تغییر در ایمنی مرغ‌های مادر گوشتی به وسیله اکسید روی و فیتاز

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

پیشینه: پاسخ ایمنی مرغ‌های مادر گوشتی مسن تحت تاثیر عوامل بسیاری مثل چاقی و فرسودگی ارگان‌های لنفاوی قرار می‌گیرد، اما ممکن است با افزایش زیست فراهمی مواد مغذی مانند روی (Zn) بهبود یابد. گنجاندن آنزیم فیتاز به جیره ممکن است زیست فراهمی Zn را در مرغ‌های مادر گوشتی مسن افزایش دهد. هدف: هدف این مطالعه بررسی اثر مکمل اکسید روی (ZnO) و فیتاز در جیره بر پایه ذرت-سویا بر پاسخ ایمنی مرغ‌های مادر است. روش کار: در یک طرح فاکتوریل 4 × 2، تعداد 128 قطعه مرغ به صورت تصادفی به هشت گروه تقسیم شدند. پرندگان دو سطح فیتاز (صفر یا 300 واحد در کیلوگرم جیره) و چهار سطح ZnO (30، 60، 90 و 120 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره) برای 13 هفته متوالی (59 تا 72 هفتگی) دریافت کردند. نتایج: نتیجه‌ها نشان دادند که مکمل فیتاز به طور معنی‌داری، ایمونوگلوبولین M (IgM)، پاسخ حساسیت بازوفیلی پوستی (CBH)، تعداد کل لکوسیت‌ها، درصد لنفوسیت‌ها و نسبت هتروفیل به لنفوسیت را افزایش داد. با این وجود، درصد بازوفیل‌ها و مونوسیت‌ها به وسیله مکمل فیتاز کاهش یافتند. مکمل ZnO تیتر ضد گلبول قرمز گوسفند (SRBC)، IgM، پاسخ CBH، تعداد کل لکوسیت‌ها و درصد لنفوسیت‌ها را افزایش داد. مکمل ZnO درصد هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت را کاهش داد. یک اثر برهمکنش معنی‌دار بین فیتاز و ZnO بر تعداد کل لکوسیت‌ها و درصد لنفوسیت‌ها یافت شد. نتیجه‌گیری: مکمل رژیمی ZnO (90 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره) و فیتاز برخی اثرات مثبت بر بهبود پاسخ‌های ایمنی در مرغ‌های مادر داشت.

