شیوع، مقاومت ضد میکروبی و ژن‌های وابسته به حدت کمپیلوباکترهای جدا شده از نمونه‌های گوشت ماکیان در شیراز، ایران

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

پیشینه: کمپیلوباکتر به عنوان یک عامل اصلی گاستروانتریت ناشی از مواد غذایی در انسان در بسیاری از کشورها شناخته می‌شود که ممکن است از حیوانات به انسان منتقل ‌شود. مصرف گوشت ماکیان به عنوان یک عامل اصلی عفونت با کمپیلوباکتر در انسان شناخته شده است. هدف: تعیین میزان آلودگی گوشت ماکیان با کمپیلوباکتر، الگوی مقاومت ضد میکروبی (AMR) و ژن‌های وابسته به حدت در جدایه‌های کمپیلوباکتر می‌باشد. روش کار: نود مورد گوشت ماکیان بسته بندی از 7 کشتارگاه اصلی ماکیان در شیراز جهت جداسازی کمپیلوباکتر، با استفاده از روش‌های کشت میکروبی، مورد بررسی قرار گرفتند. الیگوهای اختصاصی جهت شناسایی جدایه‌های کمپیلوباکتر در سطح گونه، با استفاده از واکنش زنجیره‌ای پلیمراز (PCR)، مورد استفاده قرار گرفتند. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی با روش انتشار دیسک بر اساس استانداردهای پژوهشکده استانداردهای آزمایشگاهی و بالینی (CLSI) تعیین شد. حضور 7 ژن وابسته به حدت از جمله cdtcdtcdtcadpldcgtB و virB11 با روش PCR در همه جدایه‌ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: بیست و شش مورد (9/28%) سویه‌های کمپیلوباکتر از 90 نمونه گوشت ماکیان جدا شدند. مقاومت به سیپروفلوکساسین (CIP)، نالیدیکسیک اسید (NA) و سفکسیم (CFM) در تمام جدایه‌ها مشاهده شد. مقاومت کمپیلوباکترها به تریمتوپریم سولفومتاکسازول (SXT)، تتراسایکلین (TET)، آمپی سیلین (AMP) و کلرامفنیکل (CHO) به ترتیب 8/80%، 5/88%، 9/76% و 8/30% بود. فنوتیپ مقاومت دارویی چندگانه (MDR) در 8/80% جدایه‌های کمپیلوباکتر مشاهده شد. همه جدایه‌ها حاوی ژن‌های cdtcdtcdtC و cadF بودند. ژن‌های pldA و cgtB به ترتیب در 4/65% و 4/15% جدایه‌ها مشاهده شدند. نتیجه‌گیری: در این مطالعه حضور چندین ژن وابسته به حدت و یک سطح هشدار دهنده‌ای از MDR در جدایه‌های کمپیلوباکتر گزارش شد. به ویژه، مقاومت به CIP و TET مورد توجه ویژه قرار گرفتند زیرا این دو داروهای کلیدی برای درمان کمپیلوباکتریوز در انسان هستند.

کلیدواژه‌ها


Aarestrup, FM; McDermott, PF and Wegener, HC (2008). Transmission of antibiotic resistance from food animals to humans. In: Nachamkin, I; Szymanski, CM and Blaser, MJ (Eds.), Campylobacter. (3rd Edn.), Washington D.C., ASM Press. PP: 645-665.
Al-Mahmeed, A; Senok, AC; Ismaeel, AY; Bindayna, KM; Tabbara, KS and Botta, GA (2006). Clinical relevance of virulence genes in Campylobacter jejuni isolates in Bahrain. J. Med. Microbiol., 55: 839-843.
Aminshahidi, M; Arastehfar, A; Pouladfar, G; Arman, E and Fani, F (2017). Diarrheagenic Escherichia coli and Shigella with high rate of extended-spectrum beta-lactamase production: two predominant etiological agents of acute diarrhea in Shiraz, Iran. Microb. Drug Resist., 23: 1037-1044.
Ansari-Lari, M; Hosseinzadeh, S; Shekarforoush, SS; Abdollahi, M and Berizi, E (2011). Prevalence and risk factors associated with Campylobacter infections in broiler flocks in Shiraz, southern Iran. Int. J. Food. Microbiol., 144: 475-479.
Barletta, F; Mercado, EH; Lluque, A; Ruiz, J; Cleary, TG and Ochoa, TJ (2013). Multiplex real-time PCR for detection of Campylobacter, Salmonella, and Shigella. J. Clin. Microbiol., 51: 2822-2829.
