اثرات استفاده از پودر برگ و اسانس روغنی گیاه اکالیپتوس (Eucalyptus globulus L.) بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

چکیده

هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات پودر برگ (ELP) و اسانس روغنی (EEO) اکالیپتوس بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی بود. تعداد 160 قطعه جوجه گوشتی از سن 7 تا 42 روزگی به طور تصادفی به پنج گروه آزمایشی تخصیص یافتند. گروه‌های آزمایشی شامل: جیره شاهد، جیره شاهد به اضافه 1000 یا 3000 میلی‌گرم/کیلوگرم ELP، و جیره شاهد به اضافه 250 و 500 میلی‌گرم/کیلوگرم EEO بودند. افزودن ELP سبب کاهش اضافه وزن در دوره 7 تا 28 روزگی گردید. جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی 3000 میلی‌گرم/کیلوگرم ELP مصرف خوراک کمتری در دوره 7 تا 28 روزگی داشتند. افزودن EEO اثری بر افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با گروه شاهد نداشت. جوجه‌های دریافت کننده ELP و EEO در مقایسه با شاهد پاسخ اولیه پادتن بالاتری علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) داشتند، اما تفاوتی در پاسخ ثانویه پادتن علیه SRBC مشاهده نگردید. نتیجه‌گیری می‌شود که افزودن EEO به جیره موجب افزایش پاسخ ایمنی در جوجه‌های گوشتی می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


Amakura, Y; Umino, Y; Tsuji, S; Ito Hatano, T; Yoshida, T and Tonogai, Y (2002). Constituents and their anti-oxidative effects in eucalyptus leaf extract used as a natural food additive. Food Chem., 77: 47-56.
Barbour, EK; Bragg, RR; Karrouf, G; Iyer, A; Azhar, E; Harakeh, S and Kumosani, T (2015). Control of eight predominant Eimeria spp. involved in economic coc-cidiosis of broiler chicken by a chemically characterized essential oil. J. Appl. Microbiol., 118: 583-591.
Barbour, EK; Saadé, MF; Abdel-Nour, AM; Kayali, G; Kidess, S; Ghannam, RB; Harakeh, S and Shaib, H (2011). Evaluation of essential oils in the treatment of broilers co-infected with multiple respiratory etiologic agents. Int. J. Appl. Res. Vet. Med., 9: 317-323.
Barbour, EK; Yaghi, RH; Shaib, HA; Tayeb, IT and Sleiman, FT (2008). Evaluation of an essential oil in treatment of immunosuppressed-coinfected broilers. Am. Eurasian J. Sustain. Agric., 2: 212-218.
Danner, R; Chaudhari, SN; Rosenberger, J; Surls, J; Richie, TL; Brumeanu, TD and Casares, S (2011). Expression of HLA class II molecules in humanized NOD.Rag1KO.IL2RgcKO mice is critical for development and function of human T and B cells. PLoS one. 6: e19826.
De Vincenzi, M; Mancini, E and Dessi, MR (1996). Monographs on botanical flavouring substances used in foods. Part V. Fitoterapia. 67: 241-251.
Estanislau, AA; Barros, FAS; Peña, AP; Santos, SC; Ferri, PH and Paula, JR (2001). Chemical composition and antibacterial activity of the essential oils of five species of eucalyptus grown in goiás. Braz. J. Pharmacog., 11: 95-100.
Hassan, MSH; El Sanhoury, MH; Ali, WAH and Ahmed, AMH (2011). Effect of using eucalyptus leaves as natural additives on productive, physiological, immunological and histological performance of laying Japanese quail. Egypt. Poult. Sci., 31: 305-329.
King, DJ and Hopkins, SR (1983). Evaluation of the hemagglutination-inhibition test for measuring the response of chickens to avian infectious bronchitis virus vaccination. Avian Dis., 27: 100-112.
Lee, KW; Everts, H; Kappert, HJ; Frehner, M; Losa, R and Beynen, AC (2003). Dietary carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. J. Appl. Poult. Res., 12: 394-399.
Mansoori, B; Nodeh, H; Modirsanei, M; Kiaei, MM and Farkhoy, M (2007). Evaluating the influence of tannic acid alone or with polyethylene glycol on the intestinal absorption capacity of broiler chickens, using d-xylose absorption test. Anim. Feed Sci. Technol., 134: 252-260.
Mesquita Júnior, D; Araújo, JAP; Catelan, TTT; de Souza, AWS; de Melo Cruvinel, W; Andrade, LEC and da Silva, NP (2010). Immune system-part II: basis of the immunological response mediated by T and B lym-phocytes. Bras. J. Rheumatol., 50: 552-580.
Moore, BD; Foley, WJ; Wallis, IR; Cowling, A and Handasyde, KA (2005). Eucalyptus foliar chemistry explains selective feeding by koalas. Biol. Lett., 1: 64-67.
Nyman, ME and Björck, IM (1989). In vivo effects of phytic acid and polyphenols on the bioavailability of poly-saccharides and other nutrients. J. Food Sci., 54: 1332-1335.
Ross (2007). Broiler nutrition specifications. Midlothian, Scotland, UK, Aviagen.
Sadlon, AE and Lamson, DW (2010). Immune-modifying and antimicrobial effects of eucalyptus oil and simple inhalation. Altern. Med. Rev., 15: 33-47.
Salari, MH; Amine, G; Shirazi, MH; Hafezi, R and Mohammadypour, M (2006). Antibacterial effects of Eucalyptus globulus leaf extract on pathogenic bacteria isolated from specimens of patients with respiratory tract disorders. Clin. Microbiol. Infect., 12: 194-196.
SAS (1996). SAS/STAT User’s Guide. Version 6.12. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Soyingbe, OS; Oyedeji, O; Basson, AK and Opoku, AR (2013). The essential oil of Eucalyptus grandis W. Hill ex Maiden inhibits microbial growth by inducing membrane damage. Chinese Med., 4: 7-14.
Wallace, RJ; Oleszek, W; Franz, C; Hahn, I; Baser, KH; Mathe, A and Teichmann, K (2010). Dietary plant bioactives for poultry health and productivity. Br. Poult. Sci., 51: 461-487.
Wegmann, TG and Smithies, O (1966). A simple hemagglu-tination system requiring small amounts of red cells and antibodies. Transfusion. 6: 67-73.