اثرات مکمل مخمر ساکارومایسس سرویزیه بر میزان غذای دریافتی، قابلیت هضم، تخمیر شکمبه و تولید شیر در بوفالوهای نژاد نیلی-راوی

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

چکیده

 مخمر شکمبه® (ساکارومایسس سرویزیه؛ RY) یک مخمر زنده است که با بالانس اکوسیستم شکمبه و افزایش تعداد باکتری‌های سلولولیتیک شکمبه، موجب بهبود تولید شیر و ترکیبات آن و همچنین بهبود قابلیت هضم در گاوها می‌شود. به منظور بررسی اثرات افزودن RY به جیره بوفالوهای نژاد نیلی-راوی، 16 بوفالو با میانگین تولید شیر 8 لیتر در روز به طور تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند و به مدت 60 روز مورد بررسی قرار گرفتند. به گروه І (شاهد)، سیلوی ذرت به صورت آزاد و 3 کیلوگرم کنسانتره (16% پروتئین خام (CP) و 72% مواد مغذی قابل هضم کل (TDN)) به ازای هر گاو در روز ارائه شد. گروه ІІ (تیمار) همان جیره گروه شاهد به‌ همراه RY (14 گرم به ازای هر گاو در روز) را دریافت کردند. میزان غذای دریافتی، قابلیت هضم، تخمیر شکمبه و میزان تولید شیر برای هر حیوان ثبت شد. میانگین ماده خشک (DM) دریافتی در بوفالوهای دریافت کننده RY و همچنین در گروه شاهد (به ترتیب 7/14 و 3/14 کیلوگرم در روز) تغییر معنی‌داری نداشت (P>0.05). قابلیت هضم DM، CP و همچنین pH شکمبه بین گروه‌ها مشابه بود (P>0.05) اما ضریب هضمی فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) به طور معنی‌داری (P<0.05) در حیوانات دریافت کننده RY بیشتر بود. میزان تولید شیر (60/9 در مقابل 15/9 لیتر در روز) و میزان شیر اصلاح شده بر اساس 4% چربی (FCM) (85/11 در مقابل 32/11 لیتر در روز) به طور معنی‌داری (P<0.05) در بوفالو‌های دریافت کننده RY بیشتر از گروه شاهد بود. ترکیب شیر در هر دو گروه یکسان، ولی شمارش سلول سوماتیک (SCC) در گروه تیمار به طور معنی‌داری (P<0.01) از گروه شاهد کمتر بود. بر ‌اساس نتایج حاصل از این مطالعه، افزودن RY به جیره بوفالوهای تغذیه شده با جیره بر پایه سیلوی ذرت و کنسانتره، اثرات مثبتی بر تولید شیر، قابلیت هضم فیبر و SCC دارد.