Cha, W; Henderson, T; Collins, J and Manning, SD (2016). Factors associated with increasing campylobacteriosis incidence in Michigan, 2004-2013. Epidemiol. Infect., 144: 3316-3325.
Cha, W; Mosci, R; Wengert, SL; Singh, P; Newton, DW; Salimnia, H; Lephart, P; Khalife, W; Mansfield, LS; Rudrik, JT and Manning, SD (2016). Antimicrobial susceptibility profiles of human Campylobacter jejuni isolates and association with phylogenetic lineages. Front. Microbiol., 7(589).
Changkwanyeun, R; Usui, M; Kongsoi, S; Yokoyama, K; Kim, H; Suthienkul, O; Changkaew, K; Nakajima, C; Tamura, Y and Suzuki, Y (2015). Characterization of Campylobacter jejuni DNA gyrase as the target of quinolones. J. Infect. Chemother., 21: 604-609.
CLSI (2015). Clinical and Laboratory Standards Institute. Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing; Twenty-Fifth Informational Supplement. CLSI document M100-S25.
Datta, S; Niwa, H and Itoh, K (2003). Prevalence of 11 pathogenic genes of Campylobacter jejuni by PCR in strains isolated from humans, poultry meat and broiler and bovine faeces. J. Med. Microbiol., 52: 345-348.
EN/ISO10272-1 (2006). Microbiology of food and animal feeding stuffs horizental method for detection and enumeraton of Campylobacter spp., Part 1: Detection method. International Organization for Standardization. Geneve, Switzerland.
Facciola, A; Riso, R; Avventuroso, E; Visalli, G; Delia, SA and Lagana, P (2017). Campylobacter: from microbiology to prevention. J. Prev. Med. Hyg., 58: E79-E92.
Feizabadi, MM; Dolatabadi, S and Zali, MR (2007). Isolation and drug-resistant patterns of Campylobacter strains cultured from diarrheic children in Tehran. Jpn. J. Infect. Dis., 60: 217-219.
Ghorbanalizadgan, M; Bakhshi, B; Kazemnejad Lili, A; Najar-Peerayeh, S and Nikmanesh, B (2014). A molecular survey of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli virulence and diversity. Iran Biomed. J., 18: 158-164.
Giacomelli, M; Salata, C; Martini, M; Montesissa, C and Piccirillo, A (2014). Antimicrobial resistance of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli from poultry in Italy. Microb. Drug Resist., 20: 181-188.
Hamidian, M; Sanaei, M; Bolfion, M; Dabiri, H; Zali, MR and Walther-Rasmussen, J (2011). Prevalence of putative virulence markers in Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from hospitalized children, raw chicken, and raw beef in Tehran, Iran. Can. J. Microbiol., 57: 143-148.
Hao, H; Ren, N; Han, J; Foley, SL; Iqbal, Z; Cheng, G; Kuang, X; Liu, J; Liu, Z; Dai, M; Wang, Y and Yuan, Z (2016). Virulence and genomic feature of multidrug resistant Campylobacter jejuni isolated from broiler chicken. Front. Microbiol., 7: 1605-1618.
Hassanzadeh, P and Motamedifar, M (2007). Occurrence of Campylobacter jejuni in Shiraz, Southwest Iran. Med. Princ. Pract., 16: 59-62.
Jafari, F; Garcia-Gil, LJ; Salmanzadeh-Ahrabi, S; Shokrzadeh, L; Aslani, MM; Pourhoseingholi, MA; Derakhshan, F and Zali, MR (2009). Diagnosis and prevalence of enteropathogenic bacteria in children less than 5 years of age with acute diarrhea in Tehran children’s hospitals. J. Infect., 58: 21-27.
Jafari, F; Shokrzadeh, L; Hamidian, M; Salmanzadeh-Ahrabi, S and Zali, MR (2008). Acute diarrhea due to enteropathogenic bacteria in patients at hospitals in Tehran. Jpn. J. Infect. Dis., 61: 269-273.
Kang, YS; Cho, YS; Yoon, SK; Yu, MA; Kim, CM; Lee, JO and Pyun, YR (2006). Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from raw chicken meat and human stools in Korea. J. Food Prot., 69: 2915-2923.
Khoshbakht, R; Tabatabaei, M; Hosseinzadeh, S; Shekarforoush, SS and Aski, HS (2013). Distribution of nine virulence-associated genes in Campylobacter jejuni and C. coli isolated from broiler feces in Shiraz, Southern Iran. Foodborne Pathog. Dis., 10: 764-770.
Kittl, S; Kuhnert, P; Hachler, H and Korczak, BM (2011). Comparison of genotypes and antibiotic resistance of Campylobacter jejuni isolated from humans and slaughtered chickens in Switzerland. J. Appl. Microbiol., 110: 513-520.
