تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری‌های اسید لاکتیک جدا شده از فرآورده‌های شیری تخمیری سنتی ترکی

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

چکیده

در این مطالعه مقاومت آنتی بیوتیکی (AR) باکتری‌های اسید لاکتیک (LAB) جدا شده از فرآورده‌های شیری تخمیری سنتی ترکی مورد ارزیابی قرار گرفت. ماست، پنیر سفید، پنیر تولوم، پنیر کوکلک، کرم کامیز و کفیر به عنوان فرآوردهای شیری از فروشگا‌های مختلف جمع‌آوری شدند. باکتری‌های‌ اسید لاکتیک شامل گونه‌های لاکتوباسیلوس، استرپتوکوکوس، بیفیدوباکتریوم و انتروکوکوس از محصولات شیری جدا شدند. گونه‌های لاکتوباسیلوس به ونکومایسین (58%)، اریترومایسن (8/10%)، تتراسیکلین (3/4%)، جنتامایسین (28%) و سیپروفلوکساسین (26%) مقاوم بودند. گونه‌های استرپتوکوکوس به ونکومایسین (40%)، اریترومایسن (10%)، کلرامفنیکل (10%)، جنتامایسین (20%) و سیپروفلوکساسین (30%) مقاوم بودند. گونه‌های بیفیدوباکتر به ونکومایسین (60%)، E 15 (6/6%)، جنتامایسین (20%) و سیپروفلوکساسین (33%) مقاوم بودند. گونه‌های انتروکوکوس به ونکومایسین (100%)، اریترومایسن (100%)، ریفامپین (100%) و سیپروفلوکساسین (100%) مقاوم بودند. به عنوان نتیجه‌گیری باکتری‌های‌ اسید لاکتیک جدا شده از فرآورده‌های شیری در این مطالعه، بیشترین میزان مقاومت را به ونکومایسین نشان دادند.

کلیدواژه‌ها


Ammor, MS; Florez, AB and Mayo, B (2007). Antibiotic resistance in non-enterococcal lactic acid bacteria and Bifidobacteria. Food. Microbiol., 24: 559-570.
Clementi, F and Aquilanti, L (2011). Recent investigations and updated criteria for the assessment of antibiotic resistance in food lactic acid bacteria. Anaerobe., 17: 394-398.
Cocconcelli, PS; Cattivelli, D and Gazzola, S (2003). Gene transfer of vankomisin and tetracycline resistances among Enterococcs faecalis during cheese and sausage fermentations. Int. J. Food. Microbiol., 88: 315-323.
D’aimmo, MR; Modesto, M and Biavati, B (2007). Antibiotic resistance of lactic acid bacteria and Bifido-bacterium spp. isolated from dairy and pharmaceutical products. Int. J. Food. Microbiol., 115: 35-42.
Erkuş, O (2007). Isolation, phenotypic and genotypic characterization of yoghurt starter bacteria. Master Thesis, İzmir Institute of Technology. P: 78s.
Flórez, AB; Delgado, S and Mayo, B (2005). Antimicrobial susceptibility of lactic acid bacteria isolated from a cheese environment. Can. J. Microbiol., 51: 51-58.
Gür, D (2007). Performing standart for practice standards for antimicrobial susceptibility testing. 17th Infromation Annex. Ankara, Scientific Medicine Publisher. P: 173.
Halkman, K (2005). Food microbiology practices. Ankara, Merck, Başak Printing Press. P: 358s.
Harrigan, WF and McCane, ME (1998). Laboratory methods in food and dairy microbiology. 3rd Edn., London, New York, San Francisco, Academic Press. P: 452.
Herreros, MA; Sandoval, H; Gonzalez, L; Castroj, M; Frenso, JM and Tornadijo, ME (2005). Antimicrobial activitiy and antibiotic resistance of lactic acid bacteria isolated from armada cheese (a spanish goats’ milk cheese) spain. Food. Microbiol., 22: 455-459.
Karakaş, A (2005). Isolation and identification of Enterococcus faecium from cheeses and fermented sausages. Master Thesis, University of Çukurova. P: 39s.
Liu, S; Han, Y and Zhou, Z (2011). Lactic acid bacteria in traditional fermented Chinese foods. Food. Res. Int., 44: 643-651.
Mathur, S and Singh, R (2005). Antibiotic resistance in food lactic acid bacteria-a review. Int. J. Food. Microbiol., 105: 281-295.
Pan, L; Hu, X and Wang, X (2011). Assessment of antibiotic resistance of lactic acid bacteria in Chinese fermented foods. Food. Control. 22: 1316-1321.
Rodríguez-Alonso, P; Fernández-Otero, C; Centeno, JA and Garabal, JI (2009). Antibiotic resistance in lactic acid bacteria and Micrococcaceae/Staphylococcaceae isolates from artisanal raw milk cheeses, and potential ımplications on cheese making. J. Food. Sci., 74: M284-293.
Temmerman, R; Pot, B; Huys, G and Swings, J (2003). Identification and antibiotic susceptibility of bacterial ısolates from probiotic products. Int. J. Food. Microbiol., 81: 1-10.