کلیدواژه‌ها


Agarwal, N; Kamra, DN; Chatterjee, PN; Kumar, R and Chaudery, LC (2008). In vitro methanogenesis, microbial profile and fermentation of green forages with buffalo rumen liquor as influenced by 2-Bromoethanesulphuric acid. Asian-Aust. J. Anim. Sci., 21: 818-823.
Anjum, MI and Afzal, M (2015). Influence of substituting wheat straw with corncobs in fattening rations for growth rate and nutrient digestibility in buffalo calves. J. Anim. P. Sci., 25: 1216-1221.
AOAC (1990). Official methods of analysis. 15th Edn., Association of Official Analytical Chemists, Washington, D.C., USA.
Ayad, MA; Benallou, B; Saim, MS; Smadi, MA and Meziane, T (2013). Impact of feeding yeast culture on milk yield, milk components, and blood components in Algerian dairy herds. J. Vet. Sci. Technol., 4: 135-139.
Bakr, HA; Hassan, MS; Giadinis, ND; Panousis, N; Ostojic, D; Abd El-Tawab, MM and Bojkovski, J (2015). Effect of Saccharomyces cerevisiae supplementation on health and performance of dairy cows during transition and early lactation period. Biotechnol. Anim. Husb., 31: 349-364.
Bitencourt, LL; Silva, M; Menezes, B; Oliveira, L; Junior, D; Lopes, F; Zacaroni, OF and Pereira, MN (2011). Diet digestibility and performance of dairy cows supplemented with live yeast. Sci. Agric., 66: 301-307.
Conway, EJ (1974). Micro-diffusion analysis and volumetric errors. 9th Edn., London, UK, London Crosby-Cock Wood and Son Ltd., PP: 175-177.
Degirmencioglu, T; Ozcan, T; Ozbilgin, S and Senlurklu, L (2013). Effects of yeast culture addition (Saccharomyces cerevisiae) to Anatolian water buffalo diets on milk composition and somatic cell count. Mljekartro. 63: 42-48.
Desnoyers, M; Giger-Reverdin, S; Bertin, G; Duvaux-Ponter, C and Sauvant, D (2009). Meta-analysis of the influence of Saccharomyces cerevisiae supplementation on ruminal parameters and milk production of ruminants. J. Dairy Sci., 92: 1620-1632.
Ghazanfar, S; Anjum, MI; Azim, A and Ahmed, I (2015). Effects of dietary supplementation of yeast (Saccharomyces cerevisiae) culture on growth performance, blood parameters, nutrient digestibility and fecal flora of dairy heifers. J. Anim. P. Sci., 25: 53-59.
Guedes, CM; Gonçalves, D; Rodrigues, MAM and Dias-Da-Silva, A (2008). Effects of a Saccharomyces cerevisiae yeast on ruminal fermentation and fiber degradation of maize silages in cows. Anim. Feed Sci. Technol., 145: 27-40.
Hu, WL; Liu, JX; Ye, JA; Wu, YM and Guo, YQ (2005). Effect of tea saponin on rumen fermentation in vitro. Anim. Feed Sci. Technol., 120: 333-339.
Jouany, JP and Morgavi, DP (2007). Use of ‘natural’ products as alternatives to antibiotic feed additives in ruminant production. Animal. 1: 1443-1466.
Khan, MA (2009). Buffalo the animal of future. 1st Edn., Lahore, Pakistan, Idara Matbuaat-e-Sulemani. P: 78.
Khattab, HM; Salem, FA; Sayeda, MM and Nagh, HM (2003). Effect of Yea-Sacc, Lacto-Sacc supplementation and energy level on performance, rumen activity, some blood constituents and carcass traits in growing sheep. Egypt. J. Nutr. Feed. 4: 981-989.
Moallem, UH; Lehrer, L; Livshitz, M and Zachut-Yakoby, S (2009). The effect of live yeast supplementation to dairy cows during the hot season on production, feed efficiency and digestibility. J. Dairy Sci., 92: 343-351.
Mosoni, P; Chaucheyras-Durand, F; Bera-Maillet, C and Forano, E (2007). Quantification by real-time PCR of cellulolytic bacteria in the rumen of sheep after supplementation of a forage diet with readily fermentable carbohydrates: effect of a yeast additive. J. Appl. Microbiol., 103: 2676-2685.
NRC (2001). Nutrient requirements of dairy cattle.
WashingtonD.C., NationalAcademy Press.
Payandeh, S and Kafilzadeh, F (2007). The effect of yeast (Saccharomyces cerevisiae) on nutrient intake, digestibility and finishing performance of lambs fed a diet based on dried molasses sugar beet pulp. Pak. J. Biol. Sci., 10: 4426-4431.
Pinloche, E; McEwan, N; Marden, JP; Bayourthe, C; Auclair, E and Newbold, CJ (2013). The effects of a probiotic yeast on the bacterial diversity and population structure in the rumen of cattle. PLOS One. 8: 67824.
Rossow, HA; Riordan, T and Riordan, A (2017). Effects of addition of a live yeast product on dairy cattle performance. J. Appl. Anim. Res., 46: 1-5.
Sarwer, M; Khan, MA; Nisa, M; Bhatti, SA and Shahzad, MA (2009). Nutritional management for buffalo production. Asian-Aust. J. Anim. Sci., 22: 1060-1068.
Schingoethe, DJ; Linke, KN; Kalscheur, KF; Hippen, AR and Rennich, DR (2004). Feed efficiency of mid-lactation dairy cows fed yeast culture during summer. J. Dairy Sci., 87: 4178-4181.
Shen, JS; Chai, Z; Song, LJ; Liu, JX and Wu, YM (2012). Insertion depth of oral stomach tubes may affect the fermentation parameters of ruminal fluid collection in dairy cows. J. Dairy Sci., 95: 5978-5984.
Shriver-Munsch, CM (2011). Effect of feeding various dosages of Saccharomyces cerevisiae fermentation product on health, reproduction and costs in multiparous dairy cows. MVSc Thesis. Oregon State University, USA. P: 17.
Sindhu, AA; Khan, MA; Nisa, M and Sarwar, M (2002). Agro-industrial by-products as a potential source of livestock feed. A review. Int. J. Agric. Biol., 4: 307-310.
Sretenović, LJ; Petrovic, MP; Aleksic, S; Pantelic, V; Katic, V; Bogdanovic, V and Beskorovajni, R (2008). Influence of yeast, probiotics and enzymes in rations of dairy cows performance in transition. Biotechnol. Anim. Husb., 24: 33-43.
Steel, RGR; Torrie, JH and Dickey, DA (1997). Principles and procedures of statistics. A biochemical approach. 3rd Edn., NY, USA, McGraw Hill Book Co. Inc., PP: 113-115.
Stein, DR; Allen, DT; Perry, EB; Bruner, JC; Gates, KW; Renberger, TG; Mertz, K; Jones, D and Spicer, LJ (2006). Effects of feeding propionibacteria to dairy cows on milk yield, milk components and reproduction. J. Dairy Sci., 89: 111-125.
Van Soest, PJ; Robertson, HB and Lewis, BA (1991). Methods of dietary fibre, NDF and non-starch polysaccharides in relation to animal material. J. Dairy Sci., 74: 3583-3595.
Wadhwa, M and Bakhshi, MPS (2013). Utilization of fruit and vegetable wastes as livestock feed and as substrate for generation of other value-added products. FAO. Rome. http://fao.org/docrep/018/i3273e/i3273e.pdf.
Wardeh, MF (1981). Models for estimating energy and protein utilization for feed. PhD Dissertation, UtahStateUniversity, Logan, USA. P: 87.
Xie, XX; Meng, QX; Ren, LP; Shi, FH and Zhou, B (2012). Effect of cattle breed on finishing performance, carcass characteristics and economic benefits under typical beef production system in China. Ital. J. Anim. Sci., 58: 312-316.
Zecconi, A; Casirani, G; Binda, E and Piccinini, R (2002). The importance to assess the effect of voluntary milking system on teat tissues, intramammary infections and somatic cell counts. Dept. Anim. Path. Univ. of Milan, Italy. 11: 119-124.