker agar medium. Int. Organ. Stand. Geneva.
Jay, JM; Loessner, MJ and Golden, DA (2005). Staphylococcal gastroenteritis. In: Modern food microbiology. Food Science Text Series. (7th Edn.), Springer US, Boston, MA., PP: 545-566. https://doi.org/10.1007/0-387-23413-6_23.
Kamarehei, F; Ghaemi, EA and Dadgar, T (2013). Prevalence of enterotoxin a and b genes in Staphylococcus aureus isolated from clinical samples and healthy carriers in Gorgan City, North of Iran. Indian J. Pathol. Microbiol., 56: 265.
Kraushaar, B; Ballhausen, B; Leeser, D; Tenhagen, BA; Käsbohrer, A and Fetsch, A (2017). Antimicrobial resistances and virulence markers in Methicillin-resistant Staphylococcus aureus from broiler and turkey: a molecular view from farm to fork. Vet. Microbiol., 200: 25-32. doi:10.1016/j.vetmic.2016.05.022.
Le Loir, Y; Baron, F and Gautier, M (2003). Staphylococcus aureus and food poisoning. Genet. Mol. Res., 2: 63-76.
Løvseth, A; Loncarevic, S and Berdal, KG (2004). Modified multiplex PCR method for detection of pyrogenic exotoxin genes in staphylococcal isolates. J. Clin. Microbiol., 42: 3869-3872.
Moraveji, Z; Tabatabaei, M; Shirzad-Aski, H and Khoshbakht, R (2014). Characterization of hemolysins of Staphylococcus strains isolated from human and bovine, southern Iran. Iran. J. Vet. Res., 15: 326-330.
Novick, RP; Schlievert, P and Ruzin, A (2001). Pathogenicity and resistance islands of staphylococci. Microbes Infect., 3: 585-594.
Pelisser, MR; Klein, CS; Ascoli, KR; Zotti, TR and Arisi, ACM (2009). Ocurrence of Staphylococcus aureus and multiplex PCR detection of classic enterotoxin genes in cheese and meat products. Brazilian J. Microbiol., 40: 145-148.
Peyravii, F; Kasra Kermanshahi, R; Ataee Ramezan, A; Akhavan Sepahi, A and Ghaemi, EA (2013). Molecular frequency of enterotoxigenic Staphylococcus aureus among different isolated of food products. Health Med., 7: 2105-2119.
Rall, VLM; Vieira, FP; Rall, R; Vieitis, RL; Fernandes, A; Candeias, JMG; Cardoso, KFG and Araújo, JP (2008). PCR detection of staphylococcal enterotoxin genes in Staphylococcus aureus strains isolated from raw and
pasteurized milk. Vet. Microbiol., 132: 408-413.
Santos, VM; Martins, HB; Rezende, IS; Barbosa, MS; Andrade, EF; Souza, SG; Campos, GB; Oliveira, PS; Sousa, DS; Silva, DCC; Da Amorim, AT; Timenetsky, J; Cruz, MP; Yatsuda, R and Marques, LM (2014). Virulence factor profile of Staphylococcus aureus isolated from bovine milk from Brazil. Food Nutr. Sci., 05: 1496-1505.
Seyoum, ET; Mekonene, TK; Woldetsadik, DA; Zewudie, BM and Gebreyes, WA (2016). Enterotoxin gene profile of Staphylococcus aureus isolates recovered from bovine milk produced in central Ethiopia. J. Infect. Dev. Ctries., 10: 138. doi:10.3855/jidc.6797.
Tang, J; Zhang, R; Chen, J; Zhao, Y; Tang, C; Yue, H; Li, J; Wang, Q and Shi, H (2015). Incidence and characterization of Staphylococcus aureus strains isolated from food markets. Ann. Microbiol., 65: 279-286. doi:10.1007/s13213-014-0859-2.
Wang, W; Baloch, Z; Jiang, T; Zhang, C; Peng, Z; Li, F; Fanning, S; Ma, A and Xu, J (2017). Enterotoxigenicity and antimicrobial resistance of Staphylococcus aureus isolated from retail food in China. Front. Microbiol., 8: 1-11.
Wijesurendra, DS; Chamings, AN; Bushell, RN; Rourke, DO; Stevenson, M; Marenda, MS; Noormohammadi, AH and Stent, A (2017). Pathological and microbiological investigations into cases of bacterial chondronecrosis and osteomyelitis in broiler poultry. Avian Pathol., 46: 683-694.