کلیدواژه‌ها


Akhlaghi, A; Zamiri, MJ; Jafari Ahangari, Y; Atashi, H; Ansari Pirsaraei, Z; Deldar, H; Eghbalian, A; Akhlaghi, A; Navidshad, B and Yussefi Kelarikolaei, K (2013). Oral exposure of broiler breeder hens to extra thyroxine modulates early adaptive immune responses in progeny chicks. Poult. Sci., 92: 1040-1049.
Brandao-Neto, J; De Mendonca, BB; Shuhama, T; Marchini, J; Pimenta, W and Tornero, M (1990). Zinc acutely and temporarily inhibits adrenal cortisol secretion in humans. Biol. Trace. Elem. Res., 24: 83-89.
Burton, R and Guion, CW (1968). The differential leucocyte blood count: its precision and individuality in the chicken. Poult. Sci., 47: 1945-1949.
Cowieson, AJ; Acamovic, T and Bedford, MR (2004). The effects of phytase and phytic acid on the loss of endogenous amino acids and minerals from broiler chickens. Br. Poult. Sci., 45: 101-108.
Cowieson, AJ and Ravindran, V (2007). Effect of phytic acid and microbial phytase on the flow and amino acid composition of endogenous protein at the terminal ileum of growing broiler chickens. Br. J. Nutr., 98: 745-752.
Dardenne, M and Bach, JM (1993). Rationale for the mechanism of zinc interaction in the immune system. 1st Edn., Marcel Dekker Inc., New York, CRC Press, PP: 501-509.
Feng, J; Ma, WQ; Niu, HH; Wu, X and Wang, Y (2010). Effects of zinc glycine chelate on growth, hematological, and immunological characteristics in broilers. Biol. Trace. Elem. Res., 133: 203-211.
Gross, WB and Siegel, HS (1983). Evaluation of the heterophil/lymphocyte ratio as a measure of stress in chickens. Avian Dis., 27: 972-979.
Hudson, BP; Dozier Iii, WA; Wilson, JL; Sander, J and Ward, T (2004). Reproductive performance and immune status of caged broiler breeder hens provided diets supplemented with either inorganic or organic sources of zinc from hatching to 65 wk of age. J. Appl. Poult. Res., 13: 349-359.
Imboden, JB; Weiss, A and Stobo, JD (1985). The antigen receptor on a human T cell line initiates activation by increasing cytoplasmic free calcium. J. Immunol., 134: 663-665.
Kidd, MT (2004). Nutritional modulation of immune function in broilers. Poult. Sci., 83: 650-657.
Kidd, MT; Ferket, PR and Qureshi, MA (1996). Zinc metabolism with special reference to its role in immunity. Worlds Poult. Sci. J., 52: 309-324.
Liu, BL; Rafiq, A; Tzeng, YM and Rob, A (1998). The induction and characterization of phytase and beyond. Enzyme. Microb. Technol., 22: 415-424.
Liu, N; Ru, YJ; Cowieson, AJ; Li, F and Cheng, XC (2008). Effects of phytate and phytase on the performance and immune function of broilers fed nutritionally marginal diets. Poult. Sci., 87: 1105-1111.
Maenz, DD (2001). Enzymatic characteristics of phytases as they relate to their use in animal feeds. In: Bedfords, MR (Ed.), Enzymes in farm animal nutrition. (2nd Edn.), Wallingford, UK, CABI Publishing, CAB International. PP: 61-84.
Maenz, DD and Classen, HL (1998). Phytase activity in the small intestinal brush border membrane of the chicken. Poult. Sci., 77: 557-563.
McDowell, LR (1992). Minerals in animal and human nutrition. 2nd Edn., Gainesville, Florida, USA, Academic Press Inc., PP: 357-395.
Menniti, FS; Oliver, KG; Putney Jr, JW and Shears, SB (1993). Inositol phosphates and cell signaling: new views of InsP5 and InsP6. Trends Biochem. Sci., 18: 53-56.
Prasad, AS (1993). Acquired zinc deficiency and immune dysfunction in sickle cell anemia. 1st Edn., Marcel Dekker, New York, CRC Press. PP: 393-409.
Sebastian, S; Touchburn, SP; Chavez, ER and Lague, PC (1996). The effects of supplemental microbial phytase on the performance and utilization of dietary calcium, phosphorus, copper, and zinc in broiler chickens fed corn-soybean diets. Poult. Sci., 75: 729-736.
Shamsuddin, AM (2002). Anti-cancer function of phytic acid. Int. J. food Sci. Technol., 37: 769-782.
Sharideh, H and Zaghari, M (2017). Effect of light emitting diodes with different color temperatures on immune responses and growth performance of male broiler. Ann. Anim. Sci., 17: 545-553.
Shears, SB (1996). Inositol pentakis-and hexakisphosphate metabolism adds versatility to the actions of inositol polyphosphates novel effects on ion channels and protein
traffic. In: Biswas, BB and Biswas, S (Eds.), Myo-inositol phosphates, phosphoinositides, and signal transduction. Vol., 26, Boston, MA, Springer. PP: 187-226.
Smith, MO (2003). Effects of different levels of zinc on the performance and immunocompetence of broilers under heat stress. Poult. Sci., 82: 1580-1588.
Sunder, GS; Panda, AK; Gopinath, NCS; Rao, SR; Raju, M; Reddy, M and Kumar, CV (2008). Effects of higher levels of zinc supplementation on performance, mineral availability, and immune competence in broiler chickens. J. Appl. Poult. Res., 17: 79-86.
Torroba, M and Zapata, AG (2003). Aging of the vertebrate immune system. Microsc. Res. Tech., 62: 477-481.
Underwood, EJ (1977). Trace elements in human and animal nutrition. 4th Edn., New York, Academic Press. PP: 1-499.
Van der Zijpp, AJ and Leenstra, FR (1980). Genetic analysis of the humoral immune response of white leghorn chicks. Poult. Sci., 59: 1363-1369.
Vruwink, KG; Keen, CL; Gershwin, ME; Mareschi, JP and Hurley, LS (1993). The effect of experimental zinc deficiency on development of the immune system. 1st Edn., Marcel Dekker, New York, CRC Press. PP: 263-279.
Wellinghausen, N and Rink, L (1998). The significance of zinc for leukocyte biology. J. Leukoc. Biol., 64: 571-577.
Wu, B; Li, L; Ruan, T and Peng, X (2018). Effect of methionine deficiency on duodenal and jejunal IgA+ B cell count and immunoglobulin level of broilers. Iran. J. Vet. Res., 19: 165-171.
Zyla, K; Wikiera, A; Koreleski, J; Swiatkiewicz, S; Piironen, J and Ledoux, D (2000). Comparison of the efficacies of a novel Aspergillus niger mycelium with separate and combined effectiveness of phytase, acid phosphatase, and pectinase in dephosphorylation of wheat-based feeds fed to growing broilers. Poult. Sci., 79: 1434-1443.