Mansouri-najand, L; Saleha, AA and Wai, SS (2012). Prevalence of multidrug resistance Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in chickens slaughtered in selected markets, Malaysia. Trop. Biomed., 29: 231-238.
Martin, A; Perez-Ayala, A; Chaves, F; Lora, D and Angeles Orellana, M (2018). Evaluation of the multiplex PCR Allplex-GI assay in the detection of bacterial pathogens in diarrheic stool samples. J. Microbiol. Methods. 144: 33-36.
Monteville, MR; Yoon, JE and Konkel, ME (2003). Maximal adherence and invasion of INT 407 cells by Campylobacter jejuni requires the CadF outer-membrane protein and microfilament reorganization. Microbiology. 149: 153-165.
Narvaez-Bravo, C; Taboada, EN; Mutschall, SK and Aslam, M (2017). Epidemiology of antimicrobial resistant Campylobacter spp. isolated from retail meats in Canada. Int. J. Food Microbiol., 253: 43-47.
Raeisi, M; Khoshbakht, R; Ghaemi, EA; Bayani, M; Hashemi, M; Seyedghasemi, NS and Shirzad-Aski, H (2017). Antimicrobial resistance and virulence-associated genes of Campylobacter spp. isolated from raw milk, fish, poultry, and red meat. Microb. Drug Resist., 23: 925-933.
Rahimi, E and Ameri, M (2011). Antimicrobial resistance patterns of Campylobacter spp. isolated from raw chicken, turkey, quail, partridge, and ostrich meat in Iran. Food Control. 22: 1165-1170.
Rahimi, E; Ameri, M and Kazemeini, HR (2010). Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter species isolated from raw camel, beef, lamb, and goat meat in Iran. Foodborne Pathog. Dis., 7: 443-447.
Rahimi, E; Momtaz, H; Ameri, M; Ghasemian-Safaei, H and Ali-Kasemi, M (2010). Prevalence and antimicrobial
resistance of Campylobacter species isolated from chicken carcasses during processing in Iran. Poult. Sci., 89: 1015-1020.
Rozynek, E; Dzierzanowska-Fangrat, K; Jozwiak, P; Popowski, J; Korsak, D and Dzierzanowska, D (2005). Prevalence of potential virulence markers in Polish Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolates obtained from hospitalized children and from chicken carcasses. J. Med. Microbiol., 54: 615-619.
Tanwar, J; Das, S; Fatima, Z and Hameed, S (2014). Multidrug resistance: an emerging crisis. Interdiscip. Perspect. Infect. Dis., Article ID 541340, 7 pages.
Taremi, M; Mehdi Soltan Dallal, M; Gachkar, L; MoezArdalan, S; Zolfagharian, K and Reza Zali, M (2006). Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter isolated from retail raw chicken and beef meat, Tehran, Iran. Int. J. Food Microbiol., 108: 401-403.
Wagenaar, JA (2018). Infection with Campylobacter jejuni and Campylobacter coli. In: OIE Manual of diagnostic tests and vaccines for terrestrial animals. (8th Edn)., Chapter 9.
Wieczorek, K and Osek, J (2013). Antimicrobial resistance mechanisms among Campylobacter. Biomed. Res. Int., Article ID 340605, 12 pages.
Zendehbad, B; Arian, AA and Alipour, A (2013). Identification and antimicrobial resistance of Campylobacter species isolated from poultry meat in Khorasan province, Iran. Food Control. 32: 724-727.
Zendehbad, B; Khayatzadeh, J and Alipour, A (2015). Prevalence, seasonality and antibiotic susceptibility of Campylobacter spp. isolates of retail broiler meat in Iran. Food Control. 53: 41-45.
Zhang, T; Luo, Q; Chen, Y; Li, T; Wen, G; Zhang, R; Luo, L; Lu, Q; Ai, D; Wang, H and Shao, H (2016). Molecular epidemiology, virulence determinants and antimicrobial resistance of Campylobacter spreading in retail chicken meat in Central China. Gut. Pathog., 8: 48.
Zilbauer, M; Dorrell, N; Wren, BW and Bajaj-Elliott, M (2008). Campylobacter jejuni-mediated disease pathogenesis: an update. Trans. R. Soc. Trop. Med. Hyg., 102: 123-129.
Ziprin, RL; Young, CR; Byrd, JA; Stanker, LH; Hume, ME; Gray, SA; Kim, BJ and Konkel, ME (2001). Role of Campylobacter jejuni potential virulence genes in cecal colonization. Avian Dis., 45: 549-557.