رابطه بین بار ویروس سندرم لکه سفید (WSSV) و خصوصیات کیفی آب در استخرهای کشت میگوی پا سفید غربی لیتوپنائوس وانامی در حین طوفان گرمسیری

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

چکیده

یک آزمایش مشاهده مستقیم به منظور بررسی اثر طوفان گرمسیری بر بارهای ویروس سندرم لکه سفید (WSSV) در استخرهای پرورش میگوی پا سفید غربی لیتوپنائوس وانامی انجام شد. بارهای WSSV، باکتری‌های هتروفیلیک، ویبریو و کیفیت آب (شامل دما، DO، شوری، pH، NH4-N و NO2-N) به صورت مداوم طی یک طوفان گرمسیری مشاهده شدند. بارهای WSSV موقع ورود طوفان گرمسیری به خشکی کاهش یافتند، و موقع گذر طوفان به طور قابل توجهی افزایش یافتند. تغییر بارهای WSSV با DO، دما، تعداد باکتری‌های هتروفیلیک، و غلظت‌های آمونیاک-N مرتبط بود. این نتایج نشان دادند که حفظ سطح بالای DO و افزایش رشد باکتری‌های هتروفیلیک در استخرهای پرورش میگو ممکن است از وقوع بیماری‌ها پس از ورود طوفان گرمسیری به خشکی جلوگیری کنند.

کلیدواژه‌ها


Anand, PS; Kumar, S; Panigrahi, A; Ghoshal, TK; Dayal, JS; Biswas, G and Ravichandran, P (2013). Effects of C:N ratio and substrate integration on periphyton biomass, microbial dynamics and growth of Penaeus monodon juveniles. Aquac. Int., 21: 511-524.
Avnimelech, Y (2009). Biofloc technology- a practical guide book. 2nd Edn., Baton Rouge, USA, The World Aquaculture Society. PP: 27-43.
Barange, M and Perry, RI (2009). Physical and ecological impacts of climate change relevant to marine and inland capture fisheries and aquaculture. FAO Fish. Tech. Pap., 530: 7-95.
Durand, D; Lightner, DV; Redman, RM and Bonami, JR (1997). Ultrastructure morphogenesis of white spot synd-rome Baculovirus (WSS). Dis. Aquat. Organ., 29: 205-211.
FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) (2011). FAO statistical yearbook. http://www.fao. org/fishery/statistics/global-aquaculture-production/query/ en.
Guan, Y; Yu, Z and Li, C (2003). The effect of temperature on white spot syndrome infections in Marsupenaeus japonicus. J. Invertebr. Pathol., 83: 257-260.
Kautsky, N; Rönnbäck, P; Tedengren, M and Troell, M (2000). Ecosystem perspectives on management of disease in shrimp pond farming. Aquaculture. 191: 145-161.
Lightner, DV (1996). A handbook of shrimp pathology and diagnostic procedures for diseases of cultured penaeid shrimp. Baton Rouge, USA, The World Aquaculture Society. PP: 305-310.
Liu, B; Yu, ZM; Song, XX; Guan, YQ; Jian, XF and He, JG (2006). The effect of acute salinity change on white spot syndrome (WSS) outbreaks in Fenneropenaeus
chinensis
. Aquaculture. 253: 163-170.
Lotz, JM; Anton, LS and Soto, MA (2005). Effect of chronic Taura syndrome virus infection on salinity tolerance of Litopenaeus vannamei. Dis. Aquat. Organ., 65: 75-78.
May, MA (2002). A summary of taxonomic changes recently approved by ICTV. Arch. Virol., 147: 1655-1663.
Meng, XH; Jang, IK; Seo, HC and Cho, YR (2010). A TaqMan real-time PCR assay for survey of white spot syndrome virus (WSSV) infections in Litopenaeus vannamei postlarvae and shrimp of farms in different grow-out seasons. Aquaculture. 310: 32-37.
Nadala, SV; Tapay, LM and Loh, PC (1998). Characteriza-tion of a non-occluded Baculovirus-like agent pathogenic to penaeid shrimp. Dis. Aquat. Organ., 33: 221-229.
Peinado-Guevara, M and Lopez-Meyer, M (2006). Detailed monitoring of white spot syndrome virus (WSSV) in shrimp commercial ponds in Sinaloa, Mexico by nested PCR. Aquaculture. 251: 33-45.
Rahman, MM; Escobedo-Bonilla, CM; Corteel, M; Dantas-Lima, JJ; Wille, M; Alday, SMV; Pensaert, MB; Sorgeloos, P and Nauwynck, HJ (2006). Effect of high water temperature (33°C) on the clinical and virological outcome of experimental infections with white spot syndrome virus (WSSV) in specific pathogen-free (SPF) Litopenaeus vannamei. Aquaculture. 261: 842-849.
Ruiz-Velazco, JMJ; Hernández-Llamas, A; Gomez-Muñoz, VM and Magallon, FJ (2010). Dynamics of intensive production of shrimp Litopenaeus vannamei affected by white spot disease. Aquaculture. 300: 113-119.
Sánchez-Martínez, JG; Aguirre-Guzmán, G and Mejía-Ruíz, H (2007). White spot syndrome virus in cultured shrimp: a review. Aquac. Res., 38: 1339-1354.
Tendencia, EA; Bosma, RH; Usero, RC and Verreth, JAJ (2010). Effect of rainfall and atmospheric temperature on the prevalence of the white spot syndrome virus in pond cultured Penaeus monodon. Aquac. Res., 41: 594-597.
Tendencia, EA and Peña, LD (2001). Antibiotic resistance of bacteria from shrimp ponds. Aquaculture. 195: 193-204.
Tendencia, EA and Verreth, JAJ (2011). Temperature fluctuations, low salinity and water microflora are risk factors for WSSV outbreaks in pond culture of Penaeus monodon. In Abstracts of World Aquaculture Society Meeting. May 2008. Busan, Korea.
Tsai, MF; Kou, GH; Liu, HC; Liu, KF and Chang, CF (1999). Long-term presence of white spot syndrome virus (WSSV) in a cultivated shrimp population without disease outbreaks. Dis. Aquat. Organ., 38: 107-114.
Vidal, OM; Granja, CB; Aranguren, F; Brock, JA and Salazar, M (2001). A profound effect of hypothermia on survival of Litopenaeus vannamei juveniles infected with white spot syndrome. J. World Aquacul. Soc., 32: 364-372.
Yu, Z; Li, C and Guan, Y (2003). Effect of salinity on the immune responses and outbreak of white spot syndrome in the shrimp Marsupenaeus japonicus. Ophelia. 57: 99-106.